home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Alkuhelyzet és érdekképviselet
Tóth Lívia
2014.03.12.
LXIX. évf. 11. szám
Alkuhelyzet és érdekképviselet

Az előttünk álló választásról sokan gondolhatják, hogy számunkra nem annyira fontos, hiszen „csak” köztársasági, a VMSZ viszont az elmúlt hetekben olyan intenzív, új elemekkel gazdagított kampányt folytatott, amilyet korábban nem igazán tapasztaltunk. Erről, valamint a párt választási programjáról beszélgettünk Pásztor István elnökkel, emellett — március 15-e közeledtével — a sajtó helyzete is szóba került.

— Aránylag rövid idő, valamivel több mint egy hónap állt a rendelkezésünkre, hogy bemutassuk a VMSZ elképzeléseit. Mi ugyanis azok közé a kevesek közé tartozunk, akiknek az első naptól kezdve van választási programjuk. A kampány során igyekeztünk minél több emberhez eljutni, és beszélgetni, mert ellenőrizni akartuk, hogy a gazdaság, a mezőgazdaság, a szociális védelem, az egészségügy és a közbiztonság kapcsán valóban reális kérdéseket vetettünk-e fel, illetve a felkínált megoldásaink kivitelezhetőek-e. Harminc nap alatt megközelítőleg háromszáz kampányrendezvényünk volt, a visszaigazolások nagyon kedvezőek. Azt láttuk, hogy az emberek a sanyarú körülmények ellenére is bizakodóak, és ami a legfontosabb: megerősítettek bennünket abban, hogy programunk egybeesik az ő bajaikkal. Igaz, hogy idézőjelesen csak köztársasági választás lesz — ha jól emlékszem, 2007 januárjában volt ilyen legutóbb —, de ez nagyon jelentős, hiszen egy fontos időszakban vagyunk, most zajlik ugyanis a szerb társadalom teljes átalakítása. Ezt egyrészt az uniós közeledés és a folyamattal kapcsolatos tárgyalások diktálják az elkövetkező négy évben, valamint annak a sok száz törvénynek a meghozatala, amely a szerbiai jogrendnek az európaival való összehangolása. Vagyis ami ebben a ciklusban történik, az 10-15 évre jelentős mértékben meghatározza az ország sorsát.

• Mondhatjuk-e, hogy ez a kampány a tartományi és az önkormányzati választások főpróbája volt?

— Tartományi és önkormányzati választások két év múlva lesznek.

• Nem jövőre?

— Szerintem nem, mivel 2016-ban kellene lenniük. A politikában viszont hosszú távon kell gondolkodni, aminek akkor van értelme, ha az ember az aktuális nap tekintetében teszi meg azt, amit lehet. Hogy két év múlva mi lesz, meglátjuk akkor, de azt olyan kondícióban kell megérnünk, amely talpon tart bennünket. Igaza van, ha ezen a választáson jól teljesítünk, márpedig szerintem ezzel nem lesz gond, akkor az megnöveli ennek a 250 ezres kis közösségnek a súlyát.

• A programban hangsúlyos terület a gazdaság, a szociális védelem, az egészségügy. Az elképzelések megvalósításához erős szövetségesre, a választások nyertesére lesz szükségük, amely ezúttal minden bizonnyal a Szerb Haladó Párt.   

— Mi magyar választási programot fogalmaztunk meg, és elsősorban a magyar közösség érdekeit próbáljuk képviselni. A program egyébként azért magyar, mert a magyar emberek mindennapjaival foglalkozik. Azért fontos, hogy erős képviseletünk legyen, és lehetőség szerint a parlamenti többség részévé váljunk, mert csak abból a pozícióból tudunk alkuhelyzetet teremtve érdeket képviselni. Ebben valóban a haladókkal való együttműködésre készülünk, de nem azért, mert mi szeretjük őket, hanem azért, mert a szerb szavazópolgárok többsége most bennük bízik. Ezt nekünk is tudomásul kell vennünk, mivel azt szeretnénk, hogy amit megfogalmaztunk, az bekerüljön a közös kormányprogramba. A miénknek sok eleme egybeesik a többségi nemzet érdekével, ezen belül azonban akadnak olyan pici hangsúlyok, amelyek a mi számunkra különösen fontosak. Elvi megállapodásunk van a miniszterelnökkel, hogy önálló utat kezdjünk járni. A gazdaság vagy a mezőgazdaság fejlesztésére jelentős anyagi eszközökkel bíró alapot kívánunk létrehozni, amelyből magyar vállalkozásokat segíthetnénk. A hitelkonstrukció nagyon kedvező lesz, hogy ezek az emberek ne csak önmaguknak nyújtsanak megélhetést, hanem másokat is kenyérkereseti lehetőséghez juttathassanak.

A kampány során sok érdekes vállalkozást láttam. Például a régióban az egyik legnagyobb, legjelentősebb cég, amely szaunák szerelésével foglalkozik, egy temerini magyar emberhez kötődik. Temerinben voltam egy péknél, cukrásznál, aki mintegy negyven embert foglalkoztat, Szenttamáson egy virágtermesztőnél, aki az egész környéket ellátja szegfűvel, és számtalan hasonló példa van. Nem hagyhatjuk szó nélkül a különféle fejlesztési elképzeléseket vagy a faluturizmusból származó lehetőségeket sem.  

• A haladókkal való együttműködésből kifolyólag veszít-e népszerűségéből a VMSZ?

— Mi erről a szándékunkról az első naptól kezdve világosan beszélünk. Az emberek szerencsére tudomásul veszik a tényeket, ismerik a valós helyzetet, és a racionalitás felülírja a szimpátiát. Nem mi döntjük el, hogy a szerb szavazótábor kit preferál, de nem is várhatunk négy vagy nyolc évig, hogy azok kerüljenek hatalomra, akiket esetleg jobban kedvelünk. Nekünk olyan egyezséget kell kötnünk, amely a mi érdekeinket viszi előre.

• A vajdasági magyarokra ebben az évben a parlamentin kívül még két választás vár.

— Valóban, és mind a kettő nagyon fontos. Elemi érdekünk, hogy Magyarországon olyan parlamenti többség és kormány legyen, amellyel folytatni lehet az elmúlt négy évben megkezdett munkát. A terepen azt látjuk, hogy azoknak a táborában, akik magyar állampolgárok, és szavazni kívánnak, a Fidesz népszerűsége és támogatottsága majdnem teljes körű. A Fidesszel, illetve a magyar kormánnyal olyan széles alapokon nyugvó megállapodásunk van, amelyet eddig következetesen betartott. A további együttműködés megalapozásához részt kell vennünk a magyarországi választásokon. A Magyar Nemzeti Tanács viszont a parlamenti politizáláson túl egy másik eszköz, amellyel a kultúra, az oktatás, a tájékoztatás, a nyelvhasználat területén megfogalmazott célokat valósíthatjuk meg.

• A szerb parlamenti választás az idén egybeesik nemzeti ünnepünkkel. Március 15-e közeledtével beszéljünk egy kicsit a sajtószabadságról, a vajdasági magyar sajtóról.

— Számomra nagyon fontos, hogy a sajtó működésének feltételei napjainkban nem rosszabbak, mint öt évvel ezelőtt voltak, sőt, még jobbak is. Én politikus vagyok, a politikusok pedig általában elégedetlenek a sajtóval, mert akármit látnak benne, az mindig kevés vagy nem eléggé hangsúlyozott. Igyekszem önmérsékletet gyakorolni, ami talán nem mindig sikerül, és biztos, hogy ezt sokan másként látják. Lehet azt mondani, hogy a Magyar Szóból folyik a VMSZ, és ez valóban így van, de elsősorban nem azért, mert minket szeret a Magyar Szó. Ez azért fordulhat elő, mert nekünk egy hónap alatt háromszáz kampányrendezvényünk volt, és megkerülhetetlen, amit csinálunk.

• Önt semmiképpen sem hanyagolja el a vajdasági magyar sajtó, hiszen naponta jelenik meg egy-két, esetleg több fotója. 

— Az az igazság, hogy engem ez néha már zavar is. De ha szólnék, hogy ne legyen annyi, akkor azt mondhatnák, befolyásolom a sajtót. Nem tudom, hol kellene lenniük a hangsúlyoknak. Ha mi ilyen kampányt folytatunk, akkor a sajtónak az volna a feladata, hogy azokat az embereket mutassa meg, akikkel ezek az események történnek. Persze örökzöld téma, hogy a politika mennyire befolyásolja a sajtót, de nekem ezzel kapcsolatban nincs lelkiismeret-furdalásom.       

(Szabó Attila felvétele) 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..