home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Adai sportkörkép
Tóth Tibor
2015.02.04.
LXX. évf. 5. szám
Adai sportkörkép

Mint ahogyan más községekben sem, Adán sem volt könnyű az elmúlt (sport-) év. A pénztelenség mindenhol nagy gond, ennek ellenére alakult néhány új klub a községben, és a sport tömegesítése terén is történtek jelentős előrelépések. A községben jelenleg huszonhárom bejegyzett sportegyesület működik. Körtvélyesi Tíciánnal, az Ada községi Sport– és Testnevelési Központ igazgatójával az elmúlt év adai vonatkozású sporttörténéseit elemeztük, valamint az idei év terveiről beszélgettünk.

— Sikeresnek tekintem a 2014. évet, mivel a klubok zavartalanul működtek, szép eredményeket értek el, a moholi asztalitenisz- és kézilabdaklub révén pedig sportegyesületeink száma is gyarapodott — kezdte az értékelést Körtvélyesi. — A sportéletet illetően Mohol is egyre inkább felzárkózik, hiszen e két klubon kívül a korábbi évben birkózóklub alakult a településen. Ezek nem kezdetleges próbálkozások, hiszen több tornát szerveztek már, és a vidéki versenyeken is kiválóan szerepeltek. Igaz, hogy az I. ligás adai Halász József Nőikézilabda-klub felnőttcsapata az előző évekhez képest egy kicsit lejjebb helyezkedik el a táblázatban, de tudni kell, hogy a csapatot nagyon fiatal, főleg 15-16 éves, helyi játékosok alkotják. Továbbra is súlyos gond az elvándorlás. A fiatal játékosoknak nagyon jó lehetőségeik vannak Magyarországon, és a jobb versenyzési feltételek, az ingyenes oktatás — melyhez szállás és étkezés is jár — miatt elmennek az ottani klubokba. Ezzel nagyon nehéz versenyezni. A magyarországi egyesületeknek nagyon sok játékosuk van, bázisokat alkotnak. Nem érdekük, hogy például az edzéseken részt vett néhány száz játékosból tökéletes versenyző váljék, nekik elég az a tíz-húsz kézilabdázó, akit később esetleg továbbadnak. Emiatt nagyon sokan megsérülnek, és sérülten térnek haza. Adán kiváló edzők vannak. A fiatalok itt járhatnának középiskolába, s közben az I. ligában kézilabdázhatnának. Ebben az esetben 18-19 éves korig az I. ligában versenyezhetnének, sőt ha többen itt maradnának, akkor a Szuperliga sem lenne elérhetetlen. De ez mindenkinek a saját döntése.

* A klub utánpótláscsapatai továbbra is meghatározóak országos szinten.

— Korosztályos csapataink mind bejutottak a legrangosabb, azaz a Szuperligába. Nemrégiben az egyik utánpótláscsapatunk a Belgrád Trófeája elnevezésű tornán vett részt, és a lányok a harmadik helyen végeztek, olyan csapatokat megelőzve, mint a ljubljanai Krim, a skopljei Vardar...

* Működik a városban egy férfikézilabda-klub, a Potisje-Pletex is.

— Igen. A csapat nem a Vajdasági Ligában, hanem egy rangfokozattal feljebb, a II. ligában kezdte el a 2014/15-ös idényt. A magasabb ligában az első néhány mérkőzést elvesztette, később azonban felvette a ritmust, négy-öt mérkőzést sorozatban megnyert, és már a biztos bennmaradást garantáló helyen áll. A decemberben megrendezett hagyományos, Mikulás Kupa elnevezésű nemzetközi tornán több korosztállyal is bejutott a legjobb négy közé. Náluk is keményen dolgoznak az utánpótlással, melyet tömegesség és magas színvonal jellemez.

* A Mlinprodukt Asztaliteniszklub az I. ligában jelenleg az 5. helyen áll.

— A fiúk több nagy „skalpot” is begyűjtöttek, a többi közt az akkori listavezető palánkai csapatot is legyőzték, méghozzá idegenben. Adán egyre több fiatal kezd el asztaliteniszezni. Ez nagymértékben az első csapat edzőjének, Branko Anušićnak köszönhető, aki tudását átadja a fiataloknak. Mészáros Hunor és Stefan Komlušan személyében korosztályos páros országos bajnokaink vannak, úgyhogy a csapatversenyeken kívül az egyéni megmérettetéseken is vannak szép eredményeink. Kiemelném még az Aero klubunkat is, mely kicsi ugyan, de rendkívül szervezett, és több országos bajnoki címet hozott a községbe.

* Az AFK felnőtt labdarúgói az őszi idény folyamán kiléptek a Szabadkai Ligából. Mi a helyzet most a klubban?

— A klub nem szűnt meg, lehet, hogy csak most kezd el igazán élni. Az ősszel a csapat nem állt ki a moholi Bácska elleni rangadóra, a gondok azonban nem ekkor kezdődtek. Az előző idény utolsó mérkőzésére, a bajnok Szabadka otthonába emberhiány miatt — mivel csak négy játékos jelent meg induláskor — nem utazott el a csapat. A nyár folyamán hat-hét adai játékos külföldre távozott. A csapat szétesőben volt, ezért az őszi idény rajtjáig vidéki játékosokat és vidéki edzőt kellett igazolni, ami azonban nagyon sokba került. A klubnak folyósított pénz majdnem felét felemésztette a felnőttcsapat — és ebbe nem számítottuk bele a versenyzési költségeket —, a fiatalokra sem volt keret, így fordulóról fordulóra egyre nehezebb volt. Elérkezett az idő, amikor már nem jutott pénz a vidéki játékosoknak, úgyhogy ők nem is jöttek el a mérkőzésre. Próbáltunk valahogy segíteni, de ez sem tarthatott örökké, nem támogathatjuk éveken át azt, ami nem működik! Megszületett tehát a döntés, hogy a felnőttcsapat kilép a ligából. Ekkor négy községbeli játékosunk volt, ezért az első csapatot nem lehetett versenyeztetni. Az önkormányzattól és a helyi közösségektől a klub 1,2 millió dinárt kapott, ebből 500 000-et költött a vidékiekre, ezenkívül a pálya karbantartását, a játékvezetők juttatását és a mérkőzések költségeit is fedezte, de új labdákra vagy a fiatalok útiköltség-térítésére már nem jutott. Ki lehetett volna valahogy húzni ezt az idényt, de ami a jövőt illeti, nem láttunk megoldást. A klub a fiatalokra helyezi a hangsúlyt. Tavaly két fiatal korosztály versenyzett a megfelelő ligában, most viszont a klub négy korosztályt indított. Hetven fiatal focista kergeti a labdát az AFK-ban, ezt a számot jó lenne legalább százra növelni. Foglalkozni kell a fiatalokkal, s öt-hat év múlva a klubnak már lehet egy olyan generációja, amely az első csapat ajtaján kopogtat, és alig várja, hogy bemutatkozzon a felnőttek között. A labdarúgóklub valamennyivel kevesebbet kap a költségvetésből, de még mindig tudja fedezni a létesítmény karbantartását, négy korosztály versenyeztetését és az edzők képesítését. Mi neveljük a játékosokat, és meglátjuk, hogy ez mire lesz elég. A fiatalok több hazai és nemzetközi tornán szerepeltek, és úgy látom, hogy a szülők is aktívabbak lettek, ígéretesnek tartják ezt az elképzelést. A moholi Bácska is hasonló cipőben járt, mivel azonban tavaly ünnepelte fennállásának századik évfordulóját, több figyelem összpontosult a klubra, és valahogy átvészelte az évet. Közös megegyezéssel néhány adai felnőtt játékost átigazoltak a Bácskába, ezért a klub elküldhetett néhány vidéki focistát.

* Mennyi pénz jut a sportra a községi költségvetésből?

— 6 millió dinárt fognak szétosztani a klubok között, illetve ezenkívül vannak olyan összegek is, amelyek csak külön tételekben szerepelnek. A nagyobb sportrendezvények — például a Mikulás vagy a Delfin Kupa — költségeit az önkormányzat fedezi. Ha mindent figyelembe veszünk, akkor a sportra szánt pénz a 12 millió dinárt is meghaladja.

* Volt-e jelentősebb beruházás a sportlétesítmények terén?

— 2013 végén adták át a korszerű, minden igényt kielégítő, kézi–, kosár– és röplabdamérkőzések megtartására is alkalmas moholi sportcsarnokot. Az idén a községben található tornatermeken végeztek kisebb-nagyobb javítási munkálatokat. A sportpanzióra napkollektorok kerülnek, így oldjuk meg a vízmelegítést, amivel jelentős összeget takaríthatunk meg.

* Fontosnak tartják, hogy a falvakban is legyen aktív sportélet.

— A nyáron kézilabdatábort tartottunk Törökfaluban. A nagy érdeklődésre való tekintettel egy Adáról érkező edző heti két alkalommal foglalkozik a negyven fiatallal. A jövőben egy utánpótlásbázist lehetne kialakítani Törökfaluban.

* Alig kezdődött el az év, de Ada már több fontos sporteseményen is túl van.

— Törökkanizsai sikerrel ért véget a harmincegy csapat részvételével megtartott Balog Béla Kispályás Labdarúgó-emléktorna. A végéhez közeledik a még tavaly rajtolt Fausto-liga, mely legalább kétszáz községbeli személyt mozgatott meg. Sokan érdeklődnek a Sportcsillagok estje iránt, melynek legutóbbi vendége Nagypál Tibor labdarúgó volt.

* Milyen terveik vannak a 2015-re?

— A Műszaki Középiskolával karöltve ingyenes sportolási lehetőséget szeretnénk nyújtani azoknak a középiskolásoknak, akik nem sportolnak versenyszerűen. Az elképzelések szerint öt sportágban: labdarúgásban, kézilabdában, sakkban, asztaliteniszben és birkózásban próbálhatnák ki magukat az érdeklődők. A foglalkozásokat öt napra osztanánk szét, a kluboknak kellene edzőről gondoskodniuk. Az időjárás jobbra fordulásával reményeink szerint az úszás is a választható sportágak közé fog kerülni. Februárban indul a próbaüzem, a tanév végén levonjuk a szükséges következtetéseket, és az érdeklődéstől függően szeptembertől újabb sportágak is bekerülhetnek a programba, illetve újabb iskolák bevonása is elképzelhető. Célunk, hogy a versenysporton kívül a tömeg- és az iskolai sport is fejlődjön, hogy minél több embert mozgassunk meg a sport által — fejezte be az elmúlt év értékelését, és az idei tervek ismertetését Körtvélyesi Tícián.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..