home 2024. április 16., Csongor napja
Online előfizetés
Agroturizmus a Székelyföldön
Tomek Viktor
2011.07.13.
LXVI. évf. 28. szám
Agroturizmus a Székelyföldön

Székely kapuk NyikómalomfalvánA Vajdaságban igencsak gyermekcipőben járó falusi turizmust néhol - ahol felismerték a benne rejlő lehetőségeket - igen magas szinten művelik. Az utóbbi években, évtizedekben Európa némely részein a vidék gazdasági szempontból mindinkább a háttérbe szorul, így...

Székely kapuk Nyikómalomfalván

A Vajdaságban igencsak gyermekcipőben járó falusi turizmust néhol - ahol felismerték a benne rejlő lehetőségeket - igen magas szinten művelik. Az utóbbi években, évtizedekben Európa némely részein a vidék gazdasági szempontból mindinkább a háttérbe szorul, így a falu fennmaradása és az ott élők megélhetése veszélybe került. A lakói jórészt két lehetőség közül választhatnak: vagy városba költöznek - ez a könnyebbik lehetőség -, vagy pedig megpróbálják valahogy feltalálni magukat. Úgy hiszem, sokat tanulhatnánk erdélyi, székely barátainktól. Ők nemcsak felismerték a falusi turizmusban rejlő lehetőséget, hanem igen magas fokon művelik is ezt a tevékenységet. A turizmus az egyik legalkalmasabb módja egy-egy régió közvetlen és kötetlen módon való megismerésének, a tájegység életéről és kultúrájáról való ismeretszerzésnek, a helyiek számára pedig a jövedelemszerzésnek. Az erdélyi falvak az utóbbi évtizedekben gyökeres átalakuláson mentek át, azok a települések pedig, amelyek eddig még nem foglalkoztak falusi turizmussal, azok igyekeznek csatlakozni ehhez a ''mozgalom”-hoz.

Egy mindennapi jelenség Erdélyben

Nyikómalomfalva egy közepes nagyságú település a Székelyföldön: Udvarhely vármegye területén a Fehér-Nyikó völgyében, a 13C országút mentén Farkaslaka községben található. A 2005-ben pusztító árvíz nagy károkat okozott a faluban, sőt emberáldozatot is követelt. Az azóta eltelt mintegy hat év alatt a település visszanyerte régi pompáját, mi több, egy lelkes, jórészt fiatalokból álló kis csapat úgy döntött, hogy megpróbálkozik a falusi turizmussal.
A kezdeti lépéseket még tíz évvel ezelőtt tették meg. Sinka Arnold a csapat egyik tagja elmondja, hogy 2001-ben hívták életre a Malomfalvi Falufejlesztő Egyesületet, és vele együtt a falu bemutatását hivatott internetes honlapot (www.nyikomalomfalva.ro). Mint fogalmaz, ''magról kelt” szakemberek készítették a portált, de létrehozása óta folyamatosan frissítik.
- Amikor 2005-ben jött az árvíz, megnőtt az egyesület aktivitása, és a honlapot is gyakrabban frissítettük - mondja Sinka, majd hozzáteszi, hogy a mindössze 715 lelket számláló faluban a kulturális élet fellendítésén fáradoznak: például táncházat szerveznek fiataloknak, ahol néptáncot és népdalokat tanítanak nekik. Az önszerveződésben a tanítótól kezdve a legidősebbekig mindenki részt vesz.
- Voltak ötleteink, melyeket a farkaslaki önkormányzat elfogadott, és megígérte, hogy támogat bennünket a megvalósításukban. Elsősorban a mezőgazdaságot, általa pedig a gazdákat próbáljuk felkarolni, azonkívül annak a néhány kézművesnek a termékeit is népszerűsítjük, aki még a faluban tevékenykedik. Mindent összevetve agroturizmusban gondolkodunk - teszi hozzá Sinka. A Nyikó menti falvakban a kulturális értékek ápolása, a hagyományőrzés kiemelkedő: például a székely ruhát egy-egy ünnep - farsangi bál, szüreti vagy búcsúi bál - alkalmával mindenki felveszi. A Malomfalvi Falufejlesztő Egyesületet tagjai a helyi sajátosságokat igyekeznek bemutatni, megerősíteni és értékként felkínálni őket a látogatóknak. Egyszóval: amit megtermel a közösség, azzal kínálja a vendéget.
- Nem kínai alsólepedőre fektetjük a vendéget, hanem házi szőttesből készült vászonra.
Nyikómalomfalvának van egy vendégháza, oda is várják a látogatókat, de számos család vendégfogadásra rendezkedett be.
Hadnagy Árpád hozzáteszi: a malomfalvi fiataloknak is érdekük, hogy a falu élhetőbbé váljon, ezért szívesen segítenek, kiveszik a részüket a munkából, és nem az elvándorlást, a városba költözést választják. Az együvé tartozás, az összefogás és az összetartás érzése is nagy közöttük, ezért egy-egy rendezvényen - legyen az sport- vagy művelődési esemény - mindig nagy létszámban gyűlnek össze.
- A mezőgazdaságból egyre nehezebben lehet megélni, ezért többen a turizmusban látják a jövőjüket. Az idegenforgalom révén talán még a termékeik is kelendőbbé válnak - emeli ki Hadnagy. A székely kapuiról is nevezetes Nyikómalomfalva egyszerre mintegy 50 személyt tud elszállásolni. Természetesen nem elégséges a vendéget elszállásolni, programokat is kell neki szervezni. Beszélgetőtársaim elmondják, hogy egyhetes programot állítottak össze: például bemutatnák a kézműves-tevékenységeket, lovas kirándulásokat szerveznének a tanyákra, azaz az esztenákra (fejősjuhászattal kapcsolatos szállásgazdaság), de a környékbeli látványosságokra (parajdi sóbánya, Orbán Balázs szejkefürdői sírja, Tamási Áron író farkaslaki szülőháza stb.) is elkalauzolnák a vendégeket.
A tervek szerint teljes kapacitással legkésőbb jövő nyártól kezdve fogadja majd Nyikómalomfalva a vendégeket.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..