home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Az MNT felvállalja a magyarittabéi iskolaügy megoldását
Tóth Lívia
2005.03.23.
LX. évf. 12. szám

A másfélezrnyi lélekszámú Magyarittabén egyre többen állítják, hogy a településnek igazából 1981 óta nincs iskolája. Ekkor költöztek ugyanis a szerbittabéi iskolába, ami csak kezdetben volt közös, mert a magyar pedagógusok fokozatosan kiszorultak az irányításból. Nincs külön tantestületük, és a kile...

A másfélezrnyi lélekszámú Magyarittabén egyre többen állítják, hogy a településnek igazából 1981 óta nincs iskolája. Ekkor költöztek ugyanis a szerbittabéi iskolába, ami csak kezdetben volt közös, mert a magyar pedagógusok fokozatosan kiszorultak az irányításból. Nincs külön tantestületük, és a kilenctagú iskolaszéknek is csak egy magyar tagja van. Mindezek miatt tavaly kezdeményezték a tantestületek szétválasztását, illetve egy önálló magyar iskola létrehozását, de nem jártak eredménnyel. Március 15-én is ez a probléma foglalkoztatta az ünnepségre egybegyűltek egy részét, ugyanis az istentisztelet és Kossuth Lajos szobrának megkoszorúzása előtt megbeszélést tartottak a Magyar Nemzeti Tanács és a helybeliek, illetve a magyar oktatásban érdekelt civil szervezetek képviselői.
Pásztor Bálint, az MNT Intézőbizottságának elnöke megígérte, hogy kapcsolatot teremt a szerbittabéi iskolával és hamarosan tárgyal a tartományi és a köztársasági illetékesekkel. Ha ez nem hoz eredményt, akkor a köztársasági kisebbségi tanácshoz vagy a kétoldalú kisebbségi vegyes bizottsághoz is lehet fordulni.
A tanácskozás után Kiss Bélát, a magyarittabéi helyi közösség tanácsának elnökét kérdeztük, mennyire elégedett annak eredményével.
- Úgy tűnik, a Magyar Nemzeti Tanács felvállalja a problémánk megoldását, és örülünk neki. Reméljük, az elkövetkező öt hónapban sikerül elérni, hogy a közös épületben, egy tető alatt két iskola működjön, egy magyar és egy szerb tannyelvű, külön tantestülettel. Ezt szeptember elsejéig kell megvalósítani, mert az iskolaév közben semmin sem lehet változtatni. Nekünk tulajdonképpen önálló iskolára volna szükségünk, ez a végső célunk, de egyelőre ezzel a megoldással is elégedettek leszünk.
Pesti Boldizsár szülő, a helyi közösség tanácsának tagja szintén úgy vélekedik, egyelőre jó lesz az is, ha egy épületben két önálló oktatási intézmény működik.
- Ez javulást hoz a településnek a távolabbi jövőben. Amíg volt saját iskolánk, a diákok különböző versenyekre jártak, és kiválóan szerepeltek. Mostanában ezzel nem dicsekedhetünk, az oktatás minősége csökkent. Az önálló iskola különösen azokon a településeken feltétele a megmaradásnak, amelyek elöregednek. Az illetékeseknek meg kell érteniük, hogy az oktatási beruházások a jövőnkért történnek, és egyúttal európai normákat biztosítanak az itt élőknek - magyarázta Pesti Boldizsár.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..