home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Álljanak a nép oldalára
Talpai Lóránt
2014.02.25.
LXIX. évf. 9. szám
Álljanak a nép oldalára

Kijevben elszabadult a pokol — Janukovicsot leváltották — Timosenko szabad — Bizalmat kapott az új cseh kormány — Kiket kedvel leginkább a magyar lakosság? — Kiket kedvel leginkább a magyar lakosság? — Hatvan év után találkozhattak az elszakított koreai családok

Kijevben elszabadult a pokol

Ukrajnában az elmúlt napokban teljesen kicsúszott az irányítás az államfő, a parlamenti elnök, az ügyvezető miniszterelnök és az ellenzék vezetőinek keze közül. A tüntetők valóságos ostrom alá helyezték Kijevet. A fővároson kívül egyébként országszerte elszabadult a pokol. Az elkeseredett emberek Kijev főterén, a Majdanon többször összecsaptak a rendőrökkel és a speciális egységekkel, az ütközetnek több halálos áldozata volt. Az ukrán egészségügyi minisztérium adatai alapján hetvenheten vesztették életüket az összetűzésekben. Az ellenzéki szónokok többször is felszólították a rohamrendőröket, hogy álljanak a nép oldalára. Arra figyelmeztették őket és a katonákat, hogy éleslőszer használata a tüntetők ellen emberiesség elleni elévülhetetlen bűnténynek minősül. A belügyi egységek ennek ellenére újra és újra támadásba lendültek, válaszul a kijevi radikális ellenzéki tüntetők éleslőszerrel ostromot indítottak a kormánynegyed ellen.

Janukovicsot leváltották

A véres események után Viktor Janukovics ukrán elnök beleegyezett az alkotmányreformba és egy nemzeti egységkormány megalakításába, vagyis Ukrajnában hamarosan előrehozott elnökválasztásra kerül sor. Az ukrán parlament többsége azonban még korábban szeretné eltávolítani Viktor Janukovicsot az államfői tisztségből, a képviselők szerint ugyanis a továbbiakban nem képes ellátni feladatát, ezért elmozdították a tisztségéből. Ezután a parlament Olekszandr Turcsinovot, a törvényhozás újonnan megválasztott elnökét bízta meg a kormány vezetésével egy új kabinet létrejöttéig. Emellett a képviselők arról is döntöttek, hogy május 25-én lesznek az előrehozott választások. Janukovics az 1930-as évek Németországához és a nácik hatalomra kerüléséhez hasonlította az Ukrajnában jelenleg tapasztalható helyzetet. Úgy gondolja, hogy még mindig ő az ukrán államfő. Janukovics egyébként ismeretlen helyre távozott luxusrezidenciájából. Állítólag az országot is el akarta hagyni, de az ukrán határőrök megakadályozták tervében.

Timosenko szabad

Janukovics eltávolítása után kiengedték a börtönből Julija Timosenkót. Az egykori elnök asszonyt és jelenlegi ellenzéki vezetőt meglehetősen megviselte az elmúlt két év. A börtönkórházat is kerekes székben hagyta el. Mindeközben hívei az utcákon ünnepelték. Timosenko a szabadulása után azonnal bejelentette, hogy indul az elnökválasztáson. Mint fogalmazott: „A diktatúra elesett Ukrajnában.” José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke a Twitteren, Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke pedig közleményben üdvözölte Julija Timosenko szabadulását. Barroso rövid üzenetében annyit írt, hogy a demokratikus Ukrajna számára kulcsfontosságú a független igazságszolgáltatás.

Bizalmat kapott az új cseh kormány

Hosszadalmas viták után nagy többséggel szavaztak bizalmat Bohuslav Sobotka kormányának a prágai alsóház képviselői. A kormány új programját száztízen támogatták, harmincnyolcan pedig ellenezték. A név szerinti szavazás után a miniszterelnök megköszönte a bizalmat, és kijelentette, hogy az új kabinetjének tagjaival rövid időn belül elkészíti azt az ütemtervet, amelyben a kormányprogramban megígért sarkalatos törvények elfogadásának határidejét is meghatározza. Bohuslav Sobotka a közeljövőben elsősorban jobb megélhetést kíván teremteni az ország polgárainak, továbbá szeretné elkerülni és kijavítani az előző kormány hibáit. A pazarlás helyett az ésszerűen gazdálkodó, hatékonyan működő állam megszervezése a célja. A tervek szerint Csehországban ismét ingyenes lesz az egészségügyi ellátás, valamint jelentősen csökkenni fog a gyógyszerek általános forgalmi adója is.

Kiket kedvel leginkább a magyar lakosság?

A magyar lakosság túlnyomó része más országok polgárai közül elsősorban a nyugat-európaiakat, ezen belül leginkább az osztrákokat tartja rokonszenvesnek. Sokkal kevésbé kedveli azonban a kelet-közép-európai térség országainak lakosságát. Egy nemrég napvilágot látott reprezentatív országos közvélemény-kutatás szerint a részvevők a felmérésben szereplő tizennyolc ország közül mindegyik nyugat-európairól kedvezően nyilatkoztak. A legtöbb lakosnak Ausztriáról, Nagy-Britanniáról, majd Németországról és Svájcról van jó véleménye. A válaszadók 93 százaléka tartotta rokonszenvesnek az osztrákokat, 91 százaléka a briteket, míg 90 százaléka a németeket és a svájciakat. A kelet-közép-európai térség országai közül a legtöbben Horvátországgal és Lengyelországgal szimpatizálnak. A megkérdezettek a legkevésbé rokonszenvesnek Magyarország keleti és dél-keleti szomszédjait tartják. A lista utolsó három helyén sorrendben Románia, Szerbia és Ukrajna található.

Obama félrelépett Beyoncéval?

Állítólag megromlott Barack és Michelle Obama házassága, és az amerikai first lady válni akar. Legalábbis ez derül ki abból a francia sajtóértesülésből, amely szerint az amerikai elnök megcsalta feleségét, ráadásul nem mással, mint a híres énekesnővel, Beyoncéval. A Le Figaro című lap szellőztette meg a hírt, melyet a Washington Post azonnal igyekezett cáfolni. Nem sokkal később azonban megszólalt az a lesifotós is, aki magát Francois Hollande-ot is lebuktatta. Pascal Rostain azt állítja, hogy a viszony napvilágra kerülése meg fogja rázni az egész világot. Néhány nappal később a Le Figaro azonban tovább faggatta a lesifotóst, aki ezúttal azt mondta, hogy az egészet viccnek szánta. A Fehér Ház egyébként határozottan tagadja, hogy az elnöknek és Beyoncénak intim kapcsolata lenne. A francia lapok szerint azonban lesz még folytatása az ügynek.

Hatvan év után találkozhattak az elszakított koreai családok

Több száz egymástól elszakított idős dél- és észak-koreai családtag hat évtizede először láthatta egymást a Kumgang-hegység lábánál, ott kezdődött meg ugyanis a családegyesítési találkozó. A családtagok az 1950 és 1953 közötti háború után szakadtak el egymástól. A családegyesítési találkozó első „felvonása” során 82 idős dél-koreai és az őket kísérő 58 fiatalabb családtag, valamint 180 észak-koreai rokonuk vett részt. Ezután egy 361 dél-koreaiból álló csoport utazott a Kumgang-hegységhez, és ott 88 északi rokonukkal találkozott. A déli rokonok az útra ajándékokkal megpakolt zsákokkal indultak, egyebek közt gyógyszert, édességet, gyümölcsöt, sőt némelyek amerikai bankjegyeket pakoltak be a koldusszegény Észak-Koreában élő rokonaiknak. A két Korea között egyébként 2010 óta először került sor ilyen családi találkozóra.             

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..