home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
Apró lépések egy ígéretesebb jövő felé
Talpai Lóránt
2013.02.06.
LXVIII. évf. 6. szám
Apró lépések egy ígéretesebb jövő felé

Kishegyes község az egyik legkisebb és legszegényebb önkormányzat Vajdaságban. A kis község folyamatosan nagy gondokkal küszködik. Dr. Celluska Frindik Erzsébetet a múlt évben választották meg polgármesternek. Arra kértük, hogy vázolja az önkormányzat helyzetét, illetve értékelje a községi vezetőség eddigi munkáját.

* Nehéz időszakon van túl a kishegyesi önkormányzat, de a következő esztendők sem ígérkeznek könnyűnek. Mi erről a véleménye, illetve hogyan értékeli polgármesteri ténykedésének első esztendejét?
— A múlt év nyarán választottak meg a község polgármesterévé. Tehát mindössze hét hónapja töltöm be ezt a tisztséget. A községet jelenleg egy öt pártból álló koalíció vezeti. A Demokrata Párt öt képviselője, a Szocialisták és a Polgárok Csoportjának három-három képviselője, a Régiók Pártjának két tagja és az Egységes Szerbia egy tagja alkotja a koalíciót. A község irányításában részt vevő pártok nagyon jól együttműködtek az eddigiekben. Ez annak köszönhető, hogy azonosak a céljaink. Szeretnénk ezt a rendkívüli nehézségekkel küzdő községet élhetőbbé tenni. Sajnos, fontos kiemelnem, hogy Vajdaság összes önkormányzatát figyelembe véve, Kishegyes az utolsó helyen áll az életszínvonal tekintetében. Elsősorban akkor tudunk ezen változtatni, ha új munkahelyeket teremtünk. Legelőször azonban a legkiszolgáltatottabb korosztályon próbálunk segíteni: a gyermekeken és a nyugdíjasokon. Ezért a múlt év folyamán mindent megtettünk annak érdekében, hogy az iskolások és az óvodások megfelelő körülmények között kezdhessék el a tanévet. Gondoskodtunk a gyerekek ellátásáról, a tankönyvekről, a középiskolások utaztatásáról és a fűtésről is. Ezenkívül felújítottuk a nyugdíjasotthont, amely eléggé elhanyagolt állapotban volt. Duplájára emeltük az egytálételek mennyiségét a rászorulók számára. Továbbá nagyon sok családot tűzifához juttattunk.

* Melyek azok az eredmények, amelyeket kiemelne az eddigi munkája kapcsán? Milyen nehézségekkel kellett szembenéznie, illetve mit érdemes tudni a község költségvetési helyzetéről?
— Amikor az elvárásokról és eredményekről beszélünk, akkor sajnos azzal kell kezdenem, hogy közvetlenül a község irányításának átvétele után 46 millió dinár értékű számlát, illetve felszólítást kaptunk az állam részéről. Azzal a kitétellel, hogy ha öt napon belül nem törlesztjük a felhalmozódott adósságot, akkor zárolják az önkormányzat számláit. Sajnálatos módon a község adósságát nemcsak az említett 46 millió, hanem összesen 100 millió dinár képezi. Mondanom sem kell, hogy ha zárolták volna a számláinkat, akkor az önkormányzat összes intézményében, tehát az iskolában, az óvodákban, az egészségházban megállt volna az élet. Tehát az intézmények működésképtelenné váltak volna. Mi a lehetőségeinkhez mérten azóta is próbáljuk törleszteni az adósságot. Ezáltal az eddigi legnagyobb eredménynek azt tartom, hogy sikerült megakadályozni azt, hogy a község csődbe jusson. Büszke vagyok azonban arra, hogy minden nehézség ellenére sikerült stabilizálnunk az önkormányzat helyzetét. Jelenleg egy szolid összeggel rendelkezünk, amelyből az alapvető dolgokat tudjuk biztosítani. Azaz az önkormányzat által alapított intézmények fűtését, számláiknak a kifizetését, illetve az ott dolgozók fizetését. A nehézségeken kívül azonban fontos kiemelni, hogy a tartományi támogatásokból fejleszteni is tudjuk a községet. Például a tartományi alapból 1 millió 225 ezer dinárt kaptunk a mezőőrszolgálat létrehozására, mintegy 100 millió dinárt pedig a csatorna- és az öntözőrendszer kiépítésére. A csatornarendszer nagyban segítené a jövőben a mezőgazdasági termelőket. Nem elhanyagolható szempont ugyanis, hogy az országban és külföldön is egyre nagyobb az igény a minőségi gabona- és zöldségtermékekre. Mi a tartományi és az észak-bácskai gazdasági iparkamara összes ülésén részt veszünk, és az ott elhangzottak alapján próbáljuk segíteni a mezőgazdasági termelőket. Összegezve: az önkormányzat 325 millió dináros költségvetésének mintegy 60%-át használtuk fel az eddigiekben. Úgy érzem, hogy megfelelően gazdálkodtunk az elmúlt esztendőben. Nagyon kevés összeget fordítottunk reprezentációra és felesleges dolgokra. Az idei esztendőben azonban nagyobb költségvetésből fogunk gazdálkodni, hiszen a 2013-as évre szánt költségvetési összeget 100 millió dinárral fogjuk növelni.

* Az említett nehézség ellenére az önkormányzatnak milyen tervei vannak a jövőre nézve?
— Nemsokára egy új irodát nyitunk, amely kizárólag pályázatokkal, illetve pályázatírással foglalkozik majd. Ezáltal szeretnénk hatékonyabbá tenni a község pályázati tevékenységét. Az ott dolgozók figyelemmel fogják kísérni a pályázatokat, és egyben segítik a kisiparosokat, illetve magánvállalkozókat. Ezáltal, a színvonalasabb pályázatokkal mind nagyobb esély nyílik a jövőben új munkahelyek teremtésére. Említettem már a csatornarendszer kiépítésének a tervét. Ebben az évben mindenképpen elkezdődnek a munkálatok. Némi jogi, illetve adminisztrációs folyamatot kell még lezárnunk, és utána kezdődhet a munka. Fő célunk új munkahelyek teremtése és egyes vállalatok helyzetének a javítása. Például működőképessé szeretnénk tenni a Građa Mont vállalatot, a szikicsi varrodát vagy a bácsfeketehegyi cipőgyárat. Ezenkívül Bácsfeketehegyen, az ipari zónában tésztagyárat szeretnénk nyitni. Előtte azonban a gázvezetéket is ki kell építenünk az ipari zóna irányába. Vannak tehát elképzeléseink, és bízunk abban, hogy a község helyzete lépésről lépésre javulni fog.
 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..