home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
A zentai bíróság munkájáról
Tóth Lívia
2007.05.30.
LXII. évf. 22. szám

A zentai községi bíróság tavaly 17 043 büntető-, peren kívüli, végrehajtási és telekkönyvi ügyet tárgyalt, amelyekben ítéletet, döntést hozott, végzést, igazolást adott ki stb. Híres Iván, a bíróság elnöke összegzésében kijelentette: tavaly a különféle esetekben összesen 227 vizsgálatot kezdeményezt...

A zentai községi bíróság tavaly 17 043 büntető-, peren kívüli, végrehajtási és telekkönyvi ügyet tárgyalt, amelyekben ítéletet, döntést hozott, végzést, igazolást adott ki stb. Híres Iván, a bíróság elnöke összegzésében kijelentette: tavaly a különféle esetekben összesen 227 vizsgálatot kezdeményeztek, 266 büntetőtárgyuk volt.
- Szeretném hangsúlyozni, hogy 2006 decemberéig mindössze 14 két évnél régebbi ügy maradt befejezetlen. A legrégebbi hét évre nyúlik vissza, azóta várja a végkifejletet. Érdekes lehet a közvélemény számára, hogy az esetek 60 százalékában elmarasztaló ítélet született, felmentést pedig csak 3 százalékban mondtak ki. A fennmaradó 37 százalékban más bírósághoz utaltuk az ügyet, elvetettük a kérelmet stb. Ami a büntetések jellegét illeti, a zentai községi bíróság ötven százalékban feltételes börtönbüntetéseket rótt ki néhány hónaptól egy-másfél évnyi terjedelemben, valamint egytől öt évig terjedő felfüggesztett börtönbüntetéseket állapítottunk meg. Tavaly az ítéletek 35 százaléka volt pénzbüntetés, csak tíz százalékban döntöttek letöltendő börtönbüntetésről, és mindössze kétszer alkalmaztunk bírósági figyelmeztetést. Tavaly 446 polgári ügyet tárgyaltunk, 411 hagyatéki eljárást folytattunk le és 343 egyéb peren kívüli esettel foglalkoztunk. A bíróság hatékonyan együttműködik a rendőrséggel, az önkormányzattal, a szociális központtal és az ügyvédi kamarákkal.
Egyre több dolgozó perel
A zentai községi bíróságon 2006-ban összesen 84 munkaper volt folyamatban, melyek közül 70-et abban az évben láttak először. December 31-éig hetven tárgyat bíráltak el. Ezzel szemben az idén, április 30-áig, már hatvan új tárgyat kaptak, vagyis a megmaradtakkal együtt 74 várt vizsgálatra. Ebből 34-ben sikerült eljárni. A bíróság elnöke felhívta a figyelmet arra a tényre, hogy tavaly, az egész évben hetven új tárgyuk akadt, az idén viszont már az első négy hónapban hatvan. Sajnos, ez a szám egyre növekszik, hiszen nagyon sokan munka nélkül maradtak, nem fizették ki a bérüket, esetleg a különböző járulékokat.
Ezek közül tavaly a zentai Mašinoremont vállalat húsz tárgyban volt alperes, a tejgyár és a TAMP ellen 12-12 keresetet nyújtottak be, a cukorgyár hat, a belügyminisztérium és a zentai rendőrség öt perben szerepel. A legtöbb, vagyis 52 esetben az elmaradt fizetésüket kérték a dolgozók. 2007-ben 34 ügyben a zentai tejgyár, 17-ben a kendergyár az alperes, a tárgyak zöme, 37, a különböző kifizetésekre vonatkozik.
A bíróság a legtöbb esetben kötelezi a vállalatokat az elmaradt járulékok, az adók, személyi jövedelmek kifizetésére, gyakran több évre visszamenőleg, és ezt általában az alperes sem vonja kétségbe. Csak éppen nem tudnak törleszteni. Ilyenkor az érdekeltek az eljárás folytatásában kényszervégrehajtást kérnek. Ha a gyárak már nem működnek, nincs pénzforgalmuk, akkor az ingatlanokra, gépekre, eszközökre próbálja meg rátenni a kezét az állam, és nyilvános árverésen megszerezni a szükséges pénzt. Ez azonban hosszadalmas folyamat, de sajnos, a munkásoknak szinte nincs is más lehetőségük, mint kivárni.
Katonaverés - harmadszor
Az ügy a zentai kaszárnyaverekedés néven került be a köztudatba. 2005 júniusában Kovács Mátyás gombosi fiatalembert, aki a sorkatonai szolgálatát töltötte, két szerb nemzetiségű katonatársa annyira megverte, hogy el kellet távolítani a lépét.
Az eset azonnal a zentai községi bíróságra került, és ott első alkalommal még abban az évben, november 25-én ítéletet hirdettek. A verekedésben részt vevő Pavle Milovanović stanišići fiatalembert súlyos testi sérülés okozása miatt 1 év és 10 hónap letöltendő börtönbüntetésre kötelezték, Vladimir Pupovac karlócai fiatalembert viszont verekedésben való részvételért találták bűnösnek, és 6 hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélték. A döntés ellen a községi ügyész és a vádlottak is fellebbeztek. A szabadkai kerületi bíróság 2006 februárjában meghozta a saját végzését, amellyel hatályon kívül helyezte a már kimondott ítéletet, és az ügyet visszautalta Zentára.
Hat főtárgyalást tűztek ki, négyet meg is tartottak, az új ítéletet 2006 decemberének a végén hozták meg. A kimondott szankciók ugyanazok maradtak, mint első alkalommal, csak a bűncselekmények minősítése változott meg, mert addigra már az új büntetőtörvénykönyvet kellett alkalmazni. A forgatókönyv azonban maradt a régi, mindkét fél ismét fellebbezett. A szabadkai kerületi bíróság 2007. március 29-én kiadott végzésével még egy újabb tárgyalást rendelt el, és visszaküldte az ügyet a zentai községi bíróságra. A főtárgyalás dátumát 2007. június 8-ára tették.
Híres Iván, a zentai községi bíróság elnöke az újságíróknak elmondta, az elsőfokú eljárásban annak kell kikristályosodnia, hogy Kovács Mátyás résztvevője volt-e a verekedésnek vagy csak a szenvedő alanya. Ezt egyébként már meghatározták, de most még pontosabban és precízebben ki kell hangsúlyozni. Ezenkívül a károsultat szakértői vizsgálat alá kell vetni, hogy megbizonyosodjanak arról, milyen állapotban volt, amikor az ütéseket kapta, mennyire tudta reálisan felmérni a helyzetet. A védelem szerint ugyanis a vallomása ellentmondásos részeket tartalmaz. Mivel olyan szemtanú nincs, aki végignézte a bántalmazást, pillanatról pillanatra kell rekonstruálni az eseményeket, és az apró mozaikkockákból összerakni a történést. A kerületi bíróság úgy véli, ez még nem történt meg teljes mértékben. Gondot okoz az is, hogy az ügyész szerint mindkét vádlottat súlyos testi sérülés okozása miatt kell elítélni, Pupovacot viszont eddig csak verekedésben való részvétel miatt marasztalták el. Ha a bíróság kitart az eredeti értékelése mellett, akkor ezt pontosan meg kell indokolnia.
Az elnök becslése alapján késő ősszel, kora télen, de mindenképpen még az idén ismét ítéletet hirdetnek. Egyben hangsúlyozta azt is, hogy sem a vádlottak, sem a károsult magatartását nem érheti kifogás, a tárgyalásokon pontosan megjelennek, a legteljesebb mértékben együttműködnek, és eddig semmiféle külső nyomásgyakorlás sem történt a bíróságra ebben az ügyben.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..