home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Amit a meghűlésről tudni kell
(Összeállította: re)
2014.11.26.
LXIX. évf. 48. szám
Amit a meghűlésről tudni kell

A meghűlés egy nagyon elterjedt felső légúti fertőzés. Enyhe betegség, és szinte nincs olyan ember a földön, aki ne lett volna már náthás, akár egy évben többször is. A súlyosabb betegségben nem szenvedő személyek maguktól, mindenféle kezelés nélkül is meggyógyulnak néhány nap alatt. Nagyon ragályos, köhögéssel, tüsszentéssel terjed, valamint olyankor, ha nem mosunk kezet, miután az orrból vagy a szájból jövő váladékkal érintkezett a kezünk.

A meghűlés tünetei

Torokfájás, hőemelkedés (nem minden esetben), vizenyős szem, orrfolyás, orrdugulás, tüsszögés, köhögés. Ezek a tünetek együtt, de akár egymás után is jelentkezhetnek. Ilyenkor az a legokosabb, ha ágyban maradunk, langyos teát iszunk, és C-vitamint viszünk a szervezetünkbe. Mivel a betegség ragályos, semmiképp se menjünk közösségbe, az óvodás, iskolás gyermekünk is maradjon  otthon, legalábbis az első két napban.

A meghűlés esetleges szövődményei

A vírusos fertőzés átterjedhet a középfülre, a gégére (gégegyulladás), az arccsonti üregekre (arcüreggyulladás) vagy az alsó légutakra (hörghurut). Ezt nevezzük másodlagos bakteriális fertőzésnek. Ezt elkerülendő igyekezzünk mielőbb meggyógyulni, igyunk sok folyadékot, és amikor kifújjuk az orrunkat, szánkat tartsuk nyitva, nehogy az orr váladéka hátraszoruljon az arcüregbe (az arccsontok közötti részbe) vagy a középfülbe. Úgy is fújhatunk orrot, hogy felváltva kifújjuk az egyik, majd a másik orrlyukat. Fontos az inhalálás (egy tál forró víz fölé hajolva, de ne a forró gőzt lélegezzük be), hogy a légutak nedvessé váljanak, és a megkeményedett váladék fellazuljon. Gyermekek esetében azonban a leforrázás veszélye miatt nem ajánlatos. Adhat a vízhez mentolos inhalálószert is, hogy enyhítse az orrdugulást, illetve hogy a légutakat átjárhatóvá tegye. 

Orrdugulás ellen nagyon hatásos orrcseppek, orrpermetek kaphatóak.

Szükség esetén köhögés elleni szert is szedhetünk. Ha szárazat köhögünk, akkor köhögéscsillapítót, ha pedig váladékosat, akkor köptetőt vegyünk be!

Mikor forduljunk orvoshoz?

Mindenekelőtt pihenjünk, és tartózkodjunk minden fizikai megerőltetéstől! Akkor forduljunk orvoshoz, ha a tünetek öt nap után sem szűntek meg, illetve ha bármilyen szövődmény lépett fel. Az orvos meghűlés esetén gyógyszerrel kezeli a komplikációkat. Egyébként ő is ágynyugalmat, bőséges folyadék- és vitaminbevitelt javasol majd.

Hogyan előzhetjük meg?

Nehezen. Igyekezzünk megerősíteni az immunrendszerünket, mert a vírusok a legyengült szervezetet támadják meg. Kerüljük a zsúfolt helyiségeket, a tömegközlekedési eszközöket, kiváltképpen járvány idején! Fogyasszunk sok friss gyümölcsöt és zöldségfélét, télvíz idején pedig savanyúságot, esetleg multivitamin-tablettát, pezsgőtablettát! Mozogjunk sokat a friss levegőn, lakásunkat pedig naponta szellőztessük!

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..