home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Ahol iskola van, ott jövő is van
Tomek Viktor
2007.09.19.
LXII. évf. 38. szám
Ahol iskola van, ott jövő is van

Sólyom László leleplezi Hunyadi János mellszobrát - Szabó Attila felvételeSzeptember 13-án történelminek mondható eseményre került sor a csantavéri általános iskolában. Az intézmény szeptember elseje óta Hunyadi János nevét viseli. A múlt hét csütörtökén megtartott avatóünnepséget Sólyom Lás...

Sólyom László leleplezi Hunyadi János mellszobrát - Szabó Attila felvétele

Szeptember 13-án történelminek mondható eseményre került sor a csantavéri általános iskolában. Az intézmény szeptember elseje óta Hunyadi János nevét viseli. A múlt hét csütörtökén megtartott avatóünnepséget Sólyom László, a Magyar Köztársaság elnöke is megtisztelte jelenlétével, így téve rendhagyóvá és még emelkedettebbé a rendezvényt. A vendégek között volt továbbá Nagy Ferenc szabadkai főkonzul, Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, Dudás Károly, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöke, Kucsera Géza polgármester és Utcai Róbert csantavéri plébános.
A magyar és a szerb himnuszok elhangzása után Szedlár Erika, az iskola igazgatója köszöntötte a rangos vendégeket, majd ünnepi beszéde következett. Elmondta: a csantavéri általános iskola, melyet eddig Néphősök iskolának hívtak, szeptember elseje óta büszkén viseli Hunyadi János nevét.
- Sokáig válogattuk, keresgéltük az új nevet, hiszen tudjuk, hogy milyen fontos esemény a névváltoztatás az iskola és a falu életében. Olyan nevet kellett választani, amely fenntartás nélkül elfogatható lesz e soknemzetiségű országban, mégis tükrözni fogja magyarságtudatunkat... A magyar nemzet múltja olyan gazdag kiemelkedő személyiségekben, hogy van lehetőségünk a kegyelet ilyen formában való megünnepléséhez, a legkitűnőbbeket választani - mondta az igazgatónő, majd hozzátette, hogy Csantavért erős szálak fűzik a Hunyadi családhoz, hisz 1462-ben Mátyás király édesanyjának, Szilágyi Erzsébetnek adományozta a települést. Hunyadi Jánost több nemzet is a saját hőseként tiszteli, azért kapta az iskola az ő nevét. Szedlár Erika köszöntője után az iskola növendékeinek ünnepi műsora következett, melyben fellépett Veréb Ervin, Gaál Mózes Hunyadi János című művének tolmácsolásával, a Napraforgók néptánccsoport, Utasi Árpád Gárdonyi Géza Nyulak anyja című mondájának előadásával.
Az ünnepi műsor után az iskolaudvarban leleplezték Hunyadi János mellszobrát, Szarapka Tibor alkotását. Előtte Kucsera Géza, Szabadka polgármestere ünnepi beszédében megköszönte Sólyom László köztársasági elnöknek, hogy jelenlétével megtisztelte Szabadka napjának ünnepségét, és emelte annak fényét.
- Névadóünnepségen vagyunk, a csantavéri általános iskola a törökverő Hunyadi János nevét vette fel. A név kötelez, kötelez bennünket arra, ami az ő művéből ránk maradt. Hunyadi János ezen a vidéken vívott nagy csatákat a török ellen, össze tudta fogni, és egyesítette az itt élő emberek erejét és hitét, hosszú időre megállította a török előrenyomulását. Tudását sikerült a csatákban kamatoztatnia. Úgy gondolom, ez a név méltó az ünneplésre, és arra, hogy ez az iskola viselje - fogalmazott a polgármester. Ezután Sólyom László szólt az ünneplő közönséghez, a diákokhoz. Elmondta: mindig öröm iskolába mennie, mert ahol iskola van, ott vannak gyerekek, ott van jövő, ott van remény.
- Egy olyan területen, ahol a magyar nemzet kisebbségben van, különösen fontos az iskola, hogyha a magyar nyelv visszaszorul a kerítés mögé, az otthon négy fala közé, az a legbiztosabb útja annak, hogy lassanként összezsugorodik a nemzet. Az, hogy magyar iskola van valahol, demonstrálja azt, hogy itt vagyunk, és itt akarunk maradni, a gyerekek itt szeretnék megalapozni a jövőjüket. Nagyon fontos, hogy a magyar ifjúság magyar nyelven tanuljon végig, amíg csak iskolába jár - ezekkel a szavakkal köszöntötte a Magyar Köztársaság elnöke a diákokat és a vendégeket. Mindemellett a család fontosságát is hangsúlyozta, elmondta, hogy az iskolának nincs értelme, ha otthon a család nem magyar szellemiségben neveli a gyermeket. Az anyaországnak is nagy a felelőssége a határon túli magyarság iránt, de nem elsősorban abban, hogy anyagi segítséget nyújtson, hanem hogy az összetartozást sugározza.
- Azért jöttem a Vajdaságba, hogy ezt az összetartozást kifejezzem. Egységesek, egyek vagyunk - összegezte Sólyom László, majd leleplezte Hunyadi János mellszobrát.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..