home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Ahol a művészet jó kezekben van
Bíró Tímea
2018.10.03.
LXXIII. évf. 39. szám
Ahol a művészet jó kezekben van

Halk jazzmuzsika, kényeztető nyugalom, a kávé barna illata, a polcokon pedig könyvek várják, hogy valaki kinyissa őket.

Nehéz érzékeltetni a magyarkanizsai Art Café életképeit és hangulatát, hiszen annyira tömény, és mégis letisztult. Elolvasni, majd megélni, ez a leghelyesebb út.

A Kanizsa Turizmus Kft. keretében nyílt meg 2012 augusztusában az Art Hotel és Art Café, mely kiemelkedő színfoltja a városnak. A Magyarkanizsa központjában található vendéglátóipari egységek nem csak a helyiek körében közkedveltek. Az Art Café 2016-ban elnyerte A legjobb vajdasági kávézó elismerést. 2014 óta Velibor Vranić, a Kanizsa Turizmus Kft. igazgatója igyekszik megőrizni a szálloda és a kávézó varázsát.

— A kávézó esetében valójában egy polgári szalonról beszélünk, mely azért is különleges, mert a helyiségben tilos a dohányzás, tehát igyekszünk családbarátok lenni. Még az is egyedi nálunk, hogy Kurina Miklós zongorista hétfő és kedd kivételével minden délután élő zenével szórakoztatja a vendégeket, ez ma már nagyon ritka jelenség a vendéglátóipari egységekben. Évente körülbelül tizenöt komolyzenei vagy jazzkoncert várja a közönséget, amíg szép az idő, a teraszon. Immár hagyománnyá vált, hogy a Kanizsai Írótábornak is mi adunk otthont. Ezenkívül számos könyvbemutatóra, festőtalálkozóra, beszélgetésre, kiállításra kerül sor nálunk, így a művészetek iránt érdeklődők biztosan megtalálják a számukra érdekes programot. Nagyon örülünk neki, hogy a kávézó bizonyult a legjobbnak a Tartományi Gazdasági Kamara megítélése szerint. A vendégeink gyakran megdicsérik az italkínálatot, és ez minket is motivál, ösztönöz a meglevő szint megtartására.


Velibor Vranić (Bicskei Zoltán felvétele)

A kávézóban számos könyv és újság áll az italukat fogyasztók rendelkezésére, ezzel is megerősítve a hely művészet iránti kötődését. A kiadványokat időnként lecserélik, újabbak kerülnek a helyükre, hogy minél időszerűbb legyen a kínálat.

— Az idén is kaptunk jó néhány könyvet az írótábor szervezőitől és részvevőitől, de a könyvespolcainkon található könyvek 90%-a Bicskei Zoltán tulajdonában van. A falakon Nagy József és Bíró Miklós eredeti munkái is megtalálhatóak, tehát minden művészeti ágat igyekszünk képviselni, megjelentetni. A zenei stílust illetően leginkább a jazz, a sanzon és a klasszikus műfajok dallamai csendülnek fel. Ebben a meghitt hangulatban és környezetben dolgozni is lehet, sokszor térnek be hozzánk üzletemberek, menedzserek, cégvezetők. Aki szereti a csendet, a rendet és a nyugalmat, annak itt a helye.

A szállodának és a kávézónak mindössze hét alkalmazottja van, ami nagyon kevés ahhoz képest, hogy a hotel 24 órán át üzemel, az Art Café nyitvatartási ideje pedig hétköznapokon és vasárnap 7—22, pénteken és szombaton pedig 7—23 óra.

— A hotel folyamatos ellenőrzés alatt áll, hiszen a szerbiai idegenforgalmi minisztérium háromévente idelátogat a kategorizáció végett. Az illetékesek ilyenkor arról szeretnének megbizonyosodni, hogy az épület méltó a három csillag „viselésére”. Garniszállóról beszélünk, vagyis az itt eltöltött éjszaka után reggeli várja a vendégeket. Az objektum artisztikus stílusban van berendezve, kilenc szobája és három apartmanja, azaz összesen huszonhét férőhelye van. 2015-ben sikerült befejezni az éttermi és a konyhai részt a minisztérium, illetve a község támogatásával. A szobák kialakításakor arra törekedtünk, hogy mindegyik különböző stílusjegyeket hordozzon magán, ezért van például neobarokk, modern, glamour és bambusz stílusú szoba. Szoktunk is azzal viccelődni, hogy mivel összesen tizenkét szoba található a szállodában, és mindegyik más, havonta lehet más stílusút választani.


A szerző felvétele

A gyönyörűen kialakított étterem az alagsorban kapott helyet, és meleg színvilág várja azokat, akiknek a szállóban kezdődik a napjuk. Letisztult, barátságos környezet fogadja a pihenni vágyókat, illetve az átutazókat.

A tulajdonos elmondása szerint a vendégek 65 százaléka külföldiekből áll, akiknek mindössze 10 százaléka magyarországi, a szobát bérlők többsége Németországból, Finnországból, Kanadából, Amerikából, Franciaországból, Japánból és Indiából érkezik.

— A múlt hónapban tizenhat országból voltak vendégeink, és összesen 386 éjszakázást jegyeztünk fel. Ez a kávézón és a város gazdag programkínálatán kívül annak is köszönhető, hogy Magyarkanizsa nagyon jó helyen fekszik, hiszen az autópálya mellett vagyunk. A Booking.com oldalon 9,5-ös értékelést kaptunk az eddigi vendégeinktől. Egy dolog felépíteni valamit, de még fontosabb karban is tartani azt, azaz megőrizni a minőséget és az arculatot. Lehet, hogy valakinek nem tetszik a szoba falának a színe vagy a berendezése, viszont a tisztaságot mindenki igényli, és mi ennek próbálunk eleget tenni. Fontos, hogy jó kapcsolatot ápolunk a magyarkanizsai cégekkel, ezért ők nálunk szállásolják el az üzleti célból ide látogató munkatársaikat, vendégeiket. Ez mindkét fél számára ideális, így mindenki elégedett.

Az Art Café október utolsó hétvégéjén egy színes programmal várja a kikapcsolódni vágyókat, az Ének a hársfák alatt című rendezvényen a jazzé lesz a főszerep. Az esten Zabos Regina énekel, Kurina Miklós zongorán, Ruškuc Fedor pedig nagybőgőn játszik.

Aki addig is arra jár, annak bátran ajánlom, hogy tegye fel a kávézóban tölteni a lelkét.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..