home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Az eddigi legnehezebb sivatagi erőpróba
Tóth Tibor
2018.02.19.
LXXIII. évf. 7. szám
Az eddigi legnehezebb sivatagi erőpróba

Saghmeister Gábor szabadkai motorversenyző nyolcadik alkalommal teljesítette a világ legnehezebb terepraliját, a Dakart.

A KTM-mel induló motorost a 13. szakaszon, San Juan és Córdoba között, elütötte egy litván autós, így Gábor sérült térddel fejezte be a 40. Dakart. Versenyzőnkkel hazaérkezése után néhány nappal beszélgettem.

— A litvánok Toyotája váratlanul lecsúszott egy dűneszakaszról, az autó hátulja összeakadt a motorom kipufogójával, mely az autó sárhányója alá került, én pedig átbuktam a járművön. Nem haladtunk gyorsan, viszont a jobb lábamra nagyon rosszul érkeztem. Nem tudom kiegyenesíteni, nem hajlik tökéletesen, néha bedagad. Egy tizenöt évvel ezelőtti sérülésem újult ki. Zomborban mágnesesrezonancia-vizsgálatot végeznek rajta, és meglátjuk, vége-e a dakaros karrieremnek, vagy sem.

* A híradások szerint az idei Dakar volt az eddigi legnehezebb.

— Kegyetlen versenyen vagyunk túl. Dési János barátom, aki hatból négy alkalommal ért célba a Dakaron, a harmadik napon, a vacsoránál megkérdezte: Gábor, szeretsz még motorozni? És ekkor még csak három szakaszt teljesítettünk. A harmadik napon nagyon nehéz dűnesoron haladtunk át, magam sem tudom, hogyan értem célba. Öreg róka vagyok én már, talán a higgadtságom segített, és az, hogy tudom: mindig mindenre lehet valamilyen megoldást találni. Az első öt napon gyakran 200-300 km hosszú homokdűnék között motoroztunk Peruban, második és harmadik fokozatban, 50-60 km/h-s sebességgel tudtunk csak haladni. A jármű szenvedett, többször meg kellett állni, a víz felforrt, az olajnyomás eltűnt. Számos navigációs gond is felmerült. A szervezők nagyon érdekesen állították össze az ellenőrzőpontokat. Rengeteget kellett bolyonganunk, mire megtaláltuk őket, mindannyian más-más irányba indultunk. Nagyon szeretem, amikor váratlan helyzeteket kell megoldani, ám legjobban a magányt imádom, amikor egyedül, mindenféle segítség nélkül kell feltalálnom magam.


Gábor nyolcadik alkalommal teljesítette a Dakart

* A Pisco körüli szakaszon segítettél a szlovén Simon Marčićnek, akinek elszakadt a lánca. Időhátrányba kerültél, majd navigációs gondok merültek fel.

— A szlovén versenyzővel sokáig egy csapatban versenyeztünk, és meg sem fordult a fejemben, hogy ne álljak meg segíteni neki. Legalább húsz versenyző haladt el mellette, mire odaértem hozzá. Két-három óra alatt sikerült megjavítani a motort, és haladhatott tovább. A Dakar már nem az a családias verseny, amilyen évekkel ezelőtt volt. Nagyon átszőtte a profizmus. Mindenki a saját érdekeit nézi, a pénz és az eredmények dominálnak.

* Az 5., azaz a San Juan de Marcos és az Arequipa közötti szakaszon nyolcórás büntetést kaptál, mert kihagytad a mért szakasz egy részét. Mi történt?

— A második mért szakasz elején óriási homokvihar fogadott. Én voltam az utolsó versenyző, aki még idejében odaért a mért szakasz rajtjához. A szervezők figyelmeztettek, hogy nagy gondjaim lehetnek, mivel a homokviharban utánam már nem jön senki. Elkezdtem számolni, hogy a gyorsasági szakaszon négy-öt órát tudnék motorozni, ha azonban a szervezőkre hallgatva kihagyom a szakaszt, akkor legfeljebb nyolcórás büntetést kaphatok, így úgy döntöttem, hogy az utóbbit választom. Ezzel biztossá vált, hogy a hatodik napon is rajthoz állhatok, ellenkező esetben pedig lehet, hogy bennragadok a homokviharban. Hasonló gondjaim voltak az első Dakarom alkalmával is, amikor a motor alá bújva vártam, hogy elmúljon a homokvihar. Szerencsés esetben egy-két óra alatt átvonul a vihar, viszont előfordulhat, hogy fél napot kell a jármű alatt feküdni.

* Peru után Bolívia következett hideggel, esővel, 4000 méter tengerszint feletti magassággal.

— Nagyon szeretnénk, ha Bolívia kimaradna a következő évi útvonalból. Evo Morales köztársasági elnök már régi ismerősként üdvözöl, csakhogy országában nagy tengerszint feletti magasságokban, zord időjárási körülmények között motorozunk. Az idén is több mint 300 km-t haladtunk jégesőben, havas esőben, viharban. Egyáltalán nem élveztük a motorozást, alig vártuk, hogy túl legyünk ezen a három napon. Az egyik napon szervizhálózatunk sem volt, ami annyit tesz, hogy célba érkezés után saját magunk szereltük és újítottuk fel a motort. Alig vártuk, hogy Argentínába érjünk, pedig csak akkor jöttünk rá, hogy a Dakar még nem fejeződött be, a második felvonás még csak most kezdődik.

* Változtak-e az argentin szakaszok az évek alatt?

— Argentínát jól ismerjük, viszont nem minden gyorsasági szakasz tartozik a kedvenceink közé. Például a Belem—Belem vagy a Fiambala és a La Rioja közötti szakaszoktól égnek áll a hajunk, mert fehér dűnék között, nagyon puha talajon, első sebességi fokozatban motorozunk. Annyira süllyed a jármű, hogy nem válthatunk magasabb sebességi fokozatba. Előfordul, hogy menet közben egyszerűen eltűnik az első kerék, mintha kútba hajtottál volna, a vezető pedig átesik a kormányon. Ilyesmi két-három alkalommal is előfordul a gyorsasági szakaszon. Az esés nem jár súlyos sérüléssel, viszont nagyon kellemetlen, hiszen a süllyedő homokban újra fel kell állítani a motort, ami tele tartállyal nem könnyű feladat. A Dakar teljesítéséhez kiváló fizikai és pszichikai állapot szükséges. Emellett tudni kell tájékozódni, ismerni magad, tisztában kell lenned azzal, hogy mire vagy képes, mitől félsz. A bolíviai és az argentínai szakaszok előtti sajtótájékoztatón a szervezők gyakran arra figyelmeztettek bennünket, hogy felejtsük el az első féket. Nagyon meredek hegyoldalról ereszkedünk le több mint 1000 méteren át. Ha hozzáérünk az első fékhez, akkor átbukunk a kormányon, és a puha homokban a motort sem tudjuk felemelni. Sőt, a meredek terep miatt a motorhoz sem egyszerű visszamenni. Nagy tudást igényel ez a verseny. Nem mindegy, hogy a járművön hogyan helyezkedsz el, hányadik sebességben haladsz, használod-e a hátsó féket. Arra is figyelni kell, nehogy rászaladj egy ágra vagy szikladarabra.


Saghmeister Gábor és erőnléti edzője, Zoran Ivanović

* Melyik volt a rengeteg nehéz szakasz közül a legnehezebb?

— A 13. szakasz, amikor a baleset történt. A 19. kilométernél letettem a jobb lábam, és már akkor reccsent egyet a térdem, majd a 77. kilométernél utolértek a litvánok, és véletlenül elütöttek. Ekkor vége lett a jobb lábamnak, úgy raktak rá a járművemre. Ülve motoroztam tovább, ami a nagy homokban nem kevés gondot okozott, hiszen ilyen körülmények között inkább állva lehet igazán haladni. Sok időt vesztettem, a következő gyorsasági szakasz kezdetéhez későn értem oda, így négy órát vaksötétben motoroztam.

* Megfordult a fejedben a feladás gondolata?

— Egyáltalán nem. Minden Dakarra úgy megyek ki, hogy célba szeretnék érni. Ennyivel tartozom a támogatóimnak is, hogy a reklám ne csak néhány napig legyen látható a híradásokban, hanem a verseny egésze alatt. Többször megfordult a fejemben, hogy már nagyon elegem van az egészből, és a következő kérdést is többször feltettem már magamnak: nincs nekem jobb dolgom ennél, mint hogy itt legyek? Viszont ennek élek, és élvezem a Dakart. Az Autonet csapatában, melyben három ország négy magyar motorosa versenyez, kiváló a hangulat, nincs irigység, ott segítjük egymást, ahol tudjuk.

* Elégedett vagy a 79. hellyel?

— Nagy eredménynek számít, hogy egyáltalán célba értem, hiszen a 139 indulóból 85-en jutottunk el Cordobáig. A privát csapatok között a 13. helyen végeztem. Negyvenhat éves vagyok, sosem tudom, melyik az utolsó Dakarom. Nem szeretnék úgy nyugdíjba menni, hogy az utolsó Dakaromon ne érjek célba. A 2011-es kiadású, 85 000 km-t megtett KTM motorkerékpárom jól viselkedett, már hét Dakar van mögötte. Nagyon értékes, pályafutásom végeztével megtartjuk, nem adjuk el.

* Jövőre a pályafutásod tizenkettedik Dakarja következik?

— Korai még a kérdés. Államilag támogatott versenyző vagyok, mellettem áll az ifjúsági és sportminisztérium, a vajdasági kormány, a tartományi sporttitkárság, Szabadka városa, valamint negyven cég, vállalkozó és magánszemély. Az anyagi részt tehát megoldom, az viszont kérdés, mi lesz a térdemmel, mennyire tudok felkészülni a versenyre. Tőlem függ minden. Ha eldöntöm, hogy menni szeretnék, akkor ott leszek a következő Dakaron is. Viszont kizárólag közvetlen befecskendezésű, új KTM motorral kellene nekivágnom, ami sok pénzbe kerül. Pihenni szeretnék, egyelőre mindenből elegem van — igaz, minden évben így érzem. Mindenesetre most kipihenem magam, és józan ésszel hozom meg a döntést.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..