home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Adomány a népkonyhának
Tóth Lívia
2008.01.02.
LXIII. évf. 1. szám
Adomány a népkonyhának

Aláírták a donációs szerződést - Szabó Attila fotójaA zentai Japan Tobacco International dohánygyár karácsony előtt újabb adománnyal öregbítette hírnevét a Tisza-parti városban. Ezúttal kilencezer dollárt folyósított a Caritasnak és nyolcezret a Vöröskeresztnek. A támogatást, amely hat részl...

Aláírták a donációs szerződést - Szabó Attila fotója

A zentai Japan Tobacco International dohánygyár karácsony előtt újabb adománnyal öregbítette hírnevét a Tisza-parti városban. Ezúttal kilencezer dollárt folyósított a Caritasnak és nyolcezret a Vöröskeresztnek. A támogatást, amely hat részletben érkezik, mindkét szervezet élelmiszer vásárlására fordítja a népkonyha és az idősek napközije számára. A szerződést Juhász Attila polgármester jelenlétében Goran Pekez, a JTI adriai körzetének vezetője, Fodor Veronika, a Vöröskereszt titkára és ft. Nagy József főesperes-plébános hitelesítette. Az első szállítmányt azonnal át is vették a Kis-Szent Teréz-plébánián, ahol az ingyenkonyha működik.
Októberben a Szolidaritás napjai elnevezésű akció keretében a Vöröskereszt illetékesei felhívással fordultak a vállalatokhoz és a lakossághoz a Caritas által működtetett népkonyha érdekében. A visszajelzés igencsak gyérre sikeredett, a multinacionális cég viszont jelentkezett és felajánlotta segítségét a legszegényebb polgároknak. A népkonyhán naponta mintegy ötszáz adag egytálételt főznek, főleg magányos, idős személyeknek és gyermekeknek.
Mint Nagy József főesperes úr elmondta, már a kilencvenes évek eleje óta végzik ezt a humanitárius tevékenységet, amely a nyugati országokból érkező korábbi donáció csökkenésével, illetve megszűnésével az idén komoly veszélybe került.
- Megemlíteném, hogy három évvel ezelőtt külföldi forrásokból az idősek napközijének a működtetésére húszezer euró érkezett, 2006-ban viszont a népkonyhával együtt tizenkétezer eurót kaptunk. Ezzel a felajánlással szinte az egész következő évben biztosíthatjuk az alapvető élelmiszereket és javíthatunk az étel minőségén. Nagyon örülünk a felszerelésnek is, mert eddig gondolni sem mertünk a konyha berendezésének a bővítésére, kiegészítésére. Egytálételt több mint négyszázan igényelnek, a napköziben ötvenen étkeznek, de van még egy akciónk, amely a téli időszakra jellemző. Októbertől március végéig a város legelmaradottabb részében élő, főleg roma családoknak, a gyermekek számától függően, naponta tejet és kenyeret osztunk.
Goran Pekez felhívta a jelenlevők figyelmét arra, hogy a dohánygyárban a 150 állandó alkalmazásban levő dolgozó mellett 220 idénymunkást foglalkoztatnak, de újabb munkahelyek megnyitását is tervezik. Lassan hagyománnyá válik, hogy a vállalat a karácsonyi és az újévi ünnepek előtt megpróbál segíteni a rászorulókon. Korábban a szociális központot támogatták, valamint hozzájárulásukkal megkezdődött a színház felújítása. Hozzátette, reméli, hogy a jó példát hamarosan mások is követik.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..