home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Az anyák halhatatlanok
Szerda Zsófi
2015.10.11.
LXX. évf. 40. szám
Az anyák halhatatlanok

A Szabadkai Városi Könyvtár emeleti olvasótermében szeptember 29-én a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesülete adott műsort, melynek címe: Az anyák halhatatlanok. Neves költők édesanyjukról, édesanyjukhoz írt versei hangoztak el. Felmerülhet kérdésként, hogy miért éppen most, és nem anyák napján, de a válasz lehet az is, hogy miért ne, az anyák sem csak anyák napján anyák.

A műsor előtt Basity Gréta az Életjel — Csáth Géza Művészetbaráti Kör, Hajvert Ákos és Molnár Krekity Olga pedig a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesülete nevében köszöntötte az egybegyűlteket. Molnár Krekity Olga elmondta, hogy bár tizenöt éve egy Kishegyes melletti tanyán, a Pacsirtatelepen él, és a fiatal versmondó gyermekekre második családjaként tekint, ismét visszatért a szavaláshoz, hiszen egy ideig nem művelte aktívan, de a vers visszahívta, s most, hogy nyugdíjas lett, mivel mással foglalkozna, ha nem azzal, amit szenvedélyesen szeret.

— Az internet korában, a hírek és információk áradatában nehéz tartani a személyes kapcsolatokat, mi, versmondók is eltávolodtunk egymástól, de az igaz szó még mindig igaznak számít, nem vagyunk gépek, nem vagyunk drónok — mondta.

A Szabadkán bemutatott műsor két évvel ezelőtt készült anyák napjára, és Kishegyesen mutatták be nagy sikerrel, összefogott időset, fiatalt, így az idén is megtartották a rendezvényt, melynek zárórésze volt Az anyák halhatatlanok című összeállítás.

Mint Molnár Krekity Olga, a műsor rendezője elmondta, talán nem időszerű szeptember végén egy anyák napi összeállítással fellépni, de ezek a gondolatok mindig időszerűek. A szervezésben részt vett még Csőke András zongoratanár és Barta Júlia nyugalmazott óvónő. Nem hagyományos szavalóestet rendeztek, színes esernyők tarkították a „színpadképet”, szépen megkomponált mozgása volt a műsornak, melynek első felében a fiatal versmondók — Molnár Anna, Bede Anett, Major Lili, Paulyuk Jenifer, Szőke Rebeka — mutatkoztak be, majd a tapasztaltabbak következtek, név szerint Barta Júlia, Kőműves Tasnádi Szidónia, Kormos Irén, Hajvert Ákos és Molnár Krekity Olga. Az esten elhangzott versek szerzői: Áprily Lajos, Visky András, Ágai Ágnes, Dsida Jenő, Nagy Ferenc, Nagy László, Weöres Sándor, Utasi Mária és Ratkó József.

Személy szerint egy picit hiányoltam a humort és a vidámságot, hiszen anyának lenni olykor mókás is, az anyákról szóló versek között pedig biztosan vannak könnyed, vidám hangvételűek is. Ezzel lehetett volna talán még jobban ellensúlyozni a komolyabb, mély hangvételt, de az is elképzelhető, hogy rontott volna a műsor hangulatán. Ezt már sosem tudhatjuk meg. A sok gyönyörű verset Csőke Noémi zongorajátéka díszítette.

Az est végén a szervezők a lelki táplálék mellett a testünkre is gondoltak, úgyhogy egy-egy almával a kezünkben sétálhattunk haza az őszi szabadkai utcákon, és még az is előfordulhat, hogy otthon néhányan levettek a polcról egy verseskötetet. 


A szerző fotói


Kattints az alábbi képre, és nézd meg a szerző adatlapját is:
Szerda Zsófi

De ne hagyd ki Zsófi honlapját se! >>> www.szerdazsofi.net

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..