home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Az IT-szektor mint megtartóerő
Tóth Péter
2017.07.17.
LXXII. évf. 28. szám
Az IT-szektor mint megtartóerő

​​​​​​​Keveset beszélünk róla — talán azért, mert a politikusok közül is csak kevesen értenek hozzá —, de az IT-szektor jelenleg az egyik legdinamikusabban fejlődő iparágunk.

Az ágazat exportja tavaly meghaladta a 700 millió eurót. Az előre jelzett trendek alapján várható szédületes fejlődésnek azonban félő, hogy a szakemberhiány szab majd gátat. Különféle mutatószámok szerinti rangsorolások alapján a hazai szoftveripar világviszonylatban jelenleg a 30—50. helyen áll. Az IT-szektor kivitele 2008 óta megháromszorozódott, ami hatalmas bővülés.

Amikor a sajtóban megjelenik a legnagyobb szerbiai exportőrök listája, már megszokhattuk, hogy a Fiat leányvállalata az első, a szendrői vasművek pedig a második helyen áll. Ilyenkor azonban azt is érdemes megvizsgálni, hogy a bruttó export értékét kifejező, impozánsnak tűnő számok hány százaléka a nettó kivitel. A Fiat 2013-ban 1,53 milliárd eurós rekordot valósított meg az export tekintetében. Ez 2014-ben 1,36, 2015-ben 1,09, 2016-ban pedig 1,07 milliárdra zsugorodott. A Fiat 500L modell gyártásához a kragujevaci üzemnek importálnia kell az alkatrészek többségét, ezért a nettó kivitel egymilliárdonként alig éri el a 200 milliót.

A vasművek esetében is hasonló a helyzet. Mivel a vasércet és az olvasztásához szükséges, magas kalóriájú szenet is importálják, a több száz milliós exportnak csak a töredéke, kevesebb mint 100 millió a nettó kivitel. Az IT-szektor viszont ennél messzemenően jobban teljesít: 2015-ben 678,3 millió euró értékben exportált, ebből a nettó kivitel értéke 317 millió volt. 2016-ban 739,5 milliós exportot jegyzett az ágazat, ebből 407,3 millió volt a nettó kivitel értéke. Ez mindkét évben többet tett ki, mint a két legnagyobb exportőrünk, a Fiat és a vasművek nettó exportjának összege.

Ezeknek a számadatoknak a tükrében lehet ugyan mondani, hogy egy-egy céget hasonlítunk össze egy teljes ágazat teljesítményével, de az IT-szektor eredménye ettől még nem lesz jelentéktelenebb. Az ágazat egyébként máris szakemberhiánnyal küzd, úgyhogy egyelőre ez szab határt a növekedésnek, illetve ez lesz a kerékkötője a jövőbeli fejlődésnek. Becslések szerint több tízezren helyezkedhetnének el azonnal az IT-szektorban, viszont évente csupán mintegy ezer informatikus szerez diplomát a felsőoktatási intézményeinkben. Pedig a többi szektorral összehasonlítva az informatikusok jövedelme igen szépnek számít. Már kezdőként megkeresik az 500-600 eurót. Egy tapasztalt informatikus 1000 eurót, a kiemelkedően tehetséges és kreatív szakemberek viszont ennek a többszörösét is zsebre tehetik havonta. Az is figyelemre méltó, hogy ez az ágazat különösebb állami támogatás nélkül érte el ezt az eredményt. Talán ezért is nevezhető gazdaságunk egyik „legegészségesebb” szegmensének. 2020-ig további 50 000, merészebb becslések szerint viszont 100 000 munkahely jöhetne létre az ágazaton belül — már ha lesz elég szakember.

Nagyon fontos momentum a történetben, hogy az IT-szektor által kínált lehetőségek a vidéki városok és falvak számára is megtartóerővel bírnak. Az ilyen munka ugyanis többnyire otthonról is elvégezhető. Viszont az oktatási rendszerünk — sem a középfokú, sem a felsőfokú képzés területén — sajnos nem tudott idejében reagálni. Mentségére szólhat, hogy a képzési rendszerek ilyen rövid idő alatt nyilván nem tudtak volna átállni. Ez a folyamat még a jól jövedelmező szakmák esetében is egy-két generáció alatt megy végbe. Ennek tükrében azonban nehéz eldönteni, hogy úgy tekintsünk-e az IT-szektorra, mint egy kóros munkaerőhiány miatt válságban lévő ágazatra, vagy pedig egy átlagosnál jóval gyorsabban fejlődő gazdasági területre.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..