home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Az Ige Testté Lett
2016.12.20.
LXXI. évf. 50. szám
Az Ige Testté Lett

Dr. Pénzes János Szabadkai Megyéspüspök Karácsonyi Üzenete

Keresztény testvérek!
 
Karácsony a boldogság és az ünneplés napja. Az Ige testté lett, és közöttünk lakott. Bennünket is felhatalmazott arra, hogy Isten gyermekeivé legyünk, ha elfogadjuk Őt és hiszünk Benne. Krisztus születése felhív minket, hogy újjászülessünk az Istenben; hogy ott legyünk, ahová tartozunk és ahol Krisztus helyet készített nekünk, hisz az áldozás utáni könyörgésben így imádkozunk: a világ ma született Üdvözítője, amiként istengyermeki életünk szerzője, ugyanúgy halhatatlanságunk ajándékozója is legyen.
 
Karácsonyt megünnepelni ezért méltón és üdvösségesen csupán úgy lehetséges, ha körülálljuk az eucharisztikus asztalt közösen hálát adva Isten kegyelmeiért.
 
Karácsony ünnepe alkalom arra, hogy a tehetetlen Isten és az istállóban fekvő megszületett gyermek előtt tegyük félre személyes és közösségi sértettségünket és bűneinket. Jézus szállástalansága és elvetettsége arra sarkalljon minket, hogy vessük el a felebarátaink elleni igazságtalanság és elszegényesítés hallgatólagos elfogadásának bűnét. Nem szabad elfogadnunk az igazságtalanság semmilyen formáját, és azt a hazugságot, hogy valami is fontosabb lehet az embernél és méltóságánál. Nem szabad az embert lealacsonyítani a fogyasztási eszközök szintjére, melyet addig használunk, amíg szükségünk van rá, azután pedig elvetjük őket minden jogot és lehetőséget kizárva.
A gyermekekkel együtt szemlélve a Szent Családot, amely karácsonykor templomainkat és otthonainkat ékesíti, tegyük fel a kérdést, vajon mit mondunk gyermekeinknek a családról? Elhallgatjuk-e az igazságot, hogy minden társadalom a szakadék felé halad, ha a család egysége ellen tevékenykedik? Azt próbáljuk-e bennük tudatosítani, hogy minden tartós és értékes ügyért vállalni kell az áldozatot és a lemondást? Felhívjuk-e figyelmüket arra, hogy az önös elkényeztetésre, lustaságra és hiúságra nem lehet építeni a családot?
 
Szeretett testvéreim, mindannyian mondjunk ellen a bűnöknek; a felsoroltaknak és azoknak is, amelyeket ebben az órában nem említünk, de tudatában vagyunk ezeknek egyéni és közösségi életünkben.
 
Az Isten azért született a földre, hogy megmentsen minket. Elénk jött, hogy Őt keresve rátaláljunk. Nekünk adja magát, hogy életünk teljes legyen. Ezért kell Isten felé fordulnunk, és közelíteni hozzá, valamint életünket Isten akarata szerint élnünk.
Akkor haladunk az igaz úton, melynek gyümölcse az öröm, ha Isten alapja életünknek, és naponta teljesítjük az Ő akaratát. Ebből az örömből pedig boldogság fakad. Olyan boldogság, melyet karácsonykor kívánunk mindenkinek, akikkel találkozunk és akikkel élünk.
 
Ezekben a napokban minden szívből ima fakad. Ez az ima lehet csendes szemlélődés, imádság mindenkiért, az életért, a békéért, a boldogságért, a szeretteinkért, gyermekeinkért és fiatalokért.
Ezekkel a gondolatokkal kívánok mindenkinek boldog és áldott karácsonyt, valamint sikerekben gazdag új esztendőt!
 
†János
megyéspüspök

Nyitókép: Subotica.info

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..