home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Adjuk tovább hagyományainkat!
Tóth Lívia
2009.03.11.
LXIV. évf. 10. szám
Adjuk tovább hagyományainkat!

Utasi Árpád, háttérben a Juhász zenekarA zentai Thurzó Lajos Közművelődési Központ és a tornyosi Ady Endre Művelődési Egyesület szervezésében tartották meg a Hagyományaink ünnepe elnevezésű rendezvényt. A fellépők az idén a Kazinczy Ferenc-emlékév - az anyanyelv éve, továbbá a kreativitás é...

Utasi Árpád, háttérben a Juhász zenekar

A zentai Thurzó Lajos Közművelődési Központ és a tornyosi Ady Endre Művelődési Egyesület szervezésében tartották meg a Hagyományaink ünnepe elnevezésű rendezvényt. A fellépők az idén a Kazinczy Ferenc-emlékév - az anyanyelv éve, továbbá a kreativitás és az innováció európai éve jegyében gyülekeztek a tornyosi művelődési házban, hogy részesei legyenek a színpompás bemutatkozóestnek. A csoportok és egyének tizenegyedik alkalommal éltették a szóban, dalban és táncban megélt anyanyelvüket. A megjelenteket Kormányos Katona Gyöngyi községi oktatási és művelődési tanácsnok köszöntötte. Az ilyen találkozók kiváló alkalmat nyújtanak a közösségi élmény megosztására - mondta, majd a következő gondolatokkal folytatta:
- A népi kultúra mindenkié és csak összefogással adhatjuk és fejleszthetjük tovább azt, amit a sajátunknak vallunk. Különösen kisebbségi helyzetben kötelességünk kultúránk és értékeink megőrzése. Hagyományainkat szüleinktől, nagyszüleinktől kaptuk, hogy gazdagítva adjuk tovább az utánunk jövőknek. Nincs nemzet, nincs közös emlékezet a hagyományok egymásra figyelő ápolása nélkül.
A műsor kezdetén szerény ajándékkal köszöntötték Polgár Márta művészeti vezetőt, aki hosszú éveken át gondoskodott arról, hogy a Hagyományaink ünnepe zökkenőmentesen és szívet-lelket gyönyörködtetően kerüljön a közönség elé.
''Oh jól vigyázz, mert anyád nyelvét bízták rád a századok / S azt meg kell védened.” Füst Milán A magyarokhoz című versét Verebes Judit versmondó adta elő, majd Simon Vivien tornyosi, Dér Leó kevi és Szabó Ádám zentai mesemondó lépett színre. Az összeállításban helyet kaptak a község hagyományápoló csoportjai: a Thurzó Lajos Közművelődési Központ Pitypang utánpótlás néptáncegyüttese és Pitypang néptáncegyüttese, a Délibáb Magyar Művelődési Egyesület vegyes kórusa, a Sarkantyú tamburazenekar és a Tópart Magyar Művelődési Egyesület vegyes kórusa Zentáról, a felsőhegyi Népdalbarátok Klubjának vegyes kórusa, a tornyosi Ady Endre Művelődési Egyesület asszonykórusa, Dáridó citerazenekara és tamburazenekara, valamint Keviből a Móra István Művelődési Egyesület Bazsarózsa asszonykórusa. Vendégként nagy tapsot kapott a szabadkai Juhász zenekar, a Népkör Magyar Művelődési Központ táncospárja, valamint Utasi Árpád csantavéri mesemondó.
Az előadás előtt az érdeklődők Nagyanyáink konyhájában címmel megtekinthették a paraszti konyha elfelejtett eszközeit és a tejtermékek kiállítását, utána a művészeti vezetők részére szakmai megbeszélés kezdődött, míg a fellépők táncházi mulatságon vehettek részt.
A rendezvényt a zentai Agrosun földműves-szövetkezet, a budapesti Égtájak Iroda, a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház, a Magyar Szó napilap és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet támogatta.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..