home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
A zsákmány a győztesé!
Tóth Tibor
2014.07.14.
LXIX. évf. 29. szám
A zsákmány a győztesé!

Döntő: Németország–Argentína 0:0, hosszabbítás után 1:0

Döntő
Németország–Argentína 0:0, hosszabbítás után 1:0


Rio de Janeiro, Maracana, 74 738 néző, vezette: Rizzoli (olasz).

Góllövő: Götze a 113. percben.

Németország: Neuer – Lahm, Boateng, Hummels, Höwedes – Schweinsteiger, Kramer (Schürrle) – Müller, Kroos, Özil (Mertesacker) – Klose (Götze).

Argentína: Romero – Zabaleta, Demichelis, Garay, Rojo – Mascherano, Biglia – Pérez (Gago), Messi, Lavezzi (Agüero) – Higuaín (Palacio).

Németország negyedszer (1954, 1974 és 1990 után) nyerte meg a labdarúgó-világbajnokságot, s ezzel az első európai válogatott lett, mely vb-t nyert Dél-Amerikában. A német válogatott nem a tervezett tizeneggyel lépett pályára, ugyanis Khedira megsérült a bemelegítésnél, és helyette Kramer kezdett. A kezdeti erőfelmérés után az első lehetőség Higuaín révén az argentinok előtt adódott, de lövése a kapu előtt keresztbe hagyta el a játékteret. A dél-amerikaiak kissé bátrabb játékot nyújtottak, mint az előző mérkőzéseken, nem ásták be annyira magukat a kapujuk elé, több helyzetet is teremtettek, de a góllövés ezúttal nem jött nekik össze. Pedig a 20. percben Higuaín nagyon közel állt hozzá, miután Kroos fejese elé került, szemtől szembe került Neuerrel, de eltörte a labdát, és a lehetőség odaveszett. A németek nem sokszor jutottak el az ellenfél kapujáig, egy veszélyes támadás így is adódott: Höwedes fejese a kapufán csattant. A folytatásban Messi került ziccerbe, de hibázott. Ahogy fogyott az idő, úgy nőtt a feszültség a pályán, a játék főleg a középpályán folyt, így gól sem született. A hosszabbítás Schürrle lehetőségével indult, argentin részről pedig Palacio veszélyeztette a német kaput. A július 13-ai világbajnoki finálét eldöntő találat a 113. percben született, amikor Schürrle száguldott el a jobb oldalon, az ötösnél érkező Mario Götzéhez passzolt, ő pedig mellel levette a labdát, majd a hosszú sarokba lőtt. Mario, a varázsló! A hátramaradt időben Messi előbb fejessel, majd szabadrúgással próbálkozott, de az eredmény már nem változott, a Messire szőtt álmok véget értek. Németország megérdemelten nyerte meg negyedik alkalommal a világbajnokságot, hiszen a legkiegyensúlyozottabb teljesítményt nyújtotta ezen a vb-n.

A nyitókép Szalai Attila karikatúrája

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..