home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Állampolgár és állampolgár között nem lesz különbség
Tomek Viktor
2010.12.15.
LXV. évf. 50. szám
Állampolgár és állampolgár között nem lesz különbség

Magyarország szabadkai főkonzulátusán 2011. január 3-ától lehet átadni a könnyített honosítási kérelmeket. Dr. Babity János vezetőkonzul szerint a külképviselet felkészült az ügyfelek fogadására, és a tervek szerint hetente legalább 306 kérelmet tudnak majd átvenni.* Korábban a szabadkai fő...

Magyarország szabadkai főkonzulátusán 2011. január 3-ától lehet átadni a könnyített honosítási kérelmeket. Dr. Babity János vezetőkonzul szerint a külképviselet felkészült az ügyfelek fogadására, és a tervek szerint hetente legalább 306 kérelmet tudnak majd átvenni.
* Korábban a szabadkai főkonzulátus munkatársainak minden idejét a vízumkiadás foglalta le. Hála Istennek, azóta sokat változott a világ. A külképviselet milyen szinten készült fel az új feladatok ellátására?
- A kedvezményes honosítási eljárási feladatok végrehajtására új pályázatokat írtunk ki. A külügyminisztérium állományából konzuli ügyintézők kerültek kiválasztásra. Egy részük már megérkezett a főkonzulátusra, a többiek december folyamán érkeznek majd, emellett két új konzuli munkahellyel bővültünk, vagyis a külképviselet személyi állománya jelentős mértékben gyarapodott. Január 3-ától teljes létszámmal várjuk a kérelmezőket.
* Naponta hány embert tudnak fogadni?
- Pontos számokkal szolgálhatok: a kérelmeket hat átvevőhelyen lehet majd benyújtani, hétfőtől csütörtökig az ügyfélfogadás 8.30-kor kezdődik, és ezeken a napokon egyetlen ügyintéző 11 kérelmet vehet át. Pénteken a rövidített munkarend miatt csak hetet. Számításaink szerint egyetlen nap leforgása alatt 66 kérelmet tudunk majd átvenni, illetve pénteken 42-t. Egy héten - teljes kapacitással dolgozva - 306 kérelmet fogadhatunk.
* Többször is elhangzott az a kijelentés, hogy a külképviseleteken kívül legalább 2000 olyan hely létezik Magyarországon, ahol a kérelmeket át lehet adni.
- Az anyakönyvi hivatalok az egyik nagyobb befogadó hely, illetve a belügyminisztérium állampolgársági igazgatóságának az állampolgársági része. Például Szegeden is működnek ilyen hivatalok, és azok is készülnek a kérelmek fogadására. Mint minden egyes átadóhelyen, ezeknél az intézményeknél is időpontot kell foglalni. Az elérhetőségekre külön lista nincs, de a belügyminisztérium honlapján keresztül az állampolgársági hivataloknak is van egy internetes portáljuk, az anyakönyvvezetőknek nincs ilyen webcímük, de tulajdonképpen minden településen van ilyen intézmény. Magyarországon összesen 3200 önkormányzat van, és 2000 nagyobb önkormányzatnál dolgozik anyakönyvvezető is. Tehát igen széles a benyújtási lehetőségek köre.
* A szabadkai főkonzulátus munkatársai hetek óta járják a terepet, a településeket. A cél az, hogy minél szélesebb körben tájékoztassák az érdeklődőket. Melyek a leggyakrabban feltett kérdések?
- A média nagyon fontos szerepet tölt be ebben a tájékoztatási kampányban, hiszen az üzenet ily módon nagyon sok helyre eljut. Rádiós és televíziós nyilatkozatokat már legalább 8-10 alkalommal adtunk, és eddig körülbelül 7-8 lakossági fórumon vettünk részt, de az ünnepekig még sok helyre el szeretnénk jutni. A leggyakoribb kérdések a névviselésre és a fordításra vonatkoznak. A kérelmezőknek a legtöbb helyen szerb nyelvű okirataik vannak, és az iránt érdeklődnek, hogyan lehet ezeket a neveket lefordíttatni, Magyarországon viselni. Természetesen mód van arra, hogy a családneveknek és az utóneveknek a magyar helyesírás szerinti megfelelőjét jegyezzék be Magyarországon.
* Milyen csatornákon keresztül tájékozódhatnak a potenciális kérelmezők?
- Több forrás is lehetséges, létezik a www.allampolgarsag.gov.hu internetes portál, ez a fő információs központi adatlap, ezenkívül a főkonzulátus kérésre ad információt az érdeklődőnek, a médián, a lakossági fórumokon keresztül bővítjük a tájékoztatást, ezenkívül pedig a CMH-irodákban megbeszélés alapján szintén folyik a tájékoztatási tevékenység.
* A magyar közigazgatás erőpróbája lesz a könnyített honosítási eljárás. Készen állnak-e ilyen mennyiségű adattömkelegnek a feldolgozására?
- A változás a jogi keret megalapozásával megtörtént. A könnyített honosítási eljárás megengedő, vagyis bizonyító dokumentumainak a köre nagyon tág, és a jogi feltételek a magyarsággal kapcsolatos minimumra korlátozódnak, ezek pedig a jogi állampolgárság leszármaztatása és a magyar nyelv tudása. Sokkal több dokumentumot dolgozunk fel elektronikusan, vagyis nem az eredeti okmányokkal dolgozunk. Mindent összevetve: az informatikai, technikai és jogszabályi feltételek is adottak ahhoz, hogy az eljárás valóban ügyfélbarát és gyorsabb legyen.
* A magyar állampolgárság megszerzése után az egyént bizonyos jogok illetik meg. Például ha egy fiatal, aki ily módon szerzett magyar állampolgárságot, olyan felsőoktatási (pl. rendőrtiszti vagy repülőtiszti stb.) intézménybe szeretne beiratkozni, ahol a felvételi egyik alapfeltétele a magyar állampolgárság, akkor ezután gond nélkül felvételizhet?
- A magyar állampolgárságot születésével megszerző személy és a honosítás során állampolgárságot nyert egyén között nem lesz különbség. Joga lesz Magyarország területén korlátlan ideig tartózkodni, ingatlant vásárolni, munkát vállalni, az oktatásban részt venni. Az egészségügyi szolgáltatásokkal azonban csak akkor tud élni az egyén, ha befizetése is van, és természetesen nyugdíjbiztosításban is csak akkor részesülhet, ha korábban fizette. Azokban a felsőoktatási intézményekben, amelyeknek a felvételi követelményei között szerepel a magyar állampolgárság, ott a honosítással magyar állampolgárságot szerző fiatalok is jelentkezhetnek. Tehát állampolgár és állampolgár között nem lesz különbség.
* Változik-e az ösztöndíj-politika?
- A nemzetpolitikai kormányzat nem szeretné azt, hogy az állampolgárság megszerzésével egy határon túli magyar azonnal rosszabb helyzetbe kerüljön. Jelenleg folynak a jogszabály-változtatások. A határon túli léthez kapcsolódó kedvezményeknek nem szabad elveszniük. Egy kivétel azonban létezik: ha a honosítással állampolgárságot szerzett új magyar állampolgár életvitelszerűen átköltözik Magyarországra, akkor őt már semmi nem különbözteti meg az anyaországban született állampolgártól, és a határon túli léthez kapcsolódó kedvezményeit nem érvényesítheti.
Végezetül arra szeretném kérni a kérelmezőket, hogy töltsék ki a kérdőíveket, csatolják a mellékleteiket, hiszen az eljárást úgy alakítottuk ki, hogy maximális számú kérelmet tudjunk átvenni, és a kérdőívek helyben való kitöltésére már nem lesz mód.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..