home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Aki fut, az nyer
Cérna Lenke
2017.04.17.
LXXII. évf. 15. szám
Aki fut, az nyer

Futócipő és elszántság — egy sportág, melyhez semmi másra nincs szükség. Úgy gondoltam, ezen a héten egy olyan mozgásformához hozom meg a kedvüket, amely bárhol kipróbálható.

Futók a szabadkai sétaerdőben, kocogók a Palics és Szabadka közötti kerékpárúton, sőt a városban is gyakran elsuhan mellettünk egy ritmusosan haladó sportember. Állítom, ők mind boldogok. Nem azért vagyok ebben bizonyos, mert ismerem néhányukat, hanem mert meggyőződtem róla, hogy a futás rendkívül egészséges, és boldogsághormon-termelő hatása van.

Futás közben az agy endorfint szabadít fel, mely boldogságérzetet okoz. Ez 35 perc folytonos mozgás után kezdődik, és a sporttevékenység után még órákig tapasztalható. Az is hozzájárul a kellemes közérzethez, hogy javul a testről alkotott kép és az egészségi állapot.

A rendszeres kocogás segít egyensúlyba hozni az anyagcserét, támogatja az alvási és a táplálkozási funkciókat. A szívizmokat is megerősíti, és ezzel javítja a szív pumpafunkcióját. Fokozza a tüdőkapacitást is. Az egész testre jótékonyan hat. A többi közt erősíti az immunrendszert, így elkerülhetjük a különféle vírusos megbetegedéseket. Rendszeres futással megelőzhetőek a daganatos, a szív- és érrendszeri betegségek, a mozgásszervi panaszok, a kóros ízületi elváltozások, valamint csökkenthető az asztma kialakulásának kockázata is.

Futással nem csak a testi betegségek győzhetőek le. A napjainkban népbetegségnek számító depresszió és a stresszes állapot is leküzdhető vele. A pszichológusok gyakran ajánlják a nehéz helyzeteket megélő pácienseiknek, hogy bújjanak edzőcipőbe, és az orvosságok helyett sporttal kerekedjenek felül a rossz időszakon.

Napjainkban egyre népszerűbbé válik a mindenki számára elérhető és olcsó sportág, a futás. Az elszánt emberek gyakran nemcsak az egészség megőrzése, hanem fogyás céljából is kocognak. Ilyenkor viszont kezdetben a gyors séta javallott, majd ha már megszabadultunk néhány kilótól, és a futás már nem megterhelő a lábunknak, akkor gyorsíthatunk a tempón, amivel intenzívebbé tehetjük a fogyást. Léteznek különféle kalkulátorok, melyekkel pontosan ki lehet számolni — a testsúlyt és a futássebességet figyelembe véve —, hogy mennyi kalóriát égetünk el a megtett táv teljesítése során. Ha egy átlagot veszünk, akkor egy 70 kilogrammos nő 1 kilométeren 70-140 kalóriát tud elégetni, intenzitástól függően. Egy 30-40 perces edzésen tehát 300-400 kalória energiát használ fel a szervezete. Az aerob edzés befejeztével egyébként nem áll le a kalóriaégetés, hiszen az anyagcsere még hosszú órákon át gyorsabb.

A fenti megállapítások a fogyásról és a futásnak a szervezetre gyakorolt jótékony hatásáról talán máris arra sarkallják az olvasót, hogy felvegye a nyúlcipőt — de előtte nem árt mérlegelni. Vannak tényezők, melyeket figyelembe kell vennünk, mielőtt elkezdenénk futni.

Például válogassuk meg, milyen talajon sportolunk. Az aszfalt ugyanis nem tesz jót az ízületeknek, ezért inkább füvön, például focipályán vagy futásra kialakított pályán mozogjunk. A mértékletesség is elengedhetetlen, hogy később ne kelljen egy-egy sérülés miatt hetekre letennünk a sportcipőt. Óvatosan kell növelni a futás időtartamát, majd később az intenzitását is. Soha ne hagyjuk ki a bemelegítést, a levezetést és a futás utáni nyújtást.

Végezetül még egy motiváló információ: a futás lassítja az öregedést. Egy szó, mint száz: aki fut, az csak nyerhet!

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..