home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Az aracsi csoda
(—)
2014.08.06.
LXIX. évf. 32. szám
Az aracsi csoda

A tordai Aracs Hagyományápoló Társaság vasárnap tizenhatodik alkalommal rendezte meg a pusztatemplom emléknapját.

Az ökumenikus istentiszteletet ft. Mellár József törökbecsei, ft. Tapolcsányi Emánuel tordai, ft. Sima Milan beodrai plébánosok és Orosz Attila bácskai református esperes, bácsfeketehegyi lelkipásztor celebrálták.

Az aracsi pusztatemplom jelenleg a legjelentősebb, a legnagyobb becsben tartott vajdasági egyházi műemlékünk. Az utóbbi években számos művelődési, egyházi és egyéb rendezvénynek adott otthont.

A szentmise után elsőként Vajda János, az Aracs Hagyományápoló Társaság elnöke köszöntötte a vendégeket.

— A bánáti síkság közepén, minden lakott helytől távol található az aracsi pusztatemplom, ezeréves történelmünk fényes korszakait hirdetve napjaink idetévedt vándorának. A tordai Aracs Hagyományápoló Társaság célja kiemelni a pusztatemplomot az ismeretlenség homályából, magyar zarándokhellyé tenni, és kialakítani egyfajta Aracs-kultuszt — jelentette ki Vajda János, majd hozzátette, a romtemplom magyarságunk egyik jelképe.

Pásztor István, a tartományi képviselőház elnöke, a VMSZ első embere ünnepi beszédében köszönetet mondott a tordai Aracs Hagyományápoló Társaságnak, hiszen tizenhat éve állhatatosan, kitartással végzi a munkáját, ápolja a hagyományt.

— Az a csoda hoz ide bennünket minden évben, amelyet minden közös ittlétünk alkalmával megtapasztalunk: a hangulat, a megfoghatatlan varázslat, amely átjárja ezt a teret... Lehet, hogy tizenhét évvel ezelőtt, és előtte is, ez az épület el volt feledve, gazzal volt benőve, de az a csoda, amely újraéledt, bizonyítja, hogy az elfeledettség történelmi szempontból csak egy másodpercig tartott. A csoda újjáéledt, ezt támasztja alá az is, hogy ismét ennyien vannak itt, hogy ez az emlék újra felfedezettnek, látogatottnak, szeretettnek számít — fogalmazott Pásztor István. A VMSZ elnöke a romtemplom falait zsúfolásig megtöltő zarándokok előtt kijelentette, a vajdasági magyar közösség elkötelezte magát az emlékhely megóvására, unokáinknak való átadására.

Az ünnepi beszédek után az Aracs Hagyományápoló Társaság tagjai és vendégei alkalmi művelődési műsort mutattak be. 

Tekintse meg Szabó Attila fotóriportját is: Az aracsi pusztatemplom emléknapján

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..