home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Az Iszlám Állam üzenete
2017.06.19.
LXXII. évf. 24. szám
Az Iszlám Állam üzenete

Kell-e Szerbiának tartania az ISIS fenyegetésétől? — Az autóvásárlásra felvett kölcsön sohasem volt kedvezőbb

Kell-e Szerbiának tartania az ISIS fenyegetésétől?

Az Iszlám Állam dzsihádistái fenyegető üzenetet küldtek a Balkánnak: mint mondják, itt is olyan terrortámadásokkal lehet majd számolni, mint amilyenek Nyugat-Európában voltak. A szöveg megfogalmazói nem felejtették el az utóbbi délszláv háborúk muszlim áldozatait, a fenyegetés a szerbek és a horvátok ellen irányul. Ez egyébként nem az első ilyen eset.

2015 júniusában az Iszlám Állam azt üzente, a Balkán lesz az a hely, ahonnan majd térdre kényszerítik Európát. „Leigázzuk a keresztény államokat és Allah nevében felszabadítjuk testvéreinket” — áll abban a videoüzenetben, amely az al-Hayat portálján jelent meg. Szó esik benne az egész eddigi balkáni történelemről, valamint arról is, hogy a muszlimok itt milyen rossz körülmények között élnek.

Dževad Galijašević bosnyák politikai elemző szerint az újabb támadásoknak, például a napokban a Rumiyah magazinban megjelent Balkán: Vér az ellenségnek, méz a barátoknak című írásnak is komplex az üzenete. Szíriában veszít a dzsihád, az ottani háborús övezetben a helyzete már nem egyértelmű, de győztesként akarja mutatni magát. Másrészt — véli Galijašević — kérdéses, ki áll e mögött a magazin mögött, mely 2016-ban Abu Muhammad al-Adnaninak, az Iszlám Állam egyik alapítójának a halála után jelent meg. „Sem az újság címe, sem a nyelvezete nem egyeztethető össze az arab kultúra szellemiségével, ezenkívül hiányzik az ISIS-re jellemző szenvedély és fanatizmus. Nagyon is valószínű, hogy az újság mögött különféle külföldi érdekeltségű szervezetek állnak, melyeknek egyértelműen a Balkán destabilizálása a céljuk.”

A szakember szerint a fenyegetéseket komolyan kell venni, a hatóságoknak pedig oda kell figyelniük a különféle szélsőséges ideológiájú csoportosulások ténykedésének intenzitására, illetve el kell vágniuk ezeknek a köröknek a pénzelési és egyéb támogatási csatornáit. (Blic)

Az autóvásárlásra felvett kölcsön sohasem volt kedvezőbb

Sokan terveznek éppen most autót venni, hiszen az erre a célra felvehető kölcsön sohasem volt kedvezőbb. Szerbiában, ami a használt autókat illeti, a Volkswagen, az Opel, a Renault, a Fiat és az Audi a legkedveltebb márka, majd a BMW, a Mercedes és a Ford következik. A Golf továbbra is a legnépszerűbb autó, hiszen az itt élők meg vannak győződve róla, hogy ez a jármű testesíti meg a felülmúlhatatlan német technológiát, ezenkívül a fenntartása is viszonylag könnyű és nem túl drága. A kölcsön jóváhagyásának folyamata akár két nap alatt is véget érhet. Érdekességként megjegyezhető, hogy a férfiaknak a motor erőssége és a karbantartás költségei, a nőknek pedig például a csomagtartó vagy a hátsó ülés nagysága a fontos. A használt autók piacán a fekete és a szürke színű modellek a legkelendőbbek. (Blic)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..