home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Az EJK aktivistái dr. Becsey Zsolt...
Tomek Viktor
2009.06.24.
LXIV. évf. 25. szám
Az EJK aktivistái dr. Becsey Zsolt...

Az EJK aktivistái dr. Becsey Zsolt társaságábanAz Európai Polgári Díj Kancelláriája 2009. április 2-án Brüsszelben tartotta alakuló ülését Hans-Gert Pötteringnek, az Európai Parlament elnökének az elnöklésével. Az ülésen döntés született a díj 2008, évi jelöltjeiről. Összese 32 civil szerve...

Az EJK aktivistái dr. Becsey Zsolt társaságában

Az Európai Polgári Díj Kancelláriája 2009. április 2-án Brüsszelben tartotta alakuló ülését Hans-Gert Pötteringnek, az Európai Parlament elnökének az elnöklésével. Az ülésen döntés született a díj 2008, évi jelöltjeiről. Összese 32 civil szervezetet és magánszemélyt terjesztettek fel e rangos elismerésre. Amióta létezik az Európai Polgári Díj intézménye, nemigen fordult elő, hogy a kitüntetést EU-n kívül tevékenykedő szervezetnek ítélték volna oda.
Június 20-án a szenttamási községháza nagytermében rendhagyó eseményre került sor. Dr. Becsey Zsolt európai parlamenti képviselő 500 millió európai polgár nevében adta át az Európai Polgári Díjat a szenttamási Emberi Jogi Központnak. Az elismerést a jogvédő szervezet aktivistái ünnepélyes keretek között vették át.
Az ünnepségen először Branko Gajin, Szenttamás polgármestere, a rendezvény házigazdája köszöntötte az egybegyűlteket, elmondta: az Emberi Jogi Központnak odaítélt Európai Polgári Díj egyben a város rangját is emeli. Az ünnepi köszöntő után egy kisfilmet vetítettek le az EJK megalakulásának történetéről és tevékenységéről. Nagy Ferenc, Magyarország szabadkai főkonzulja Sólyom László magyar köztársasági elnök üdvözletét tolmácsolta. Méltatta a munkáját dr. Becsey Zsolt európai parlamenti képviselőnek, aki szoros kapcsolatot épített ki az EJK-val. Kiemelte: ha nincs ez az együttműködés, akkor az EU-ban kevesen tudnának a Vajdaságban történt atrocitásokról.
Dr. Becsey Zsolt fideszes EP-képviselő, aki felterjesztette a szervezetet erre a díjra, Hans-Gert Pötteringnek, az Európai Parlament elnökének az üdvözletét tolmácsolva elmondta: az elismerés az Európai Unió legmagasabb legitimitásától érkezik.
A díjat az Emberi Jogi Központ öt legközvetlenebb munkatársa: Andróczky Csaba, Hegedűs Csaba, Kiss Rudolf, Nádi Karolina és Süge Zsolt vette át. Az ünnepség után Nádi Karolina és Hegedűs Csaba, az EJK munkatársai válaszoltak néhány kérdésemre.
* Mióta tart az együttműködés dr. Becsey Zsolt európai parlamenti képviselő úrral?
- Első alkalommal a 2005 októberében szervezett tiltakozó megmozdulásunkkal kapcsolatban kerestük fel dr. Becsey Zsolt európai parlamenti képviselőt. Levélben biztosította támogatásáról tiltakozó megmozdulásunkat. A későbbiekben ez a fajta együttműködés még inkább kiteljesedett a képviselő úrral, több rendezvényünkön is részt vett, illetve támogatásáról biztosította munkánkat.
* Mikor tudtátok meg, hogy Európai Polgár Díjban részesültök, és ki értesített róla benneteket?
- Valamikor februárban szereztünk tudomást arról, hogy elfogadták az Emberi Jogi Központ jelölését. Ezt követte az az időszak, amikor a beérkezett jelölések elbírálása zajlott. Április hónap folyamán jutott el hozzánk a hír, hogy a kuratórium az Emberi Jogi Központot Európai Polgár Díj kitüntetésben részesítette. Becsey Zsolt személyi titkára értesített bennünket elsőnek, utána pedig az Európai Parlament hivatalos levélben is közölte velünk a hírt.
* Mit jelent számotokra ez a rangos elismerés?
- Mindenképpen azt, hogy a továbbiakban is kitartással és odaadással kell a munkánkat végeznünk. Továbbá azt is, hogy tevékenységünket még színvonalasabbá kell tennünk. Az elismerésen kívül felelősséget is ró ránk ez a kitüntetés. A díjjal járó elismerést a délvidéki magyarság szolgálatában kívánjuk hasznosítani.
* A vajdasági, de időnként a magyarországi politikai elit nem mindig veszi komolyan a szervezeteteket, ez főleg a támogatáspolitikájában nyilvánul meg. Teszi ezt annak ellenére, hogy az EJK tevékenységét Európa más szegletében méltányolják. Mi erről a véleményetek?
- Elszomorít bennünket. Tény és való, hogy az utóbbi két évben minden jelentős anyagi támogatást megvontak tőlünk. A Szülőföld Alap az elmúlt két év során minden beadott pályázatunkat forráshiányra hivatkozva elutasította. Mindazok számára, akik kérdőre vonják munkánk létjogosultságát, ez a rangos elismerés bebizonyította, hogy tévednek. Meg kellene vizsgálni, hogy azok a tisztségviselők, akik a támogatások odaítéléséről döntenek, vajon a közösség érdekét, illetve az elvégzett munka értékét tartják-e legfontosabb kritériumnak.
* Mi a véleményetek róla: ezután javul majd valamelyest a hazai magyar politika viszonya az EJK-hoz?
- Reméljük, hogy nem a díj hatására fog javulni a viszony, és bízunk benne, hogy a politika végre felismeri (hogy csak egy példát említsek): a magyarellenes atrocitások kérdését nem lehet folyton a szőnyeg alá söpörni.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..