home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Államcsínyre készültek?!
2016.11.07.
LXXI. évf. 44. szám

Fegyvereket találtak Vučić háza közelében — Emelkedik a bér — vagyis visszaadják egy részét annak, amit elvettek — Létszámstop

Fegyvereket találtak Vučić háza közelében

Szombat este vészhelyzet miatt biztonságos helyre szállították Aleksandar Vučić szerb miniszterelnököt és családját, miután egy egész fegyverarzenált találtak a rezidenciája közelében — jelentette be a belügyminiszter.

Nebojša Stefanović tájékoztatója szerint a fegyverek egy olyan helyen voltak elrejtve a bokrok között, ahol a kormányfő szolgálati gépkocsijának egy útkanyar miatt le kellett lassítania. Az arzenálban rakéta-gránátvető, kézigránátok és precíziós (orvlövész) puska lőszere volt. A rendőrség fülest kapott róla — mondta a miniszter egy sajtótájékoztatón.

Egyelőre senkit sem tartóztattak le az ügyben, melynek köze lehet ahhoz, hogy a szerb hatóságok a héten több embert is őrizetbe vettek, akik a sajtó szerint államcsínyre készültek a múlt vasárnapi montenegrói választás napján.

Ivica Dačić szerb külügyminiszter az üggyel kapcsolatban tett nyilatkozatában megjegyezte, hogy sokan vannak, akik elutasítanak egy független politikát folytató vezetőt, aki nem külföldi érdekek szerint dolgozik, hanem Szerbia érdekében.

Stefanović a Prva Televizijának nyilatkozva elmondta, a megtalált lőszerek egy része a horvát, a másik része a boszniai harcterekről származik. (Prva Televizija)

Emelkedik a bér — vagyis visszaadják egy részét annak, amit elvettek

A tanügyben dolgozók bére 6-7 százalékkal emelkedik — egyezett meg a szerb kormány és a Nemzetközi Valutaalap. Az ülésen megállapodás született arról is, hogy az egészségügyben dolgozók 5 százalékos béremelést kapnak, akárcsak a rendőrségnél és a katonaságnál, továbbá a kultúrában és a szociális védelemben dolgozók.

Mint azt Aleksandar Vučić kormányfő kijelentette, az IMF-fel folytatott, meglehetősen kimerítő és a tervezettnél hosszabban elhúzódó tárgyalások során az 5 százaléknál kisebb béremelés szóba sem jött, ezért ugyanilyen arányú emelésről szóló döntés született a kultúrában és a szociális védelemben dolgozók esetében is.

„Mindenkinek 5 és 8 százalék közötti összeggel emelkedik a bére, és reméljük, hogy ezzel átlépjük a 400 eurós átlagbért, a következő béremeléssel pedig még tovább megyünk. E tekintetben nagyon elégedett vagyok” — mondta Vučić.

Ami az igazságügyben dolgozókat illeti, várják az ágazatban alkalmazottak válaszát, vajon egyszeri segélyt szeretnének-e, vagy 5 százalékos béremelést.

A nyugdíjasok az elkövetkező három-négy hét során egyszeri segélyt kapnak, körülbelül 6000 dinárt, január 1-jétől pedig a nyugdíj 1,5—1,7 százalékkal emelkedik.

„Ez a kisnyugdíjasok miatt fontos. 2017-ben folytatjuk a bér és a nyugdíj emelését, így előfordulhat, hogy némelyeknek nagyobb lesz a fizetésük, mint valaha — például a tanügyi dolgozóknak, és lesznek, akik visszatérnek a korábbi szintre” — magyarázta Vučić. (021)

Létszámstop

A közszférában bevezetett, a dolgozók számának csökkentését elősegítő létszámstop a legnagyobb valószínűség szerint a jövő év márciusáig tart, mivel az állam nem tud áttérni január 1-jétől a korszerű foglalkoztatásra a közszférában dolgozók esetében — jelentette ki vasárnap Dušan Vujović pénzügyminiszter.

Vujović ezt a szerb kormányban megtartott sajtótájékoztatón mondta, válaszolva arra az újságírói kérdésre, hogy a létszámstoppal összhangban hogyan lehet megoldani egy belgrádi óvodában a hiányzó óvónők felvételét. A miniszter először is emlékeztetett arra, hogy a foglalkoztatási tilalom továbbra is érvényben van, de arra is felhívta a figyelmet, hogy bizonyos helyzetekben adódhatnak kivételek, melyeket esetenként jóvá is hagy az illetékes bizottság.

„Várható a korszerű foglalkoztatási módszerre való áttérés. Az államigazgatási és az önkormányzati minisztérium terve alapján, területenként rendezik ezt a kérdést, de nem vagyok benne biztos, hogy készen állunk ezt jövő év január 1-jétől hatályba helyezni” — mondta Vujović. (Tanjug)

 

Aki nem fizeti be a mobiltelefon-számlát, nem kap majd bankkölcsönt

A Blic értesülése szerint az új szabályt valószínűleg a jövő évtől kezdik alkalmazni, amikor a várakozások szerint a Bankszövetség hitelirodájába megérkeznek az adatok a mobilszolgáltatók iránti tartozásokról. Ezáltal a bankárok a hitelrészletek törlesztéséről szóló információkon kívül arról is tájékozódnának, hogy az ügyfél befizette-e a telefonszámlát.

„Egyre több a problémás hitel. Ily módon a bankok jobban fel tudnák mérni a potenciális ügyfél fizetőképességét. Az adatok valószínűleg 2017 folyamán kerülnek a hitelirodába” — mondták a Blicnek az egyik vezető banknál.

(Blic)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..