home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Az MNT 2014. évi zárszámadása
(sZs)
2015.02.04.
LXX. évf. 5. szám
Az MNT 2014. évi zárszámadása

Negyedik alkalommal ült össze az új összetételű Magyar Nemzeti Tanács. A napirenden huszonkét elfogadásra váró pont szerepelt, melyek közül nyolc sürgősségi eljárással került a listára.

A harmincöt tagból huszonkilenc volt jelen. Az ülés elején megtárgyalták a 2014. évi zárszámadásról szóló határozatot és a beszámolót, valamint a stratégiákra vonatkozó beszámolót. A tagok elfogadták a vajdasági intézmények — iskolák, az Újvidéki Színház, a szabadkai Gyermekszínház, a zombori Történelmi Levéltár és a pancsovai Műemlékvédelmi Intézet — újonnan kinevezett igazgatói, illetve igazgatóbizottsági tagjai kinevezésének, cseréjének véleményezését, ezenkívül két helység utcanévtáblái kapcsán is döntöttek. Lovas Ildikó, az MNT végrehajtó bizottságának tagja előterjesztette a Tartományi Kulturális és Tájékoztatási Titkárság 2015. évi, a nemzeti kisebbségek részére kiírt kulturális örökségvédelemre és kortárs művészeti alkotásokra vonatkozó pályázatok javaslatát, melyet szintén elfogadtak. A negyedik rendes ülésen — rövidebb vagy hosszabb vita után, de — mind a huszonkét napirendi pontot elfogadták.

A legtöbb hozzászólás a MNT 2014. évi zárszámadásról szóló határozat, illetve az előző évi munkáról és a stratégiák megvalósulásáról szóló beszámolók megvitatása során született. A Magyar Nemzeti Tanács hozzávetőleges bevétele 2014-ben 540 millió dinár volt, ebből 360 milliót használtak fel, a fennmaradt összeget pedig a 2015. év folyamán tervezik elkölteni. Hajnal Jenő, az MNT elnöke elmondta, a munkanélküliség és a szegénység az ország legnagyobb gondjai közé tartozik, az MNT pedig dolgozik a megoldásukon, illetve megpróbálja itt tartani a folyamatosan elvándorló fiatalokat — ebben a civilek, a művelődési egyesületek is segíthetnek. Az elnök a stratégiákról szólva elmondta, fontos, hogy a régi összetételű MNT által alkotott stratégiákat újragondolva haladjanak tovább. Ez új stratégiák megjelenésével is járna, a tervezeteket pedig mielőbb ki kell dolgozni.  

Az ellenzéki tagok természetesen ezúttal is több döntést ellen szavaztak, vagy tartózkodtak. Egyhangú határozat csak két esetben született. Tari István és Bacskulin István, a VMDK — Csonka Áron lista képviselői nem értettek egyet néhány részletkérdésben, illetve az ülés végén Tari egy hosszú listát nyújtott be, részletes kimutatást kérve az MNT működési és egyéb költségeiről, valamint a fizetésekről, a vállalati gépjármű használatáról stb.

A leghosszabb vitát a Nagykikinda község utcáinak, tereinek névváltoztatása eredményezte, végül azonban a tagok megállapodtak, hogy fontos volna minél több magyar utcanévről dönteni, illetve erre vonatkozó javaslatokat tenni. 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..