home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Ablak a világra
Gyurkovics Virág
2014.07.23.
LXIX. évf. 30. szám
Ablak a világra

Javában tart a nyár egyik központi eseménye, amely évről évre Európa legjobb filmalkotóit csábítja Szabadkára és Palicsra. Az idén Mundruczó Kornél Fehér Isten című filmjével kezdődött a július 19-e és 25-e között megrendezésre kerülő XXI. Európai Filmek Nemzetközi Fesztiválja Palicson.

Tizenkét nagyjátékfilm száll versenybe az idén a palicsi filmfesztivál fődíjaiért, a legjobb filmnek járó Aranytoronyért és a legjobb rendezésért járó Palicsi Torony Díjért.

A nyitóceremónia vendégeit elsőként Ilija Maravić, Szabadka képviselő-testületének elnöke köszöntötte. A fesztivált Radoslav Petković tartományi művelődési és tájékoztatási titkár méltatta. Mint azt kifejtette, nem véletlen, hogy a filmfesztivál ilyen „jól érzi magát” a szecessziós stílusú Palicson, hiszen ez az irányzat a XIX. és a XX. század fordulóján éppen a filmmel egyidejűleg jelent meg, azzal az új médiummal, amely hamarosan meghódította az egész világot. Körülbelül ugyanekkor érkezett városunkba egy álmodozó, Lifka Sándor is, aki hitt ebben az új médiumban, és aki megnyitotta az első mozgóképes színházat, azaz mozit Szabadkán. Az ő nevét viseli a fesztivál egyik rangos díja is, a szakma ezáltal fejezi ki hódolatát munkássága iránt.

A szombat esti megnyitón bemutatkozott a filmeket elbíráló, nemzetközi szakemberekből álló zsűri is. A Párhuzamok és ütközések ciklus ítészei Tristan Priimägi (Észtország), Xavier Garcia Puerto (Spanyolország), valamint Nevena Matović (Szerbia). A Versenyprogram bírálóbizottságának elnöke Pierre-Henri Deleau, a cannes-i filmfesztivál Rendezők Kéthete elnevezésű programjának alapítója (Franciaország), tagjai pedig Karin Hoffinger, a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál programigazgatója (Németország), Hajdu Szabolcs rendező (Magyarország), Hristina Popović színésznő (Szerbia), valamint Dalibor Matanić rendező, forgatókönyvíró (Horvátország).

A megnyitón átadták az idei Lifka Sándor-díjakat. Mivel Claude Lelouch francia színész személyesen nem tudott jelen lenni, levélben köszönte meg az elismerést. Mira Banjac színművésznőnek, a jugoszláv, illetve a szerb filmek egyik legismertebb karakterének Radoslav Zelenović fesztiváligazgató adta át a díjat.

A színésznő az elismerés átvételekor rávilágított, nincs díj közönség nélkül, hiszen a színész mindig érte, a nagyérdeműért dolgozik. A palicsi filmfesztivál immár több mint húsz éve bizonyítja színvonalát és jelentőségét, melyet egész Európában elismernek. A film ablak a világra, és ez a fesztivál szélesen kitárta előttünk Európa ajtaját. Azok a vendégek pedig, akik évről évre idejönnek Európából, hívnak bennünket, hogy mi is tartozzunk hozzájuk. Mira Banjac hangsúlyozta, nagyon örül, hogy nevét egy olyan színészével említik együtt, mint Claude Lelouch, és sajnálja, hogy személyesen nem találkozhatott vele, de fejet hajtott a munkássága előtt — ezzel kezdetét vette a XXI. Nemzetközi Filmek Fesztiválja Palicson.

A nagyérdemű az idén is színes műsorkínálatból válogathat: a Versenyprogram, a Párhuzamok és ütközések, az Európa ifjú szelleme, az Új magyar film, az Új grúz film, valamint az Öko-dox ciklus filmjei Palics idilli környezetében remek kikapcsolódást nyújtanak a nyári estéken.

Szabó Attila képriportjai: 
1. Európai Filmek Nemzetközi Fesztiválja, Palics, 2014
2. Sajtótájékoztató az Európai Filmek Nemzetközi Fesztiválján

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..