home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Aki ma ad, holnap hamarabb kap
Tóth Lívia
2010.05.05.
LXV. évf. 18. szám
Aki ma ad, holnap hamarabb kap

- Kónya-Kovács Otília fotójaA Nemzetközi Vöröskereszt, kiegészülve az iszlám államokat képviselő Vörös Félhold Társaságokkal, az ENSZ mellett napjainkra az egyik legfontosabb, nagy tekintéllyel és hagyománnyal bíró, szinte az egész világra kiterjedő hálózat, amelynek május 8-án ünneplik a v...

- Kónya-Kovács Otília fotója

A Nemzetközi Vöröskereszt, kiegészülve az iszlám államokat képviselő Vörös Félhold Társaságokkal, az ENSZ mellett napjainkra az egyik legfontosabb, nagy tekintéllyel és hagyománnyal bíró, szinte az egész világra kiterjedő hálózat, amelynek május 8-án ünneplik a világnapját. Bizonyára sokan tudják, de azért nem árt megismételni, hogy a segélyszervezet létrehozásának a gondolatát a svájci származású Henry Dunant fogalmazta meg, aki 1859-ben - egy szerencsétlen véletlen folytán - szemtanúja volt a solferinói ütközetnek, amely mintegy 40 ezer katona életét követelte. 1863. október 26-án nemzetközi bizottság határozott a Vöröskereszt megalapításáról, amelynek feladatául a háborús sebesültek, rokkantak ellátását, ápolását tűzték ki. Világszerte ismert jelképét, a vörös keresztet, hivatalosan egy évvel később fogadták el, majd számos muszlim ország ellenvetését figyelembe véve megszületett a másik szimbólum is, a vörös félhold.
Rövid bevezetőnkben a hagyományossággal és a tekintélyességgel jellemeztük a Vöröskeresztet, de sűrűn hangoztatjuk a véradás fontosságát, valamint azt is, hogy az elsősegélynyújtás alapjait minden embernek ismernie kellene, mert a gyors és szakszerű beavatkozás sokszor életmentő lehet. A felsoroltakat figyelembe véve azt hihetnénk, hogy a Vöröskereszt-szervezetek háza táján minden a legnagyobb rendben van. Pedig nincs, mert a gazdasági válság és a pénztelenség jelenleg nagyon megnehezíti az aktivisták munkáját. A Vöröskereszt adai szervezete már a tavalyi évet is csak nagy nehézségek árán tudta lezárni, mert drasztikusan csökkentek azok a támogatások, amelyek a zökkenőmentes működésének biztosításához szükségesek. A hiányzó eszközöket a saját bevételeikből (tagsági díj, tanfolyamok, adományok, gyűjtési akciók, szülői hozzájárulások stb.) igyekeznek pótolni, de a mostani súlyos helyzetben ezek a források is jócskán megcsappantak.
- Azt szoktuk mondani, aki ma ad, holnap hamarabb kap - hangsúlyozta Krizsán Vilmos, a Vöröskereszt adai szervezetének titkára egy korábbi beszélgetésünk során, amikor azt is elpanaszolta, az idei munkájukat nem kezdhették a már bejáródott módon.
- A téli szünidőben általában meghívjuk azokat a másodikos, harmadikos és negyedikes kisdiákokat, akik már részt vettek valamelyik akciónkban, hogy töltsenek egy napot nálunk, a Vöröskeresztben. Sajnos, az influenza és a pénztelenség miatt ezt a látogatást kénytelenek voltunk elhalasztani. Ki kell jelentenem, hogy a tavalyi év az elmúlt időszak legnehezebb időszaka volt. A pénzelésünk három részből áll, de ebből kettő nem valósult meg maradéktalanul. Az önkormányzattól sem utalták át a tervezett összeget, és a köztársasági pénzeknek, pontosabban a szerencsejátékokból nekünk járó támogatásnak is csak a hatvan százaléka érkezett meg a számlánkra. A harmadik rész a saját bevételünk, ami az elmúlt évben több mint félmillió dinár volt. Az anyagi nehézségek ellenére a tevékenységünket nem csökkentettük, de az idei évben már tanultunk a tavalyi tapasztalatból és bizonyos aktivitásokat elhalasztottunk, vagy nem is tartunk meg. Ez rendkívül bosszantó, mert mostanra jutottunk el addig, hogy rendbe hoztuk és felszereltük az épületünket, megfelelő feltételeket teremtettünk a képzésekhez, vannak oktatóink is. Úgy érezzük, most még nagyobb szükség van arra, hogy foglalkozzunk a gyerekekkel és a fiatalokkal, mert a számadatok és a történések azt mutatják, nőtt az alkoholisták, a kábítószer-élvezők száma, a gyerekek körében elharapódzott az erőszak. Ezt kezelni kellene, csakúgy, mint a függőségek modern formáit, amelyek közé az ekrán-, az internet- és a mobiltelefon-függőség tartozik. Azt is hozzátehetném, hogy Ada a válások számát tekintve is az élen jár Vajdaságban. Nagy gondok vannak, amelyek csak a családon, az iskolán belül már nem oldhatóak meg, hanem azoknak a civil szervezeteknek kellene nagyobb segítséget, lehetőséget biztosítani, amelyek rendelkeznek ilyen programokkal. A krízishelyzet ellenére is úgy tervezzük, hogy a véradási akciók, az elsősegély-nyújtási tanfolyamok szervezése mellett az idén a gyermekekkel való foglalkozás élvez nálunk prioritást, ezen belül is az agresszivitás elkerülése, a közösségi élet erősítése. Erre külön pályáztunk a tartománynál, az önkormányzatnál, a helyi közösségnél.
Természetesen a Vöröskeresztben nyitottak vagyunk más elfoglaltságok iránt is, különösen most, hogy a gazdasági után a szociális válság kellős közepébe csöppentünk. Új kategóriát jelentenek azok a dolgozók, akik munkaviszonyban vannak, nap mint nap bejárnak a vállalatba, csak éppen fizetést nem kapnak. Javasoltuk a népkonyha beindítását, mert úgy véljük, Adán is szükség lenne rá. Kezdeményeztük, hogy községi szinten szolidaritási alapot hozzunk létre, amelybe nemcsak az önkormányzat és a helyi közösségek, esetleg a munkaszervezetek fizethetnének be eszközöket, hanem nyitott lenne a külföldön élő adai polgárok felé is. Sok esetben nagyon gyors segítségre van szükség, kell a pénz műtétre, majdnem rádől a ház az idős nénire... Ilyenkor használnánk a szolidaritási alapot, de talán a népkonyha pénzelését is ebből oldhatnánk meg. Tudjuk, hogy az önkormányzatnak is végesek a tartalékai, ezért minden más lehetőséget meg kell ragadni.
Krizsán Vilmos még egy példával illusztrálta a felmerülő gondokat. Tavaly Ada községben rekordszámú, összesen 723 ember jelentkezett véradásra. Sajnos, kiderült az is, hogy közülük sokat, 118 személyt eltanácsoltak. Az egészségügyi szakember az okok között említette a vér alacsony vastartalmát, ami hiányos tápláltságra utal. Ez az adat is az elszegényedést, a silány minőségű táplálkozást bizonyítja. Az adai Vöröskeresztben egyébként folytatódnak a már megszokott képzések, az elsősegélynyújtás alapjai az általános és középiskolásoknak, valamint a munkaszervezetek dolgozóinak, a háziápolás, de angol és szerb nyelvtanfolyamot és számítógépes oktatást is hirdettek. Mint mondták, pályáznak is, de gyakran éppen azért utasítják vissza őket, mert úgy gondolják, az állam elegendő pénzt biztosít a tevékenységükre. Sőt, a felsoroltakon kívül más terveik is vannak, de ezekről beszélni sem szeretnek, mert nem tudják, honnan teremthetnék elő a megvalósításukhoz szükséges anyagiakat.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..