home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Áder János Magyarország leendő köztársasági elnöke
Talpai Lóránt
2012.04.18.
LXVII. évf. 16. szám

Orbán Viktor kormányfő Áder Jánost, a Fidesz európai parlamenti képviselőjét javasolja köztársasági elnöknek. A hírt Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője közölte a kormánypárti frakciószövetség ülése után. Orbán Viktor miniszterelnök javaslatát azzal indokolta meg, hogy Áder Jánost olyan szem...

Orbán Viktor kormányfő Áder Jánost, a Fidesz európai parlamenti képviselőjét javasolja köztársasági elnöknek. A hírt Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője közölte a kormánypárti frakciószövetség ülése után. Orbán Viktor miniszterelnök javaslatát azzal indokolta meg, hogy Áder Jánost olyan személyiségnek tartja, aki biztonságot és kiszámíthatóságot tud nyújtani Magyarországnak, egyik legfontosabb feladata pedig az új alkotmányos rendszer megszilárdítása lesz. Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője a köztársaságielnök-jelölt személyének megnevezését követően elmondta: ''Áder János vállalja a jelölést, a kormánypárti frakciószövetség pedig egyöntetűen támogatta őt. Ezért a képviselőcsoport azt javasolja, hogy a parlament május 2-án válassza meg az új köztársasági elnököt”. Áder János kijelentette: ''A jelölést tisztelettel és a megbízatás iránti illő alázattal elfogadom. Úgy döntöttem tehát, hogy megválasztásom esetén hazatérek Brüsszelből, befejem az Európai Unió parlamentjében három éve elkezdett munkámat, és ezzel egyidejűleg lemondok párttagságomról. Ezt diktálja számomra a lelkiismeret parancsa és a hazám iránti hűség”.

A parlamenti pártok és a frakciók reagálása

Mesterházy Attila, az MSZP elnöke a választójogi és a bíróságokról szóló törvényt hozta fel példának, amiért nem támogatják a jelöltet. Mint mondta, Áder Jánosnak mindkét törvény kidolgozásában komoly része volt, és egyik törvény sem nevezhető igazán demokratikusnak. ''Semmi garanciát nem látunk arra, hogy a jelölt ebben a tisztségben ne a Fidesz pártérdekeit szolgálná” -- jelentette ki Balczó Zoltán a Jobbik frakcióvezető-helyettese. Az LMP frakció továbbra sem vesz részt a jelölés folyamatában. Jávor Benedek frakcióvezető szerint Orbán Viktoron és a Fideszen kívül senkinek sincs beleszólása a köztársasági elnök megválasztásába. Gyurcsány Ferenc pártja, a Demokratikus Koalíció még a jelölés előtt elutasította a leendő köztársasági elnök személyét. Vadai Ágnes így nyilatkozott: ,,Nem lehet legitimálni egy olyan embert, aki részt vett az igazságszolgáltatás szétverésében. Ráadásul egy echte pártpolitikus semmilyen formában nem testesíti meg a nemzet egységét".

Áder János eddigi politikai pályafutása

Dr. Áder János 1959. május 9-én született Csornán. Nős, négy gyermek édesapja. A győri Révai Miklós Gimnáziumban érettségizett, ezután az ELTE jogi karán folytatta tanulmányait, és 1983-ban doktori oklevelet szerzett. A nyolcvanas évek végén a Fidesz alapító tagja lett. 1990-től 2009-ig országgyűlési képviselő. Kétszer országos listáról, majd háromszor egymás után a csornai egyéni választókerületből került be a Parlamentbe. 1997. szeptember 9-én az Országgyűlés alelnökévé választották meg. 1998 és 2002 között pedig házelnök volt. 1990-ben és 1994-ben az országgyűlési választásokon a Fidesz kampányfőnöke. 1993-tól pedig a párt alelnöke. 1995 és 1997, valamint 1999 és 2000 között ügyvezető alelnöki tisztséget töltött be. 2002-től 2006-ig a Fidesz parlamenti frakciójának a vezetője. 2009-ben megméretette magát az európai parlamenti választásokon is, és sikerült mandátumot szereznie. Emiatt lemondott országgyűlési képviselői mandátumáról és az Európai Parlamentben folytatta politikai pályafutását.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..