home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Az alapokat kell leraknunk
Tomek Viktor
2009.12.30.
LXIV. évf. 52. szám
Az alapokat kell leraknunk

Egeresi Sándor, a Tartományi Képviselőház elnöke évértékelő sajtótájékoztatóján elmondta: bízik abban, hogy a nemrég elfogadott köztársasági költségvetést - amely 15 milliárd dinárral kevesebb pénzt irányoz elő a tartománynak - a jövő év elején módosítják, ellenkező esetben a statútumban me...

Egeresi Sándor, a Tartományi Képviselőház elnöke évértékelő sajtótájékoztatóján elmondta: bízik abban, hogy a nemrég elfogadott köztársasági költségvetést - amely 15 milliárd dinárral kevesebb pénzt irányoz elő a tartománynak - a jövő év elején módosítják, ellenkező esetben a statútumban meghatározott 153 hatáskör átvétele csak illúzió marad. A fogadás után az újságírók kérdéseket tehettek fel a vajdasági parlament elnökének.
* Kérem, értékelje a 2009. esztendőt!
- A 2009. év elsősorban gazdasági téren volt nagyon nehéz, politikai értelemben azonban sikeresnek ítélem meg - hiszen a gazdasági problémák ellenére Szerbia polgárai vízummentesen utazhatnak Európába -, ezenkívül kihirdettük Vajdaság statútumát és megszületett a nemzeti tanácsokról szóló törvény. Úgy érzem, hogy Szerbia az Európába vezető úton nagy lépést tett meg és határozottabbat, mint az elmúlt esztendőben. A 2010. évtől azt várom, hogy vívmányaink megszilárduljanak, például a statútumot tartalommal kell feltölteni és a 153 hatáskör átvételének meg kell teremteni az anyagi hátterét. A nemzeti tanácsokról szóló törvény értelmében jövőre választások lesznek, minek eredményeképp ezek az intézmények új, európai alapokra kerülnek majd. Nagyon fontosnak tartom azt is, hogy Vajdaságnak újból lehetősége nyílik nemzetközi kapcsolatok megteremtésére.
* 2010. január 1-jétől lép hatályba a statútum. Vajdaság polgárai számára ez mit jelent?
- Először is az alapokat kell kiépítenünk, hiszen a 153 hatáskört nem egyik napról a másikra veszi át a tartomány. Kissé talán szkeptikusabb vagyok politikustársaimnál: nem szabad azt a hibát elkövetnünk, hogy úgy vegyük át a hatásköröket, hogy azoknak ne teremtenénk meg az anyagi hátterét.
Három csoportra oszlik a 153 hatáskör. Először is lehetősége nyílik a tartománynak egyfajta gazdasági önállósulásra (például fejlesztési bankot hozhatunk létre, melynek nagyon fontos szerepe lehet a jövőben). A másik nagyon fontos feladatkör a nemzeti közösségek egyenrangúságát szavatoló rendelkezés meghozatala. A harmadik szférába azok a hatáskörök tartoznak, amelyek Vajdaság nemzetközi téren való érvényesülését szavatolják. Tisztában kell ugyanis azzal lenni, hogy ha a tartomány nemzetközi szinten erősíti a pozícióját, az egyben Szerbia érdekét is szolgálja.
* A tartományi és a köztársasági képviselőház is elfogadta a jövő évre szóló költségvetést. Az előirányzott pénzeszközök elegendőek lesznek-e a statútumban meghatározott hatáskörök átvételére és finanszírozására?
- Bízom benne, hogy a következő év első felében módosítják majd a költségvetést, hiszen a mostani nem Vajdaság-barát. Ha ebben a formában marad, akkor képtelenség lesz a hatáskörök átvétele. Tisztában vagyok vele, hogy a szerb gazdaságra még mindig hatással van a világgazdasági válság, de úgy vélem, stratégiailag nagyon fontos, hogy harcot indítsunk a gazdasági és szociális helyzet javításáért.
Sok feladat vár ránk a 2010. esztendőben, köztük az egyik legfontosabb a szegénység elleni küzdelem.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..