home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Átadták az Ezüstgerely díjakat
Tóth Tibor
2018.03.26.
LXXIII. évf. 12. szám
Átadták az Ezüstgerely díjakat

Hetilapunk karikaturistája, Szalai Attila harmadik díjjal tért haza Budapestről az Ezüstgerely 2018 — Sport a kortárs magyar művészetben című kiállításról.

Kollégánk négy karikatúrájával (Zlatan Ibrahimović, Nagy László, Usain Bolt, Fa Nándor) az alkalmazott művészet kategóriában érdemelte ki ezt a rangos elismerést a Magyar Olimpiai Bizottság és a Magyar Olimpiai és Sportmúzeum pályázatán, melynek lebonyolítója a Nemzeti Sportközpontok — Magyar Olimpiai és Sportmúzeum, támogatója pedig az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportért felelős államtitkársága.

Az Ezüstgerely örökös vándordíj elnyerésére kiírt pályázat több mint fél évszázada ösztönzi mindazokat a tehetséges művészeket, akiknek szemléletmódjától, alkotó fantáziájától nem idegen a sport világa. Márpedig a tapasztalat — majd két emberöltő távlatában — azt mutatja, hogy mind több tehetséges művész érez késztetést a megmérettetésre ebben a kétszeresen is nemes vetélkedésben.

A pályázatot 1961-ben írták ki először, 2005 óta a Mező Ferenc Közalapítvány Ezüstgerely Alkuratóriuma felügyeli, a közalapítvány 2011-ben a Magyar Olimpiai Bizottság Mező Ferenc Sportbizottságává alakult át, melynek albizottságaként működik tovább az eddigi alkuratórium. Az albizottság elnöke dr. Szabó Lajos, a Magyar Olimpiai és Sportmúzeum igazgatója; alelnöke prof. dr. Takács Ferenc, a TF professor emeritusa; Habik Csaba, Balogh Rudolf-díjas fotóriporter; Mihály Gábor, Munkácsy-díjas szobrászművész és dr. Gombocz János, a TF professor emeritusa. Az Ezüstgerely albizottság — hagyományainak megfelelően — hangsúlyozottan művészi igénnyel készült a sport, az olimpia, a testnevelés és a természetjárás, azaz a testkultúra egész területének témavilágát felölelő alkotásokat várt képzőművészet, alkalmazott művészet, sportfotó, irodalom és film-videó kategóriában.

A Magyar Olimpiai és Sportmúzeum épületében, a SportAgórában megnyílt kiállításon elsőként dr. Szabó Lajos, a sportmúzeum igazgatója, az Ezüstgerely albizottság alelnöke köszöntötte a jelenlevőket, és kiemelte, hogy az 1961-ben alapított Ezüstgerely díjakat az idén kerek harmincadik alkalommal adják át. Vékássy Bálint, a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára hangsúlyozta, hogy a MOB alapvető feladata a sportban rejlő értékek megőrzése, terjesztése.

— A sport sokkal több, mint maga a tevékenység. Kevés dolog teszi ezt olyan nyilvánvalóvá, mint az Ezüstgerely pályázat. Szellemi olimpiai bajnokunk, Mező Ferenc hamvaiból főnixmadárként kelt életre az Ezüstgerely pályázat, mely majd hat évtizeddel később is aktuális és példaértékű. Mi sem bizonyítja ezt erőteljesebben, mint az idei pályázatra beérkezett 592 pályamű. A MOB büszkén támogatja a maga nemében egyedülálló Ezüstgerely pályázatot, mely páratlan lehetőség mindenki számára, hiszen elismeri a pályakezdő fiatal, elismert művész vagy művészi tevékenységet profi szinten gyakoroló embert. Ez olyan verseny, ahol a sikerességhez egyetlen dologra van szükség, a felkészültségre, legyen az alkotóképesség vagy szellemi követelmény. A festmények, a grafikák sajátos eszközökkel operálnak, ahogy a versek, a prózák az érzelmek előcsalogatásához szavakat hívnak segítségül. A filmek a látásunkat és hallásunkat is egyaránt ingerlik. A fotós szemszöge akkor figyelemfelkeltő, ha egyéni látásmódot tükröz, nem csak dokumentál. A 2018. évi Ezüstgerely sporttörténelmi sikerrel párosult, hiszen alig több mint két hete a férfi rövidpályás gyorskorcsolyaváltónk olimpiai bajnoki címet szerzett. Biztos vagyok benne, hogy a következő pályázat kiírásakor ez a siker számos művészt alkotásra sarkall — mondta Vékássy.

A beszédek elhangzása után Szabó Lajos, a sportmúzeum igazgatója, az Ezüstgerely albizottság elnöke, Vékássy Bálint, a MOB főtitkára és Magyar Zoltán, kétszeres olimpiai bajnok tornász, a Nemzet Sportolója átadták az elismeréseket a díjazottaknak. A pályázatra öt kategóriában 127 alkotó 592 művel jelentkezett, a kiállítás anyagába 70 művész 183 alkotása került be.

Az Ezüstgerely díjat a következők kapták — alkalmazott művészet kategória: Földes Zoltán, 3. díj Szalai Attila; sportfotó: Illyés Tibor; Irodalom: dr. Takács Ferenc; Film-videó kategória: Simonyi Balázs filmje Lubics Szilvia ultrafutóról; Ezüstgerely életműdíj (posztumusz): Esterházy Péter. Képzőművészet kategóriában a zsűri az Ezüstgerely-díjat nem adta ki.

A Magyar Olimpiai és Sportmúzeum kiállító-épületében ezzel egyidejűleg Vermes Lajost bemutató kiállítást tekinthetnek meg az érdeklődők. Mint ismeretes, Vermes álmodta meg a palicsi sportjátékokat, melyeket ma Palicsi Olimpiai Játékok néven tartanak számon.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..