home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
A zentai sörkollektor sikere
Tóth Lívia
2019.03.07.
LXXIV. évf. 10. szám
A zentai sörkollektor sikere

A zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium négy főből álló diákcsapata nagy sikerrel szerepelt a Telekom MTS App Konkurs versenyén.

A Podgoricában megtartott döntőről nyertesként tértek haza. A csapat tagjait, a tanárukat, Esztelecki Pétert és Csíkos Pajor Gizella igazgatót a városházán fogadta Czegledi Rudolf polgármester és Perpauer Attila, a községi tanács művelődéssel és oktatással megbízott tagja.

A Bolyai gimnázium harmadik osztályos, matematika szakos tanulói a 2017-ben gyártott sörkollektorukat bővítették ki, ugyanis elkészítették a ventillátort vezérlő hardvert, valamint létrehozták a projekthez kapcsolódó weboldalt és mobiltelefonos applikációt. Jutalomként áprilisban részt vehetnek Berlinben a legújabb technológiákat bemutató műszaki, informatikai kiállításon és konferenciasorozaton. A többnapos rendezvény teljes költségét a verseny meghirdetője állja.

Hugyik Kornél a hardveren, Barsi Árpád a weboldal és az adatbázis felépítésén, Horváth István az applikáción dolgozott, Acsai Hermina pedig a prezentálást vállalta, ugyanis a munkájukat szerb nyelven kellett bemutatniuk.

A verseny selejtezőjén mintegy 30 csapat vett részt, a zentaiak voltak egyedül magyar anyanyelvűek. A podgoricai döntőbe, ami egyben Balkán bajnokság is volt, öt csapat jutott tovább, de ott már Montenegró és Bosznia-Hercegovina legjobbjaival is meg kellett mérkőzniük. Éppen ezért nagy dicsőség számukra, hogy a három legjobb között végeztek, sőt, mind közül az ő projektjük bizonyult a legsikeresebbnek.

A 340 sörös dobozból álló kollektor jelenleg Esztelecki Péternek, a tanulók informatikatanárának a házát fűti, amelynek a működése a mobilalkalmazás segítségével távolról is nyomon követhető.

Csikós Pajor Gizella igazgatónő a csapat sikerével kapcsolatban kiemelte, az iskola mindig támogatta a versenyeken való részvételt. Az MTS megmérettetésén is évek óta szerepelnek az oktatási intézmény tanulói.

A Bolyai Tehetséggondozó Gimnáziumban és Kollégiumban újdonságnak számít a nemrégiben megnyitott informatikai tagozat.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..