home 2024. április 17., Rudolf napja
Online előfizetés
A zene ünnepe
Lajkó Szilvia
2016.04.25.
LXXI. évf. 16. szám
A zene ünnepe

Iskolanap és tamburafesztivál az adai zeneiskolában — Több mint száz növendék működött közre az ötvenöt évvel ezelőtt alapított adai Bartók Béla Alsófokú Zeneiskola március 30-ai ünnepi hangversenyén, melyre az iskola napja alkalmából került sor.

Az intézmény zeneoktatásának múltjában olyan nagyszerű egyéniségek álltak a zeneiskola élén, akiknek kitartó munkája nélkül nem indulhatott volna el a legújabb kori fejezet, melyre ma a tanárok és a növendékek is büszkék. A város környékének 177 fiatalja, de mellettük felnőttek is látogatják a zeneiskolát, hogy a nyolc tanszak valamelyikén tanulhassanak. A zeneiskola tanárai nagy hangsúlyt helyeznek a tanulók zenei képességének és személyiségének formálására, akik fellépéseikkel és a megmérettetéseken szerzett jó helyezésekkel országszerte is öregbítik az adai zeneoktatás hírnevét. A város kultúréletében is elismert helyet kivívó zenede évfordulójáról Bács Annamária igazgatónő nyilatkozott:

Ötvenöt év alatt sokat változott az iskola. A kezdetek lehetőségéből és eredményeiből építkezve tanáraink jó szakmai felkészültséggel és lelkiismeretes munkával járulnak hozzá a város ifjúsága zenei műveltségének gazdagításához. A növendékek és a tanárok hangversenyei igen népszerűek, és olyan emberekhez is eljuttatják az értékes zenét, akik egyébként ritkán mennek el komolyzenei hangversenyekre. A március 30-ai jubileumi koncerten a tanulóink háromnegyede lépett fel — minden tanárunk egy-egy diákja, illetve minden csoport, mely az iskolában működik, beleértve az énekkarokat és a kamarazenekarokat. Telt házas hangverseny volt. Nyilas Mihály tartományi oktatási titkár az iskolának erre az alkalomra levelet küldött, melyben felköszöntötte intézményünket. Ebből idézek most: „Sok-sok gyakorlás, törekvés, kitartás kell ahhoz, hogy a gyerekek ki tudják bontakoztatni a bennük rejlő tehetséget. A Bartók Béla Alsófokú Zeneiskola mindig élen járt ezen az úton. A felkészítő tanárok odaadással, szeretettel, a művészet és a tanítás iránti elhivatottsággal végzik ezt a csodálatos munkát, amely során a zeneszeretet mellett megtanítják a növendékeket az igazi értékek felismerésére és tiszteletére.” Egyszóval arra biztat bennünket, hogy továbbra is ilyen színvonalas munkát végezzünk, azaz karoljuk fel és támogassuk a tehetségeket, illetve minél jobb képzésben részesítsük őket. Minden gyerekből ki lehet hozni valamit zeneileg. Büszke vagyok a zeneiskola csapatára, a tanárainkra és a gyerekeinkre is. Örömmel tölt el, hogy évente több növendékünk is a zenei pályát választja, és sikeres felvételi vizsgát tesz valamelyik középfokú zenei intézményben.

Ada gazdag zenei életének szerves részét alkotják a tamburazenekarok, melyekben apáról fiúra öröklődik a hangszer mesteri megszólaltatásának titka, viszont a zeneiskola is részt vesz a tamburások képzésében, sőt, sikereket is arat a különféle megmérettetéseken. Az idén az adai Bartók Béla Alsófokú Zeneiskola kapta meg azt a lehetőséget, hogy megszervezze a XIII. Vajdasági Tamburafesztivált. Az április 6-án megtartott rendezvényről Bács Annamária a követezőket mondta:

— Tizenhárom éve indult útjára ez a fesztivál, és minden évben más község zeneiskolája nyújt neki otthont. Januárban tudtuk meg, hogy az idén mi leszünk a szerencsés kiválasztottak. Mira Temunović hívta életre ezt a rendezvénysorozatot, ő tájékoztatott bennünket, és már akkor lázas készülődésbe fogtunk, hogy minden meglegyen, mindent előkészítsünk a fesztivál napjára. A zeneiskola kollektívája közös erővel, egy csapatként szervezte meg a nem mindennapi eseményt, sőt, Világos Renáta, iskolánk tanárnője tervezte meg az adai fesztivál emblémáját, illetve a diplomákat is, amire nagyon büszkék vagyunk! A Szarvas Gábor Könyvtár kölcsönadta a színháztermet a rendezvény idejére, és nemcsak a versenyt tartottuk meg ott, hanem a záróünnepséget is. A fesztiválon csaknem kétszáz felkészítő tanárt, diákot, illetve az ő kísérőiket láttuk vendégül, akik Vajdaság több településéről — Szabadkáról, Melencéről, Verbászról, Pancsováról, Zomborból, Nagykikindáról, Rumából, Óbecséről, Kúláról és természetesen Adáról — érkeztek a megmérettetésre általános és középiskolások osztályonkénti szólistáinak kategóriájában, illetve a kamaraegyüttesek és zenekarok mezőnyében. A negyvennyolc szólistát a Mira Temunović (Szabadka), Đura Parčetić (Zombor) és Čupić Annamária (Ada) összetételű zsűri értékelte, a hét együttest pedig Vojislav Temunović (Szabadka), Dušica Ševo (Óbecse) és Čupić Annamária (Ada) pontozta. A fesztivál minden részvevője helyezést ért el, az eseményt záró ünnepi koncerten viszont csak azok a diákok léptek fel, akik saját korosztályukban a kategória legjobbjai lettek. Ezen a hangversenyen egy-egy diplomával jutalmaztuk a fesztivál négy kategóriájának laureátus versenyzőit, ők pedig: az általános iskolások közül a szabadkai Lucija Ivković Ivandekić, a középiskolások kategóriájában a zombori Marko Mastilović, a kamaraegyüttesek közül a szabadkai tamburakvartett, a zenekarok mezőnyében pedig a Szabadkai Zeneiskola gyermek-tamburazenekara tűnt ki. A mi diákjaink közül az ötödik osztályos Bognár Odett első helyen végzett, a hatodikos Lehocki Lúcia pedig második díjat érdemelt ki. A fesztivált sikeresnek értékelem. Vendégeink meg voltak elégedve, és jól érezték magukat. A pozitív visszajelzéssel a szervezésünket ismerték el, ami elégedettséggel tölt el mindannyiunkat. A rendezvény sikeréhez hozzájárult a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi — Nemzeti Közösségi Titkárság, az adai önkormányzat, az adai második helyi közösség, illetve a DDOR Biztosító.







Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..