home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Aratás a Napsugaras-tó mellett
Kónya-Kovács Otília
2014.07.16.
LXIX. évf. 29. szám
Aratás a Napsugaras-tó mellett

Muzslyán harmincegyedik alkalommal rendezték meg a hagyományos aratóversenyt. A megnyitóünnepségre a Muzslai Petőfi Sándor MME előtt került sor. Az egybegyűlteket mgr. Hallai Zoltán tanácselnök köszöntötte, majd Nagybecskerek város nevében Saša Santovac alpolgármester mondott üdvözlőbeszédet.

A rövid műsorban felléptek a művelődési egyesület legifjabbjai, a Harmatcsöpp és a Százszorszép néptánccsoport tagjai, a vegyes kórus pedig a citerazenekar kíséretével alkalmi dalokat adott elő. Az ünnepi ráhangolódás után a részvevők szekérrel, lovas kocsival vonultak ki az aratóverseny helyszínére. Az idei rendezvényt a Napsugaras-tó mellett tartották meg, a közelben fekvő búzatáblát készítették elő a megmérettetésre.

A kísérő rendezvények között szerepelt több kiállítás, bemutatkoztak a Fókusz Klaszter tagjai, a civil szervezetek, a gyűjtők, a Nők Klubja tizenhat viseletet mutatott be, a kézművesek, méhészek, tejtermelők a portékáikat kínálták. Müller János gazda pónifarmja a legkisebbeket vonzotta, az állatsimogatóban más aprójószágot is láthattak a gyerekek.

A verseny kezdete előtt a részvevőket Kovács Elvira, a VMSZ köztársasági képviselője üdvözölte, valamint Branislav Knežević tartományi mezőgazdasági titkárhelyettes mondott köszöntőbeszédet, a hagyományokat tisztelve pedig Kalapis Sztoján atya megszentelte a búzaföldet, és megáldotta a versenyzőket. Fellépett a Tiszavirág néptánccsoport, néhány alkalmi szavalat is elhangzott, és a hagyományápolók zenekara egy-egy nótával kedveskedett.

A legszimpatikusabb csapat címet a muzslyai Dobó házaspár és népes, kisgyerekekből álló együttese érdemelte ki, a muzslyai Emán Pál kaszás vezette „alakulat” a legeredetibb aratószerszámokkal dolgozott, Gulyás Andrásék pedig az aratóreggeliért kaptak elismerést. Bedeljković Katica volt a verseny legidősebb marokszedője, aki a Dužijanca II. csapatát erősítette, a legidősebb kaszás pedig a 89 éves muzslyai Nagy József volt. A legszebb tarlót a lukácsfalvi Fehér-tó Hagyományápoló és Környezetvédő Egyesület képviselői hagyták maguk után, a legszebb keresztért a szabadkai Dužijanca I. csapatát díjazták, a legszebb kévéket Mezei Ferencék kötötték. A legfiatalabb csapat címet a muzslyai Somorai Péter brigádja érdemelte ki, a legnépesebb Székelykevéről érkezett, és a helyi Petőfi Sándor MME tagjai alkották. Legtávolabbról a rábapatonaiak, illetve a hódmezővásárhelyiek jöttek, a Magyar Szó Magvető-csapata azért kapott elismerést, mert lelki táplálékot is hozott magával. A muzslyai hagyományápolók a legízletesebb meggyes-mákos bejglit készítették, valódi vermelt pálinkáért pedig a temerini Kertbarát Kört díjazták.

Az aratóünnepséget az esti aratóbál zárta, amelyet a Muzslai Petőfi Sándor MME kerthelyiségében tartottak meg. A rendezvény színhelyén is hajnalig tartott a vigasság, ide főleg a fiatalabbak jöttek.  

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..