home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Alacsony részvételi aránnyal helyenként fölényes győzelem
Összeállította: Talpai Lóránt
2014.11.05.
LXIX. évf. 45. szám
Alacsony részvételi aránnyal helyenként fölényes győzelem

A szerbiai nemzeti tanácsi választásokon 17 nemzeti közösség 82 listára szavazhatott, 3 nemzeti közösség pedig elektor által voksolt. A polgárok 881 választóhelyen járulhattak az urnák elé, a szavazati hajlandóság azonban rendkívül kicsi volt minden nemzeti közösség esetében. A legnagyobb részvételi aránnyal a bolgár nemzeti közösség választotta meg képviselőit.

Az itt élő bolgár közösség körülbelül 66,21%-a szavazott, a görögök 64,55%-a, a csehek 51,10%-a, a németek 49,89%-a, az albánok 40,37%-a, az ukránok 44,18%-a, a románok 41,57%-a, a szlovének 40,93%-a, a magyarok 40,60%-a, a ruszinok 40,11%-a, a bunyevácok 37,60%-a, a bosnyákok 35,67%-a, az askáliak 33,43%-a, a vlahok 32,01%-a, a szlovákok 31,03%-a, a romák 28,03%-a és végül, de nem utolsósorban az egyiptomiak 18,81%-a. A macedón, a horvát és a montenegrói nemzeti közösségek elektorok által választották meg nemzeti tanácsuk tagjait. A Horvát Nemzeti Tanács illetékesei szerint az elektori választásokra azért került sor, mert a horvátok egy jelentős része Belgrádban vagy Szerbia más részein él, és nem aktív tagja a közösségnek.

Mint ismeretes, a választások eredményeit összegezve a magyar közösség esetében a Magyar Összefogás listája fölényes győzelmet aratott. A Magyar Nemzeti Tanács 35 tagja közül 31 a Magyar Összefogás listáját fogja képviselni a jövőben. A VMDK — Csonka Áron listáról két, a Másként Magyarságunkért — Fodor László és a Magyar Liga — Új Magyar Alternatíva — Vass Tibor listáról pedig egy-egy képviselő került a tanácsba. A horvát nemzeti tanácsi választáson a Horvát lista — Dr. Slaven Bačić, a csehen a Csehek Együtt — Štefan Klepaček, a szlovákon a Szlovák Identitás — Anna Tomanová Makanová, a szlovénen a Szlovének Együtt, a bosnyákon a Bosnyák Lista az Európai Szandzsákért — Sulejman Ugljanin, az ukránon a Senjuk — Mihajlo Letvenčuk, az albánon az Igazi Albánok Koalíciója, az askálin az Askáliak, de Együtt — Iljaz Ramadanović, a bolgáron a Vladimir Zaharijev — Ezek Mi Vagyunk, a bunyevácon a Bunyevácok Szövetsége — Mirko Bajić lista, a vlahon a Vlahok Szerbiáért — Radiša Dragojević, a görögön a Szerbia Görögjei — Vasilios Provelegkos, az egyiptomin az Együtt egy Szebb Jövőért, a németen az úgynevezett Gerhard — Anton Bek lista, a román a Romák egy Szebb Jövőért, a ruszinon az Együtt a Ruszinokért — Slavko Rac, a románon pedig Daniel Petrović egyesített listája győzött.

Végül a győztes listák mandátumarányának adataira is érdemes kitérni. Ezek a következőképpen alakultak:

Az albán Igazi Albánok Koalíciója 6 mandátumot szerzett a 15-ből, az askáli Askáliak, de Együtt — Iljaz Ramadanović 6-ot a 15-ből, a bosnyák Bosnyák Lista az Európai Szandzsákért — Sulejman Ugljanin 19-et a 35-ből, a bolgár Vladimir Zaharijev — Ezek Mi Vagyunk a 19-ből 10-et, a bunyevác Bunyevácok Szövetsége — Mirko Bajić 6-ot a 19-ből, a vlah Vlahok Szerbiáért — Radiša Dragojević 18-at a 23-ból, a görög Szerbia Görögjei — Vasilios Provelegkos 9-et a 15-ből, az egyiptomi Együtt egy Szebb Jövőért 6-ot a 15-ből, a német Gerhard — Anton Bek lista a 15-ből 8-at, a roma Romák egy Szebb Jövőért 9-et a 35-ből, a román Daniel Petrović listája 10-et a 23-ból, a ruszin Együtt a Ruszinokért — Slavko Rac 5-öt a 19-ből, a szlovák Szlovák Identitás — Anna Tomanová Makanová a 29-ből 10-et, a szlovén Szlovének Együtt 9-et a 15-ből, az ukrán Senjuk — Mihajlo Letvenčuk 6-ot a 15-ből, a cseh Csehek Együtt — Štefan Klepaček pedig 10-et a 15-ből.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..