home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
Állnak még a pillérek
Gyurkovics Virág
2013.03.13.
LXVIII. évf. 11. szám
Állnak még a pillérek

Önmagát ünnepelte a vajdasági magyar újságíró-társadalom március 7-én, az újságírói díjak átadására rendezett eseményen Szabadkán, a Városi Múzeumban. Abban az épületben, amelyben az első világháború után lefektették a kisebbségi magyar újságírás alappilléreit, vagyis ahol valamikor szerkesztették a kor legsikeresebb jugoszláviai magyar nyelvű újságját, Bácsmegyei Naplót.

Önmagát ünnepelte a vajdasági magyar újságíró-társadalom március 7-én, az újságírói díjak átadására rendezett eseményen Szabadkán, a Városi Múzeumban. Abban az épületben, amelyben az első világháború után lefektették a kisebbségi magyar újságírás alappilléreit, vagyis ahol valamikor szerkesztették a kor legsikeresebb jugoszláviai magyar nyelvű újságját, Bácsmegyei Naplót.

Az idén jubileumát is ünnepli a délvidéki magyarság első, az újságírószakma elismerésére hivatott kitüntetése, a Napleány-díj. A Baranyi Károly Napleány című alkotásából álló elismerést a Dévavári család ajánlotta fel Dévavári Dér Zoltán író, publicista 75. születésnapja alkalmából. A díj kuratóriuma 2004 óta minden évben annak az újságírónak ítéli oda a kitüntetést, aki riportjaival, cikkeivel kiemelkedő színvonalon járult hozzá a délvidéki magyarság anyanyelven való tájékoztatásához, illetve a szülőföldön élő magyarság sorskérdéseivel foglalkozott.

A rangos kitüntetésen kívül három éve a Vajdasági Magyar Újságírók Egyesülete (VMÚE) is átadja publicisztikai díjait szakmai elismerésül az arra érdemeseknek. Az egyesület az írott és az elektronikus médiában foglalkozó újságírókon kívül felfigyel a kiemelkedő pályakezdőkre és a szórványban tevékenykedőkre is. Ezenkívül a VMÚE tavaly óta életműdíjjal jutalmazza azokat az újságírókat, akik hosszú éveket töltöttek a szakmában és értékes írásokkal tették emlékezetessé munkájukat.

Március idusához és a szabad sajtó napjához közeledve minden évben az újságíróknak szentel egy napot a szakma. Az idei évtől egyazon napon adják át az újságíró-elismeréseket.

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke és Vajdaság Autonóm Tartomány Képviselőházának elnöke levélben köszöntötte a rendezvény résztvevőit, üdvözölte a vajdasági magyar sajtó két szakmai díja átadásának összevont ünnepségét, és gratulált a díjazottaknak.

Dudás Károly, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség (VMMSZ) elnöke ünnepi köszöntőjében köszönetet mondott a VMSZ-nek, amiért hosszú éveken át lehetővé tette, hogy a Napleány-díjat a március 15-ei rendezvényen adhatták át. Mivel 2012 óta új összetételben működik a díj kuratóriuma, Dudás megköszönte az addigi tagok munkáját. Mint mondta, jó munkát végeztek, hiszen tíz éven át egyetlen méltatlan emberhez sem került díj, valamennyien a délvidéki magyar újságírás kiválóságai.

A VMÚE nevében Tóth Lívia az egyesület elnöke szólt az egybegyűltekhez, az újságírók nagy családjához. Amint a családban is előfordulnak civódások, úgy az újságírók között is — jegyezte meg, és reményét fejezte ki, hogy az egymás közötti nézeteltérést nemcsak félretenni, hanem feloldani is sikerül egyszer. Első lépésként ezzel az összejövetellel.

„Szakmai és érdekvédelmi szervezetünkben azt a tájékoztatást támogatjuk, amely kiáll a kisebbségi magyar közösség érdekeiért, jogaiért; folyamatosan felvállalja a sorskérdéseit; hatékonyan segíti az érvényesülését és a szülőföldön való maradását. Azért jöttünk ma össze, hogy elismerjük azokat a kollégáinkat, akikről úgy gondoljuk, magas szakmai szinten, mesterien művelik hivatásukat.”

A VMÚE az idén az elektronikus sajtó kategóriában Ternovácz Istvánt, az Újvidéki Rádió szerkesztőjét, az írott sajtó kategóriában Fekete J. Józsefet, a Magyar Szó újságíróját, a legjobb pályakezdő kategóriában pedig Virág Árpádot, a Magyar Szó újságíróját díjazta. A szórványdíjat a Pancsovai Televízió magyar nyelvű műsora szerkesztőségének, az egyesület Életműdíját pedig Orosz Ibolyának, a Hét Nap nyugalmazott újságírójának adta át. A kitüntetetteket Klemm József, az Újvidéki Rádió igazgatója; Léphaft Pál, a Magyar Szó karikaturistája; Máriás Endre, a VMÚE titkára; Kartag Nándor, az Újvidéki Televízió nyugalmazott újságírója; valamint Tóth Lívia, a Hét Nap újságírója méltatta.

A Napleány-díj kuratóriuma nevében dr. Dévavári Zoltán szólt a jelenlevőkhöz. Beszédében az újságírók küldetéséről szólva elmondta: a teher súlya hatalmas, sokan sokszor meg is roppannak alatta, de erkölcsi kötelességünk, hogy ha néha el is fáradunk, felemeljük a fejünk, kihúzzuk magunkat, s gondoljunk az ősökre, kisebbségi újságírásunk nagy alakjaira.
„Egy évtizede világít a Napleány az éjszakában, és hirdeti a Bácsmegyei Napló tanítását: lehetünk konzervatívak, vagy liberálisak, lehetünk hívők és pogányok, lehetünk dacosak és megalkuvók, akkor, amikor az újságírás érdekeinek szolgálatába szegődünk, legyünk elsősorban újságírók. S találkozzunk össze mi, különböző hitek, meggyőződések, világnézetek és égtájak vándorai újságírásunkban, kisebbségi sorsunkban.”
A kuratórium a jubileumi évben J. Garai Bélát, a Magyar Szó nyugalmazott újságíróját tüntette ki a Napleány-díjjal. A díjazottat levélben méltatta Sebestyén Imre, a Vajdaság Ma főszerkesztője, akinek szavait Kabók Erika, a Magyar Szó újságírója tolmácsolta.

Fontos üzeneteket hordoztak a délvidéki újságíró-társadalom számára a március 7-én elhangzott beszédek, melyeket szakmabeliek intéztek szakmabeliekhez. A bátorítás, az ösztönzés, a küldetéstudat szem előtt tartásának szavai voltak ezek, hogy e szavak hallatán újra lángra kapjon, ha valakiben már csak pislákol az a bizonyos belső tűz, ami az újságírót hajtja. Az újságíró-társadalomról szólt ez a nap, mert kell egy, amelyiken valóban a szakmaiságról beszélünk. Hogy elmondhassuk: állnak még a Bácsmegyei Napló legendás szerkesztői által lefektetett kisebbségi magyar újságírás alappillérei.

Az est ünnepi műsorában az Életjel Csáth Géza Művészetbaráti Kör tagjai, Horváth Emma és Basity Gréta, valamint Hajvert Ákos Radnóti-díjas versmondó és Molnár Zoltán színművész lépett fel. A zenei összeállításban a szabadkai Zeneiskola diákjai közreműködtek.

A díjazottaknak szívből gratulálunk, további munkájukhoz kitartást, még hosszú időn át lángoló belső tüzet kívánunk!
 

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..