home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
A víz és a jég fogságában
Tóth Tibor
2011.01.12.
LXVI. évf. 2. szám
A víz és a jég fogságában

Apró Ferenc házának egyik oldala karácsony este előtt néhány órával omlott le - Szabó Attila felvételeMartonoson már évek óta problémát okoz a magas belvíz. Idén tavasszal a nagy mennyiségű csapadék miatt megnövekedett belvíz okozott gondot, most pedig az időjárás jobbra fordulásával a hó m...

Apró Ferenc házának egyik oldala karácsony este előtt néhány órával omlott le - Szabó Attila felvétele

Martonoson már évek óta problémát okoz a magas belvíz. Idén tavasszal a nagy mennyiségű csapadék miatt megnövekedett belvíz okozott gondot, most pedig az időjárás jobbra fordulásával a hó mennyiség olvadásától tartanak a Tisza mentén elterülő faluban.
- A Tisza vízállása körülbelül 700 centiméter magas, az erdős árterületeket elöntötte a víz, a töltés miatt azonban a falut nem veszélyezteti a folyó. Átszivárgások vannak, s a megnövekedett belvízzel idén is küzdenünk kell. A falu felső részén nincs probléma, az alsóbb részeken, a liget körül, a főutca, a temető környékén azonban gondokkal szembesülünk. Hamarosan olvadás veszi kezdetét, s attól félek, hogy a vízgyűjtő területekről meginduló vízmennyiség, - az előrejelzések szerint mindezt eső kíséri - még több problémát okoz - mondta Makra Ákos, a martonosi helyi közösség elnöke.
A belvíz kezelése érdekében a helyi közösség már tavasszal is több intézkedést foganatosított. A falu területén több mint 2 kilométer hosszú csatornát, a Martonoshoz tartozó Kishomokon pedig 1 kilométer hosszú csatornát építettek. Utóbbi település egy része zártrendszerű csapadékvíz-elvezető csatornát kapott, melynek teljes kiépítése még folyamatban van. E csatornáknak hála a helyzetet valamelyest sikerült orvosolni, s a felgyülemlett talajvíz egy részét leengedhették a rét irányába. Martonos főutcáján és környékén a kertek használhatatlanok, a jég fogságában vannak, ugyanez a helyzet a település észak-nyugati részén is, ahol a jég olvadása után akár egy méter magasan is állhat majd a víz. A házak süllyednek, a falak repedeznek, van amelyik már ki is dőlt, a pincékben is a víz az úr, néhány helyen a kazánt is fel kellett emelni tulajdonosának.
- Szeretnénk a csapadékvíz-elvezető hálózatot kiépíteni a falu egész területén. A zentai DTD segítségével a tartományhoz benyújtottunk egy pályázatot a tervdokumentáció kidolgozására, s remélem nyerni is fogunk. A végleges megoldást a szennyvízelvezető-csatorna rendszer kiépítésében látom. A faluban emésztőgödrök vannak, melyek telítődnek, s vannak olyan házak, ahol a fürdőszobát sem használhatják - tájékoztat az elnök.
A falu központjában élő Apró Ferencnek is meggyűlt a baja a belvízzel. A kertben lévő 200 szilvafából legalább 150 a víz rabja, december 24-én reggel fél nyolckor pedig a vert falú ház egyik része a belvíz következtében kidőlt.
- Immár második éve súlyt bennünket a belvíz. A pincém is tele van vízzel, nem tudom, mit csináljak ekkora mennyiséggel, más elé nem vezethetem. Esővíz-elvezető csatornákra lenne szükség, de pénzhiány miatt ez még nem kivitelezhető. Egyedüli kiutat a helyi járulék bevezetésében látom, ami megoldaná a problémáinkat - véli Ferenc.
Pálfi József is több éve küzd a belvízzel. A kert valóságos korcsolyapályává alakult, melynek csak Lili, a házi kedvenc örül, hiszen ott jártunkkor is ügyesen szedte lábacskáit a tükörsima jégen.
- Olvadás után a kert tengerré válik, a pincémben több mint félméteres a víz, a kazánházat 95 centivel feljebb kellett emelnem, így zavartalan a ház fűtése. A ház fala repedezik, a talajvíz alaposan megdolgozza az alapot. Az olvadás után a víz legalább még 20 centivel feljebb jön. Csatornahálózatot kellene építeni az utcában, s akkor a víz levezethető lenne a közeli rétbe. Reméljük, hogy pályázatok útján vagy a helyi járulék eszközeiből sikerül biztosítani a szükséges anyagiakat. Nagy szükség lenne a helyi járulék bevezetésére, hiszen eszközeiből megoldást találnánk az évről évre ismétlődő problémákra - mondta József.
Martonos és Kishomok polgárai január 10-e és 16-a között foglalhatnak állást a helyi járulék bevezetésével kapcsolatban a martonosi helyi közösség épületében illetve a kishomoki Barakkban. A 2011-2016 közötti periódusra a helyi járulék gerincét a kommunális beruházások (szennyvízelvezető és esővíz-elvezető hálózat) képezik.
- A szennyvíztisztító helye már megvan, a falu nem egy központi rendszerre lesz rákapcsolva, hanem különálló egységet alkot. Bízom benne, hogy a lakosok a helyi járulék bevezetésére szavaznak, hiszen ezzel problémáink jelentős részét megoldhatnánk. A helyi közösségben jelen lévő mindhárom politikai párt (VMSZ, VSZL, DP) egységesen a helyi járulék bevezetése mellett áll. A személyi jövedelmek után a helyi járulékot 3,5-ről 3 százalékra csökkentettük, a mezőgazdasági termelők esetében pedig eddig kataszteri jövedelem alapján lett megfizettetve a helyi járulék, most ezt átszámoltuk hektáronként búzára, s 40 kilogrammnyi búza értékében határoztuk meg - mondta az elnök.
A járásrészen, a főút és a vasút közötti részen, az ún. hatútnál jelentős mennyiségű termőföld is víz alatt van, a szilárd burkolat nélküli utcákban pedig az olvadás után szinte lehetetlenné válik a közlekedés. A helyi hozzájárulás bevezetése az említett gondokra is megoldást jelenthetne.
A tavalyi évben a nehézségek ellenére a Tartományi Nagyberuházási Alap segítségével a vízvezeték-hálózat fennmaradó 40 százalékát kicserélték a faluban (a hálózat 60 százalékát 2009 tavaszán cserélték ki), aminek köszönhetően a víz minősége jelentősen javult. Tavaly befejezték az ivóvíz kutak revitalizációját, valamint megtörtént a földvásárlás, melyen ún. vízgyárat építenek. Az idei évre két utca aszfaltozását irányozták elő, de elsődleges célt az esővíz elvezető csatornák további építése képezi, melyhez óriási szükség lenne a helyi járulékból befolyó összegre.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..