home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Autonómia
2017.08.14.
LXXII. évf. 32. szám
Autonómia

Várady Tibor a koszovói szerbek területi és perszonális autonómiája mellett szállt síkra — Csokiháború a Kelet és a Nyugat között

Várady Tibor a koszovói szerbek területi és perszonális autonómiája mellett szállt síkra

A Tanjugnak adott interjújában Várady professzor üdvözölte Aleksandar Vučićnak az összes érintett fél felé irányuló, további tárgyalásra való felhívását Koszovó jövője kapcsán.

— Nem könnyű kimondani, de annak az állításnak, hogy Koszovó ismét szerb lehet, nincs reális alapja. Ám én sem tudhatok mindent. Az viszont járható útnak tűnik, hogy a szerb templomok, kolostorok, illetve a kulturális és nyelvi hagyaték megvédhető a személyes, illetve a területi autonómia jogrendszerének eszközeivel — nyilatkozta Várady, aki egyúttal arra is emlékeztetett, hogy a mostani tárgyalásokra is igen összetett politikai közegben kerül sor. Koszovó függetlenségének kikiáltása szembement a nemzetközi jog szabályaival, de a Nemzetközi Bíróság erről sohasem nyilatkozott érdemben. Egy véleményezést adott csupán, mely nem kedvez Szerbiának. A bírák nem foglaltak állást azzal kapcsolatban, hogy Koszovó elszakadása a nemzetközi joggal összhangban történt-e, csupán egy olyan nyilatkozat látott napvilágot, amely szerint a függetlenségi deklaráció nem ütközik a nemzetközi jog szabályaival. Így tehát valójában sohasem hangzott el konkrét válasz.

— Mintegy kétmillió olyan emberről beszélünk, akinek 90%-a már két évtizede egy teljesen más politikai és szociális közegben él. Gondoljunk csak bele, milyen lenne az ő „visszaolvadásuk”. Rengeteg szempontot kell mérlegelni, amikor különféle visszacsatolási forgatókönyveket latolgatunk. A megoldás a tényekben keresendő, nem pedig a mítoszokban. (Politika)

Csokiháború a Kelet és a Nyugat között

Már régóta nyílt titok, hogy a kelet-európai piacokon megjelenő termékek minősége jóval gyengébb, mint Nyugaton. Viszont a nemrég a visegrádi négyek által kirobbantott botrány — melyet nagyszabású termékminőség-ellenőrzés előzött meg — talán véget vet ennek a kettős mércének. Mint azt maguk a gyártók is elismerték, a nyugati piacra szánt árucikkeik minőségibb alapanyagokból készülnek, a Keletre küldött élelmiszerek, tisztálkodási és kozmetikai cikkek viszont sokkal több mesterséges ízfokozót, színezőanyagot és egyéb adalékot tartalmaznak. A visegrádi négyek minderről hivatalosan is értesítették az Európai Bizottságot, aminek eredményeként több óriásvállalat is beismerő vallomást tett, és megígérte, hogy változtat az eddigi gyakorlatán. Az egyik ilyen bűnbánó cég a híres Leibniz kekszet gyártó Bahlsen, mely megfogadta, hogy ezentúl a keleti piacra szánt termékében is igazi vaj lesz, nem pedig pálmazsír. (Blic)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..