home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Augusztustól az I. ligában
Tóth Tibor
2017.06.22.
LXXII. évf. 24. szám
Augusztustól az I. ligában

A magyarkanizsai Metalmania Női Labdarúgóklub a hétéves fennállása legnagyobb sikerét ünnepelte az elmúlt hétvégén. Vajda Fangyó tanítványai a II. liga északi csoportjának megnyerése után sikerrel vették a lazarevaci Kolubara elleni osztályozót, és először jutottak fel az I. ligába.

A II. liga északi csoportját 100%-os teljesítménnyel, tizenegy győzelemmel nyerte meg a magyarkanizsai csapat.

— Szándékainkat nem vertük nagydobra az idény kezdete előtt. Tavaly egyetlenegy gól választott el bennünket a bajnoki címtől, ezért akkor az osztályozó lehetőségétől is elestünk. A csapatot sikerült egyben tartanunk, habár néhány játékos távozott tőlünk. Már az idény előtt tudtuk, hogy nem lesz túl nehéz megszereznünk az első helyet a II. ligában. Az elvárásoknak megfelelően a lányok minden meccset megnyertek, kiválóan teljesítettek, és akár úgy is fogalmazhatnék, hogy a liga csak bemelegítés volt számunkra a két osztályozós mérkőzés előtt — mondta Vajda Fangyó, a Metalmania vezetőedzője.


Az I. ligába bejutott Metalmania csapata Kazi Zsolttal (balról az első), a klub elnökével

A csapatkapitány, Balázs Bettina a nyolc mérkőzésen huszonegy alkalommal iratkozott fel a góllövők listájára, és ezzel a liga gólkirályi címét is kiérdemelte. Emellett a selejtező első mérkőzésén is a lazarevaci kapuba talált.

— Góljaimat egyfajta visszajelzésként élem meg, hiszen általuk figyelemmel tudom kísérni, mennyit fejlődök évről évre. A csapat győzelme a legfontosabb, a góllövő személye nem annyira lényeges. Az osztályozó első mérkőzésén félpályáról kaptam egy indítást, és a labdát laposan rúgtam el a hazai kapus mellett. Ezzel alakult ki az 1:1-es végeredmény — mondta Bettina.

A Metalmania legkevésbé a Kolubarát szerette volna ellenfélnek, hiszen a lazarevaci csapatban kettős igazolással kilenc Crvena zvezda-játékos szerepel, valamint hat korosztályos válogatott is. A sorsolás azonban nem volt kegyes a magyarkanizsaiakhoz.

— A télen már nagyjából sejtettük, mely csapatok közül kerül ki osztályozós ellenfelünk. Lehetséges riválisainkról anyagokat gyűjtöttünk, videókat néztünk. A sorsolás után elemeztük, illetve feltérképeztük a Kolubara játékát, így nem érhetett bennünket meglepetés. A lányok tudták, honnan fenyeget bennünket veszély, és megoldották a rájuk bízott feladatot. A forgatókönyv mindkét mérkőzésen nagyon hasonló volt. Idegenben a 2. percben kaptuk a gólt, egy beadás szerencsétlenül a kapunkban landolt, de a 3. percben már sikerült egyenlítenünk. A hazai roham 15-20 percig tartott, a későbbiekben azonban nekünk is megvoltak a győzelem megszerzéséhez szükséges helyzeteink. A magyarkanizsai visszavágón is a Kolubara kezdett jobban, majd az idő múlásával a játék egyre inkább kiegyenlítődött. Öt perccel az első negyvenöt perc vége előtt az ellenfelünk jutott vezetéshez, amire három perc elteltével válaszoltunk, és újra nyílttá tettük a találkozót. Bajnoki mérkőzéseken és teremtornákon is többször megtörtént, hogy egy-két gólos hátrányból fordítva nyertünk. Ez benne van a csapatban. A visszavágón is, akárcsak az első meccsen, zárt védekezésből indulva, ellentámadásokkal veszélyeztettük az ellenfél kapuját. Csak egy kicsi választott el bennünket attól, hogy már a rendes játékidőben megnyerjük a mérkőzést, hiszen a hajrában gólszerzőnknek, Milana Kneževićnek, majd Balázs Bettinának is volt egy helyzete, utóbbi lövésénél a labda sokak szerint a felső kapufáról a gólvonal mögé pattant — emlékszik vissza az edző.


Balázs Bettina, a Metalmania csapatkapitánya és a liga gólkirálynője Nikoslav Bjegovićtól, a Szerbiai Labdarúgó-szövetség női labdarúgással megbízott koordinátorától vette át a bajnoki címért járó serleget

A csapatban az erőnléti edzéseken túl a mentális felkészítésre is nagy hangsúlyt helyeztek: sokat beszélgettek az ellenfélről, és az is elhangzott, hogy akármilyen eredmény születik is ezen a két találkozón, az élet megy tovább.

— Az idén csak a játékra összpontosítottunk, az eredményre kevésbé. Abban bíztunk, hogy a jó játék eredménnyel párosul. Nem éreztem magamon különösebb terhet, hiszen az osztályozós mérkőzésekre is jól felkészültünk. Úgy voltam vele, hogy mindent beleadunk, és lesz, ami lesz — mondta Bettina.

Az 1:1-es eredmény után azonnal következhettek a büntetők, melyek nem mindennapi izgalmakat tartogattak a mérkőzést megtekintő kétszáz fős közönség számára.

— A büntető párbaj során nem mindig mertem odanézni. Az első három büntetőt értékesítettük, ellenfelünk viszont kihagyta a másodikat. Az utolsó két sorozatban egyszer voltunk eredményesek, így a sorozat felváltva folytatódott tovább. Eldönthettük volna a mérkőzést, de hibáztunk, viszont az ellenfél játékosa sem bírta a nyomást, és magasan a kapu fölé bombázott. Újra esélyt kaptunk, amit Terényi Emese kihasznált, és ezzel kezdődhetett az ünneplés. Kapusunk, Hegyesi Eni két büntetőt is hárított, emellett mindkét mérkőzésen kiválóan teljesített — elevenítette fel az izgalmakat az edző.

Balázs Bettina a második hazai büntetőt lőtte magabiztosan a lazarevaci kapuba.

— Minden külső tényezőt kizártam, belülről biztattam magam, csak a labdára és a kapura figyeltem. Előre eldöntöttem, melyik sarkot veszem célba, és reménykedtem, hogy a kapus nem arra vetődik — idézte fel a sikeres büntetőt Bettina.

A lányok a nagy siker után sem lazsálnak, heti egy edzés, hétvégenként pedig kispályás tornák szerepelnek a programban. Lapunk megjelenése előtt néhány nappal a Metalmania egy színvonalas mórahalmi tornán lépett pályára, a fiatalabbak pedig a csantavéri sportnapon képviselték a klub színeit. A nyár folyamán a lányok strandfocitornán is részt vesznek, az I. ligára való felkészülést pedig július közepén kezdik meg.

— Játékosainkkal már egyeztettünk a jövőről, habár még mindig vannak kérdőjelek. Három-négy erősítésre számítunk, velük előtárgyalásokat folytattunk, és ígéreteket is kaptunk. Egy középcsatárt, egy középpályást és két védőt szeretnénk igazolni. A többi erősítés annak függvénye, hogy a jelenlegi keretünk mennyiben változik. Mostani csapatunk, néhány erősítéssel, az I. ligában is jelentős erőt képviselhet.

Bettina, edzőjéhez hasonlóan, bizakodó az I. ligát illetően. Ég benne a bizonyítási vágy, hogy magasabb szinten is megmutassa képességeit. Mint hangsúlyozta, a csapat többségének teljesen új ez a liga.

A kiváló eredmények ösztönzőleg hatnak a fiatalabbakra, akik közül egyre többen választják a labdarúgást. Jelenleg tizenkét 6 és 11 év közötti kislány látogatja a Metalmania edzéseit, több tehetség is bontogatja szárnyait. A szabályok előírják, hogy a felnőttcsapat mellett egy utánpótlás-együttest is indítani kell, így a második csapat az úgynevezett fejlesztési ligában teheti próbára tudását.

A Metalmania a magasabb rangfokozatban sem esélytelen. A II. liga északi csoportjának tavalyi bajnoka, a belgrádi Rad az I. ligában is megszerezte a bajnoki címet, két évvel ezelőtt ugyanezt az Obilić is véghez vitte. Ha ez a tendencia folytatódik, akkor a magyarkanizsai csapat sem tölt sok időt a második rangfokozatban.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..