home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Alkalmi műsor és fogadás a fogyatékkal élők világnapján
Tóth Lívia
2017.12.05.
LXXII. évf. 48. szám
Alkalmi műsor és fogadás a fogyatékkal élők világnapján

December 3-a, a fogyatékkal élők világnapja alkalmából a zentai Kéz a Kézben Értelmi Fogyatékosok és Segítőik Civil Szervezetének gondozottjai verses-zenés műsorral mutatkoztak be a helyi Művelődési Házban.

A rendezvény kezdetén Rác Magdolna, az egyesület elnöke és ft. Nagy József zentai esperesplébános köszöntötte az egybegyűlteket. Az atya az igazi közösségről szólva hangsúlyozta, hogy ott az emberség jut kifejezésre, mert az erősek felkarolják a gyengéket, és segítenek nekik az érvényesülésben.

A Kéz a Kézben védencei gazdag programmal kedveskedtek a közönségnek, verseket mondtak, énekeltek, táncoltak, és bemutattak egy mesejátékot is. A műsorszámok hosszú hónapok szorgalmával, valamint Csontos Bata Márta, Szemerédi Andrea és Ivković Tuza Valentina áldozatos munkájának köszönhetően születtek meg. 

A Kéz a Kézben Értelmi Fogyatékosok és Segítőik Civil Szervezetének tagjai az önkormányzatba is ellátogattak, ahol Perpauer Attila, a községi tanács oktatással és művelődéssel megbízott tagja fogadta őket. Ebből az alkalomból elmondta, a közösségben egyenrangú félként kell tekinteni minden embertársunkra. Kiemelte, az egyesületben nagyon fontos tevékenység folyik, melyet anyagilag és erkölcsileg egyaránt igyekeznek támogatni, hiszen ezzel hozzájárulhatnak a sérült személyek életminőségének javításához.

Rác Magdolna arról számolt be az újságíróknak, hogy jelenleg 20-22 személlyel dolgoznak a napközis foglalkozásukon. Védenceik 8 órára érkeznek, a tennivalóik sorát tornával, reggelivel kezdik, majd 14 óráig tanulnak. Szeptember óta a most bemutatott műsorszámokat gyakorolták, valamint elkezdték a karácsonyi képeslapok készítését is. A fiatalok nagyon örülnek a fellépési lehetőségnek, hiszen ők is szeretik megmutatni magukat és a tudásukat. 

— Az önkormányzat jóvoltából három dolgozónk van, és több önkéntesünk. Nagyon örülök, hogy egyre többen elfogadnak bennünket, viszont annak ellenére, hogy a civil szervezetünk 2003 óta, tehát több mint tíz éve működik, Zentán még mindig vannak olyanok, akik nem is hallottak a létezésünkről — emelte ki Rác Magdolna. 

A műsort, melyből az önkormányzatban is bemutattak egy rövid részletet, december 9-én, 16 órai kezdettel megismétlik a zentai Kertek helyi közösségben. Emellett a Kéz a Kézben Értelmi Fogyatékosok és Segítőik Civil Szervezete december 10-én a városháza oszlopcsarnokában részt vesz azon az eseményen is, amelynek során a város adventi koszorúján meggyújtják a második gyertyát.


Herédi Krisztián felvételei

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..