home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
A zongora és a citera egymásra hangolódása
Martinek Imre
2014.11.12.
LXIX. évf. 46. szám
A zongora és a citera egymásra hangolódása

Másfél hónappal a fővárosi debütálásuk után a pancsovai Bálint Ligeti Mária zenepedagógus-zongoraművész és férje, Bálint Attila amatőr citeraművész hangszeres közvetítésével Pancsova város közönsége is betekinthetett neves zeneszerzőnk, Bartók Béla (1881—1945) zenei örökségébe.

Mottó: „Szárnyakat sohasem azért kapsz, hogy tétlenül ülj velük a szakadék szélén...”

Másfél hónappal a fővárosi debütálásuk után a pancsovai Bálint Ligeti Mária zenepedagógus-zongoraművész és férje, Bálint Attila amatőr citeraművész hangszeres közvetítésével Pancsova város közönsége is betekinthetett neves zeneszerzőnk, Bartók Béla (1881—1945) zenei örökségébe.

A Bálint—Ligeti házaspár a zongora és az asztali citera sajátos összhangzásához neves zeneszerzőnknek a Mikrokozmosz zongorára, a 15 magyar parasztdal, valamint a Gyermekeknek című gyűjteményét hívta segítségül, olyan darabokat választva belőlük, amelyekben nincsenek, vagy ha mégis, akkor valóban elenyészőek a hangzásbeli eltérések az egyedi harmóniákba helyezett népi énekek és az eredeti dallamok között. Volt, ahol a zongora vitte a prímet, volt, ahol a citera. Egymásra találva és egybehangolódva, előadóikhoz hasonlatosan.

A több hónapon át építgetett és csiszolgatott projektumnak — a Belgrádi Rádió médiatámogatását is élvezve — szeptember elején a neves belgrádi Kolarac nyújtott helyszínt. A Temes-parti kisváros publikumának pedig a Kultúrközpontban adódott lehetősége az élmény befogadására. Az esetleges további bemutatkozó helyszínek a pancsovai koncert idején még nem körvonalazódtak.

Bálint Ligeti Mária 1972-ben született Pancsován. A helyi Jovan Bandur Zeneiskola zongoratanárnője, aki a pedagógusi hivatás mellett hangszerszólistaként (zongora, gordonka, orgona...) és kamarazenészként, továbbá publicistaként is jelen van szülővárosának zenei lüktetésében. Szakmai portfóliója több neves, hazai és külföldi zeneszerzővel, illetve előadóművésszel megvalósított együttműködést jegyez. Mindvégig hű maradt azokhoz a szakmai elvekhez, amelyeket még diákévei alatt sajátított el. Magyarország Kultúrminisztériumának ösztöndíjasaként a budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémián Szokolay Balázs professzor tanítványa volt.

Bálint Attila 1978 óta foglalkozik aktívan citerázással. Ebben az esztendőben alakítja meg a Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület citerazenekarát is, mely formáció a kultúrberek dalkörével együttesen rövid időn belül megkerülhetetlen tényezőjévé vált a pancsovai magyarság művelődési életének. Választott hangszerével ez idáig több hazai és külföldi fellépésen, zenei projektumban vett részt.

 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..