home 2024. április 16., Csongor napja
Online előfizetés
Az aranytalpak sétányán
Tóth Tibor
2016.10.22.
LXXI. évf. 42. szám
Az aranytalpak sétányán

Karikaturistánk Monacóban


Alkotás közben
 
Szalai Attila, hetilapunk karikaturistája huszonegy éves pályafutása alatt számtalan díjban, elismerésben részesült. Az idei esztendő különösen termékenynek bizonyult, hiszen az év elején Sport, Művészet és Rock & Roll címmel egy karikatúrákból álló könyve jelent meg, március 15-én a Vajdasági Magyar Újságírók Egyesülete szakmai díjban részesítette, szeptemberben az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) szervezésében, az Osiris Rex nevű misszió keretében az ő alkotását is magával vitte egy űrszonda a Bennu aszteroidára, egy hete pedig Monacóban a 14. alkalommal megtartott Golden Foot-, azaz Aranyláb-díjátadón és -gálán alkothatott.
 
Kollégánkat váratlanul érte, amikor az Aranyláb-díjátadó és -gála szervezői megkeresték, és megkérdezték tőle, hogy a helyszínen készítene-e karikatúrákat az idei díjazottakról.


A Golden Foot-gálán
 
— A világhálón látták a sporttal kapcsolatos munkáimat, melyekben érezhető a labdarúgás iránti szeretet. Láttak benne fantáziát, és úgy gondolták, ezzel színesítenék a rendezvényt. A világhálónak sok hátulütője is van, az ember sokszor ódzkodik is egy kicsit tőle, de ez egy példa, hogy az interneten pozitív jelenségek is előfordulhatnak. A felkérés után hónapokon át lázban égtem, hiszen meg kellett felelnem a követelményeknek, nem akármilyen szinten kellett teljesítenem. Korábban is rajzoltam már élő adásban és különféle rendezvényeken, de ez teljesen más volt. A helyszín és maga az esemény is rendkívüli volt, hiszen az Aranylabda után ez az elismerés számít a második legrangosabb díjnak a labdarúgásban — mondta Attila.

 
 
A díjátadóra való elutazást, akárcsak a sportban, kemény felkészülés előzte meg. Hónapokon át gyakorolta a gyorsrajzolást, angolórákra járt, így is csiszolva nyelvtudását. Elmondása szerint elég nagy nyomás volt rajta, hiszen ott és akkor kellett tudása legjavát nyújtania. A szervezők nagyon kedvesek és készségesek voltak, minden szavukkal nyugtatták a művészt, hiszen ők is tudták, nem akármilyen teljesítmény egy ilyen rangos eseményen alkotni.
 

Puskás Ferenc lábnyoma előtt
 
Attila az első napon megtartott sajtótájékoztatón, valamint a második napon megrendezett díjátadón és gálaesten is rajzolt, miközben a színpadon váltották egymást a hírességek, valamint köszöntők, beszédek hangzottak el. Amíg a szabadkai, egészen pontosan kertvárosi karikaturista rajzolt, addig a mögötte lévő falon a húsz labdarúgót (Puskástól Roberto Baggióig, Cantonától Ibrahimovićig) bemutató kiállítását tekinthették meg az érdeklődők.

Az idei győztes: Gianluigi Buffon
 
— Az idei díjazottakról, azaz a Golden Foot-legendává lett Claudio Ranieriről, Carles Puyolról, Frank de Boerről és Decóról, valamint az Aranyláb díjban részesült Gianluigi Buffonról készítettem egy-egy karikatúrát, gyors portrét. Puyollal, De Boerrel és Decóval le is fényképezkedtem, Decónak egy karikatúrát adtam át, a gálaesten pedig Bufonnal egy közös szelfit készítettem. Hatalmas megtiszteltetés ért, amikor II. Albert monacói hercegnek átadhattam az eddigi tizennégy győztesről készített karikatúrámat, és néhány mondatot válthattam is őfelségével. Nagyon nagy pillanata volt ez pályafutásomnak, leírhatatlan érzés kerített hatalmába — mondta Attila.
 
Egy érdekes és egyúttal megható jelenetnek is tanúja volt. A díjátadás után egy kisfiú kívülről, az elválasztott részről kiabálta Buffon nevét. Az egyik szervező átemelte a gyereket a szalagon, bevitte a folyosóra, ahol az olasz válogatott kapusa aláírta a fiú által hozott mezt, akinek örömkönnyek jelentek meg a szemében.


A Barcelonával háromszoros BL-győztessel, a spanyol válogatottal világ- és Európa-bajnok labdarúgóval, Carles Puyollal
 
További terveivel kapcsolatban a művész elmondta, hogy az első rajz, könyv vagy kiállítás után is mindig azt mondta, semmi mást nem akar, csak rajzolni. A kitartó munka meghozta a gyümölcsét, hiszen a rajzokon egyértelműen kimutathatóak a fejlődés jelei. Egy ilyen sikeres év és ennyi elismerés után sem dől hátra az alkotó, mindennap előjön belőle valamilyen kis rajzocska, hiszen a sport rengeteg lehetőséget tartogat, a pályán és a pálya körül számtalan olyan eseményre kerülhet sor, amelyet el lehet kapni, és egy kis ötlettel, humorral fűszerezve le lehet rajzolni.
 
— Amikor huszonegy évvel ezelőtt rajzolni kezdtem, nem gondoltam volna, hogy eddig jutok, hogy egy ilyen rangos eseményen részt vehetek, és II. Albert monacói herceg előtt dolgozhatok. Sok mindenről álmodtam, sok minden meg is valósult, de ez nem szerepelt az álmaim között — mondta Szalai Attila, hetilapunk, a Hét Nap karikaturistája.
 

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..