home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Akupunktúrával az egészségért
Bíró Tímea
2018.02.24.
LXXIII. évf. 7. szám
Akupunktúrával az egészségért

Az akupunktúra szó eredeti jelentése tűszúrás, ám manapság a tűszúrásos kezelésen kívül még számos egyéb terápiás módot is használnak a kínai orvoslásban jártas szakemberek.

Módszereiket a nyugati, hagyományos gyógyászat kiegészítőjeként tartják számon. Az 1997. évi természetgyógyászati törvény szerint csak orvosi diploma birtokában lehet akupunktúrás kezelést végezni.

A kínai orvoslás öt különböző funkciókörre osztja fel a szervezetet. Minden szerv, szövettípus, érzékszerv és minden lelki funkció beletartozik valamelyik csoportba. A lényeg, hogy a szakemberek megtalálják azokat az összefüggéseket, amelyek noha eltérő szervrendszerek között állnak fenn, mégis összefogják őket. Az öt kört a természetben jelen levő és a testi funkcióinkkal analóg jellegű elemekről nevezték el: fa, tűz, föld, fém és víz.

A tűz körébe szerveink közül például a szív tartozik, a fa energiakörébe a máj és az epe, föld elemű a lép, a fém elem képviseli a tüdőt és a vastagbelet, a víz pedig a vesét és a húgyhólyagot. A más-más körhöz tartozó szerveknél megjelenő panaszokat összegyűjtik, majd megvizsgálják, mi lehet a gond közös gyökere. Például egyetlen funkciókör kezelésével elérhető, hogy ne gyulladjon be a páciens szeme, ne legyen magas vérnyomása, elmúljon a migrénje, és ne fázzon fel.

A hagyományos kínai magyarázat az, hogy az energiacsatornák szabályos mintázatokban futnak a testen át és a test teljes felületén. Ezek az energiacsatornák az úgynevezett meridiánok, olyanok, mint a folyók: a testen át öntözik és táplálják a szövetet. Az elzáródás pedig ezeken az energiacsatornákon olyan, mint ha egy gát keletkezne a folyón. A meridiánok oly módon befolyásolhatóak, hogy tűvel stimuláljuk őket, az akupunktúrás kezelések pedig abban segítik a test belső szerveit, hogy helyreálljon az energia, az energiatermelő tevékenységük, valamint hogy beinduljon az energiaáramlás a meridiánokon át.

Az akupunktúrás pontok tűvel való kezelése arra serkenti az idegrendszert, hogy vegyi anyagokat bocsásson az izmokba, a gerincvelőbe és az agyba. A modern tudomány szerint ezek a kémiai vegyületek vagy megváltoztatják a fájdalomérzetet, vagy más vegyi anyagok és bizonyos hormonok kibocsátását elindítva hatnak a szervezet saját belső szabályozó rendszerére.

Az Egészségügyi Világszervezet is elismeri az akupunktúra használatát számos egészségügyi probléma kezelésében, mint például: emésztési zavarok (savtúltengés, székrekedés, hasmenés, görcsös vastagbél), légzőrendszeri betegségek (torokfájás, hörghurut, asztma, visszatérő mellkasi fertőzések, arcüreggyulladás), fejfájás, arcrángás, merev váll, nyaki fájdalom, derékfájás, isiász, az íngyulladás különféle formái, vizelettel és menstruációval kapcsolatos panaszok.

A gyógykezelésnek ritkán vannak mellékhatásai, és a szakemberek is alaposan felkészülnek a kezelésre. A legtöbb beteg csak minimális fájdalmat érez a tű behelyezésekor, viszont sokan észre sem veszik. A szakemberek olyan tűt használnak, amely vékony, tömör és rozsdamentes acélból készül.

Aki rászánja magát a kezelésre, annak fontos tudnia, hogy a terápia előtt és után nem szabad sokat ennie és mozognia, illetve a kezelés után tanácsos lepihennie.


Az illusztráció forrása: www.pixabay.com

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..