home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
A vitorlások pihenni térnek
Tóth Tibor
2016.11.07.
LXXI. évf. 44. szám
A vitorlások pihenni térnek

Az ősz beköszöntével a vizes sportágak képviselői lassan befejezik a 2016-os idényt, számvetést készítenek az évről, összegzik az elvégzett munkát, értékelik az eredményeket. Így tesznek a Palicsi Vitorlásklubban is, ahol elégedetten tekintenek vissza a lassan tovaszálló esztendőre, hiszen a sikerek ezúttal sem maradtak el.

A klubnak Tihomir Zakić (finn-dingi) és Németh Lehel (szörf) személyében két országos bajnoka is van, de emellett számos kiváló eredmény fűződik a Palicsi Vitorlásklub versenyzőinek nevéhez.

Az első versenyt, a szerbiai nyílt szörfkupát április elején a Palicsi-tavon tartották meg, ahol Németh Lehel az 1. helyen végzett formula kategóriában, Kikity Attila pedig a nyílt osztályban bizonyult a legjobbnak. A Velencei-tónál, Agárdon megrendezett Alba Régia Kupán laser hajóosztályban Fürsztner Bálint a 3., Tihomir Zakić a 10. helyen végzett, majd a következő agárdi megmérettetésen Zakić finn-dingiben a 4. helyen zárt. Április közepén a Palicsi-tavon finn match race futamokat, azaz finn-dingi páros versenyt tartottak, mely nagyon látványosnak és izgalmasnak bizonyult, a küzdelem tétje ugyanis a kiesés volt. A viadalt megtisztelte jelenlétével egy hetvenkét éves, egészen az ausztriai Klagenfurtból érkezett versenyző is, aki kiválóan helytállt az erős mezőnyben. Ezután a Reful Vitorlásklub szervezésében megtartott futamon Boja Krisztina az optimista hajóosztályban a dobogó második fokára állhatott.

A május 1-jei regattán finn-dingiben Zakić az 1., laserben Fürsztner és Kikity Andrea a 4., optimista kategóriában pedig Boja ugyancsak a 4. helyen végzett. Május elején került sor a klub legnagyobb saját rendezésű versenyére, a délkelet-európai bajnokságra. A magyarországi, szlovákiai, ciprusi és szerbiai vitorlázók között Boja a dobogó legalsó fokára állhatott. E hónap közepén szintén Palics adott otthont az országos és tartományi nyílt szörfbajnokságnak, melyen Németh formulában és szlalomban is megvédte címét. A kelet-szerbiai Golubacon megrendezett rangos viadalon is kiválóan szerepeltek a palicsi vitorlázók, hiszen Zakić (finn-dingi) az 1., Fürsztner (laser standard) a 4., Boja (optimista) a 6. helyet szerezte meg. Hatalmas mérföldkő a klub szempontjából, hogy Boja személyében egy vitorlázót kiküldhetett a portugáliai Vilamourában megtartott világbajnokságra. A tizenöt éves versenyző méltón képviselte a szerbiai és a palicsi színeket, hiszen a rendkívül erős mezőnyben az 52. helyen ért célba.


Dubicsanac Attila az ifjú versenyzőkkel

Július elején a Reful VK szervezésében került sor egy regattára, melyet Dubicsanac Attila (finn-dingi) nyert meg, Boja pedig ezúttal laser hajóosztályban próbálta ki magát, és ott ezüstérmet szerzett. A vajdasági nyílt bajnokságon Zakić (finn-dingi) és Boja (laser 4.7) az 1., Kikity Andrea (laser) pedig a 2. helyen zárt, majd a Golubac-kupán Zakić ugyancsak 1., Fürsztner és Boja a 4., Kikity pedig a 7. helyen végzett. A laser kategóriában Donji Milanovacon laser kategóriában Európa-kupát tartottak, melyen a görög, bolgár, macedón és albán vitorlázók között Boja (laser 4.7) megnyerte a versenyt, Fürsztner (laser standard) pedig a 13. helyen végzett. A Balkán-bajnokságra Athén mellett került sor, ahol Boja (optimista hajóosztály) az 54. helyet szerezte meg. Minden nyáron vitorlás- és szörfiskolát szerveznek felnőttek és gyerekek számára, innen pedig sorra kerülnek ki a tehetséges sportolók. A klub legújabb reménysége, a vitorlásiskolát ebben az évben elvégzett Bazsó Ákos, aki a szüreti napi regattán optimista hajóosztályban a 15. helyen végzett — Zakić finn-dingi, Boja pedig laser 4.7-es osztályban nyerte meg a regattát —, majd Belgrádban, a Szávából kialakított mesterséges tavon a 24. hely lett az övé.

A versenyeken való részvételen kívül a sportág népszerűsítését is fontosnak tartják, így július elején Szabadka főterén nyílt napot tartottak. Nemrégiben befejezték a klubház felújítását, melynek eredménye egy új konyha, mellékhelyiség, tusolók és nyolc személy számára alvási lehetőség.

— Hétéves kortól már vitorlázhat a gyerek, miután befejezte az úszóiskolát — mondta Dubicsanac Attila, a Palicsi Vitorlásklub alelnöke, versenyzője. — Elsőként az optimista hajóosztályba kerül, ahol egészen tizenöt éves koráig versenyezhet. Ez a hajó 2 méter 10 centiméter hosszú, 1 méter 10 centi széles, és 2,8 négyzetméteres vitorlafelülete van, melyben a versenyző felső súlyhatára 50 kg. Az optimista osztályt a laser követi, melynek három alkategóriája van: a 4.7-esnek a legkisebb a vitorlafelülete, a radial esetében a vitorlafelület 5.7, a standard esetében pedig 7.4 négyzetméter. Ebben a hajóosztályban addig lehet versenyezni, amíg a versenyző testsúlya nem éri el a 85 kg-ot. Egyszemélyes hajókból a klubnak finn-dingi hajói is vannak, melyeket az idősebb, tapasztaltabb versenyzők irányítanak. Ez a hajó még a 120 kilót is elbírja. A kétszemélyes hajók kategóriájából a 470-es olimpiai osztály van nálunk képviseltetve, melyben egy kormányos és egy matróz kap helyet.


Hamarosan vízre szállás (Fotók: Palicsi Vitorlásklub)

A Palicsi Vitorlásklubnak jelenleg 54 tagja van, 23-an szörföznek, a többiek pedig vitorláznak. A két bíró mellé még öten iratkoztak be a legújabb tanfolyamra, a négy meglévő edző mellé pedig hamarosan még öt új társul.

Sokan azt gondolják, hogy a vitorlázás drága sport, riportalanyom azonban ezt megcáfolta.

— Tévednek, akik azt hiszik, hogy ezt a sportágat csak a gazdagok engedhetik meg maguknak. Sokan beíratják a gyereküket például balettra vagy labdarúgásra, fizetik a havi tagsági díjat, miközben ugyanennyi pénzért a gyerek vitorlázhatna is. Nálunk beiratkozási díj és havi tagsági díj van, melyből a klub fedezi a versenyekre való utazás költségeit. Más sportág esetében is meg kell venni a sportöltözéket, például a focicipőt. Nálunk is ez a helyzet, a vitorlásöltözék ára kb. 50-60 euró. Egy hajó drága, de ezt senkinek sem kell megvásárolnia, mivel klubunknak számtalan szabad hajója van, melyek várják az új tagokat — tudtuk meg.

Szerbiában mintegy húsz vitorlásklub működik, a sportág az európai középmezőny végén helyezkedik el. Bármelyik magyarországi vitorlásegyesület a nyári szünet alatt a Balatonnál legalább 400 gyereket megtanít vitorlázni, Szerbiában viszont az összes klub együttvéve sem képes erre, a jelentkezők hiánya miatt. A Palicsi Vitorlásklub eltökélt szándéka a sportág további népszerűsítése, új tagok felvétele, akik versenyszerűen vagy akár szabadidős tevékenységként foglalkoznának ezzel a gyönyörű sportággal.


Kattintson az alábbi képre, és olvassa el a szerző adatlapját is:
Tóth Tibor

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..