home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Az anyanyelv biztonságos közegében
Tóth Lívia
2012.12.19.
LXVII. évf. 51. szám
Az anyanyelv biztonságos közegében

2013 a kisiskolások éve lesz — jelentette be Répás Zsuzsanna nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár

„Ha a jövőről akarsz gondoskodni, vess magot. Ha egy évtizeddel számolsz, ültess fát. Ha terved egy életre szól, nevelj gyermeket” — tartja egy mondás, melynek a bölcsességében bizonyára a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium sem kételkedik, hiszen a 2012. évet a külhoni magyar óvodák évének nyilvánította. A programmal az volt a céljuk, hogy felhívják a figyelmet az anyanyelvű óvodák fontosságára és a jónak tartott magyarországi módszereket a Kárpát-medence minél több táján bemutassák. A megmozdulás során a szakemberek összesen 12 ezer kilométert tettek meg, 1500 pedagógussal, gyermekkel és szülővel találkoztak. A kidolgozott módszertani csomagot 3500 intézménybe juttatták el, ugyanis a Kárpát haza ennyi óvodájában folyik magyar nyelvű oktatás is. Az érdeklődők további hasznos információkhoz a www.kulhoniovodak.hu honlapon juthatnak. A kezdeményezés folytatásaként 2013-ban a kisiskolások évét hirdetik meg, melynek a tervén már dolgoznak az anyaországi és a külhoni szakemberek és intézmények. 
A külhoni magyar óvodák éve kapcsán (a Magyar Nemzeti Tanács támogatásával) Szabadka után Zentán, a Hófehérke Óvoda Szivárvány épületében is megszervezték a népzene, néptánc és néphagyományok módszertani továbbképzését. Az egész napos foglalkozáson öt község, Zenta mellett Ada, Magyarkanizsa, Csóka és Törökkanizsa óvodapedagógusai vettek részt. A megnyitó vendége volt Répás Zsuzsanna, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára és dr. Korsós Tamás, Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának főkonzulja. A megjelenteket Joó Horti Lívia, az MNT közoktatási bizottságának elnöke, Kopasz Ildikó igazgatónő és Ceglédi Rudolf polgármester köszöntötte. 

Répás Zsuzsanna szerint az oktatás első láncszemére, az óvodákra eddig kevés figyelem jutott, pedig nagyon sok minden éppen ezekben az intézményekben dől el. 

— Nagyon fontos pillanat az, amikor a családok elhatározzák, magyar óvodába íratják a gyermeküket, mert ez a választás befolyásolja a későbbi döntéseiket is. A gyermekek ugyanis az anyanyelvi környezetben tudják igazán kibontakoztatni a bennük rejlő tehetséget, de lelki és pszichológiai szempontból is jelentős, hogy amikor a család meleg fészkéből először kerülnek ki egy nagyobb közösségbe, akkor az anyanyelv biztonságos közege vegye körül őket.

Megpróbáltuk bemutatni azokat a magyarországi pedagógiai módszereket, amelyek méltán világhírűek, de újdonságnak számítanak a Kárpát-medence különböző régióiban. Megismertük az óvónőket, a körülményeket, amelyek között a munkájukat végzik, és ez nemcsak lényeges tapasztalatszerzést, hanem lelki feltöltődést is nyújtott számunkra. Sikerült egy olyan hálót kialakítani a Kárpát-medencei magyar óvodák között, amelyet a jövőben is használni tudunk, a honlapunk pedig a kapcsolattartáson kívül segélyfelületet is jelenthet.

Már az új kezdeményezésünkre, a jövőre sorra kerülő kisiskolások évére is megkezdtük a szakmai felkészülést. Azt tervezzük, hogy a közös alapok mellett specifikus régiós programokat is kidolgozunk. Olyan visszajelzéseket kaptunk, hogy fontos lenne kialakítani a közösséget az óvoda, az óvónők, a tanítónők és a szülők között, hogy egyszerűbb és zökkenőmentesebb legyen az óvodából az iskolába való átmenet, mert az sose könnyű sem a gyermeknek, sem a szülőnek. Minden régióban azokat a területeket szeretnénk feltérképezni, ahol valóban szükség van a segítségünkre — nyilatkozta az újságíróknak a nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár asszony.

Kopasz Ildikó, a zentai Hófehérke óvoda igazgatója elmondta, jó érzés számukra, hogy az anyaország tud a létezésükről, és gondot visel a munkájukra.

— A továbbképzéseken nagy hangsúlyt fektetünk az anyanyelvünk ápolására és gazdagítására, valamint a néphagyományok őrzésére. Mivel az előző időszakban a néptánc, a népdalok, a népi mondókák, játékok nem kerültek előtérbe az oktatási intézményekben, kicsit a szülőket is tanítanunk kell. Mi vagyunk az első intézmény, amely „elveszi” a gyermeket a családtól, ezért befogadók vagyunk a szülők iránt, tartjuk velük a kapcsolatot és igyekszünk megfelelni az igényeiknek.

Miután a Pitypang óvoda kicsinyei bemutatták műsorukat és átadták a saját készítésű ajándékaikat a vendégeknek, megkezdődött a meseszövést és a táncot felölelő módszertani továbbképzés, melynek az előadója Fábián Éva és Mayer Orsolya volt.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..