home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Az államalapítás évfordulója
Talpai Lóránt
2013.08.21.
LXVIII. évf. 34. szám
Az államalapítás évfordulója

Ünnepélyes rendezvénysorozat a magyar államalapítás napján — Hol nyaralnak a miniszterelnökök? — Jó helyen születni

Ünnepélyes rendezvénysorozat a magyar államalapítás napján

Kétnapos rendezvénysorozaton emlékeztek meg Budapest-szerte Szent István és a magyar államalapítás évfordulójáról. A rendezvények ökumenikus istentisztelettel kezdődtek a Szi-lágyi Dezső téri református templomban. Utána a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon Erkel Ferenc utolsó történelmi operájának a bemutatóját, az István király címűt láthatták az érdeklődők. A hagyományos katonai tiszteletadáson és tisztavatáson kívül az ünneplő közönség családi programokon, ökumenikus kenyéráldáson, ünnepi szentmisén és Szent Jobb-körmeneten vehetett részt. Az ünnepi estet komolyzenei hangversenyek, a többi között Demény Balázs zongoraestje és Fassang László orgonaestje tette gazdagabbá, illetve a Duna-parton megrendezett ünnepi tűzijátékkal és fényjátékkal zárult.

Hol nyaralnak a miniszterelnökök?

Minden nyáron felmerül a kérdés, vajon a világ mely térségébe utaznak kikapcsolódni, avagy hol nyaralnak a kormányfők. Orbán Viktor magyar kormányfő például Horvátországban nyaral, akárcsak az előző esztendőkben. David Cameron brit miniszterelnök feleségével és három gyermekével Portugáliába utazott egyszerű fapados repülőjárattal. Angela Merkel, Németország kancellárja általában Olaszországot választja üdülésre. Az idén egy Sant Angelo nevű halászfaluban nyaralt a Nápoly partjainál lévő Ischia szigetén. Barack Obama amerikai elnök a többi rangos politikussal ellentétben az országán belül, azaz Egyesült Államokban maradt. Az idén Massachusettsben üdült nyolc napig a tengerparton  és szabad idejét főként könyvolvasással töltötte.

Jó helyen születni

A The Washington Post amerikai napilap azt kutatta, melyek az igazán vendégszerető országok. A felméréséből kiderült, hogy a világ leginkább vendégszerető országa Új-Zéland. A rangsorban Marokkó és Izland követi a szigetországot. A felmérés egyébként nemcsak azoknak az országoknak a listáját tette közzé, amelyekben érdemes nyaralni, hanem azokét is, ahová érdemes születni. Ezek szerint a legjobb a kevés lakosú, békés, liberális vagy demokrata szemléletű országokba születni. A lista első három helyén nem véletlenül állnak ilyen országok: Svájc, Norvégia és Ausztrália. Előkelő helyet foglal el még a listán Hong Kong, Tajvan és Szingapúr is. A rangsor végén, avagy a legszegényebb, legerőszakosabb és legkevésbé szabad országok sorába Nigéria, Kenya és Ukrajna tartozik.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..