home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Ausztrália jelentkezett
Martinek Imre
2012.08.22.
LXVII. évf. 34. szám

Lélekemelő levél érkezett földtekénk túloldaláról augusztus 8-ai keltezéssel. Az ausztráliai Kardos Béla úr tollából. A levél mindnyájunkhoz szóló intelmekkel zárul: ''Tartsuk a kapcsolatot, mert szeretett hazánk felemelkedése nagyban függ az újságírók, a rádió és tv munkatársainak hozzáállá...

Lélekemelő levél érkezett földtekénk túloldaláról augusztus 8-ai keltezéssel. Az ausztráliai Kardos Béla úr tollából. A levél mindnyájunkhoz szóló intelmekkel zárul: ''Tartsuk a kapcsolatot, mert szeretett hazánk felemelkedése nagyban függ az újságírók, a rádió és tv munkatársainak hozzáállásától, a kidolgozandó médiastratégia helyes alkalmazásától, a civilszféra erősödésétől.” Mint ismeretes, a távolról érkezett sajtódiplomata személyesen is jelen volt a Külhoni Magyar Újságíró-egyesületek Konvenciójának idei, Pannónián megtartott értekezletén.
Ittjártakor a vendég többek között a déli félteke egyetlen magyar nyelvű hetilapját, a Magyar Élet című újságot is bemutatta. Sydneyi otthonába visszatérve pedig már konkrét lépéseket is tett és tesz annak érdekében, hogy az értekezlet záróhatározatában elfogadott és ratifikált célok a gyakorlatban is éltető talajhoz jussanak. Erről tanúskodik az értekezleten jelen levő szakmabeliek számára megküldött, ún. nyomtatóbarát formátumú (PDF) dokumentum tartalma is, amelyhez a teljesség igényével az alábbi ajánlólevél is tartozik.
...
Tisztelt Olvasóim, Kedves Barátaim, Cserkésztestvéreim!
Jelen beszámolóm a délvidéki Topolyán megtartott Külhoni Magyar Úságíró-egyesületek Konvencióját ismerteti. Nem egyedüli a kezdeményezés, hiszen a múlt század kilencvenes éveiben a Csoóri Sándor vezette Magyarok Világszövetsége több alkalommal hívta egybe külhoni magyar sajtótalálkozóra a nagyvilág médiumainak munkatársait. Több ilyen találkozón vettem részt Zalakaroson, Budapesten, Dobogókőn stb. Ekkor is születtek elképzelések egy médiakódex kidolgozására. Sajnálatos, hogy ez a kezdeményezés az MVSZ részéről 2000 után már nem folytatódott. Örvendetes viszont, hogy most ismét szárnyra kapott az elgondolás. Jó lenne, ha ehhez csatlakoznának a külföldi, tengerentúli magyar média munkatársai is, és részt vennének az egységes magyar médiastratégia kidolgozásában.
A konvención tartott előadásomban többek között kifejtettem, hogy mivel jelenleg nemzeti kormánya van Magyarországnak, és remény van a magyar hagyományokra épülő egészséges kibontakozásra, célszerű lenne, ha a kormányzat által megfogalmazott tervezeteket, kibocsátott nyilatkozatokat a sajtó teljes egészében közreadná, s csak ezek után tenné meg észrevételeit, kritikáját. Manapság szokássá válik, hogy a legtöbb újság kiválasztja a neki konveniáló részleteket, s azokat az eredeti kontextus elhallgatásával támadja, kritizálja.
Kellemes olvasást kívánva küldi szívélyes üdvözletét: Kardos Béla
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..