home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
A vevők szolgálatában
Tóth Tibor
2010.03.10.
LXV. évf. 10. szám
A vevők szolgálatában

A vezérlőegységA csantavéri Gebi takarmánykeverő magánvállalat évről évre kimagasló eredményeket ér el, s e töretlen fejlődés elismeréseként decemberben a szabadkai Körzeti Gazdasági Kamarától emlékérmet és oklevelet vehetett át. Az 1983-ban alakult vállalat a megvalósított forgalom, a fogl...

A vezérlőegység

A csantavéri Gebi takarmánykeverő magánvállalat évről évre kimagasló eredményeket ér el, s e töretlen fejlődés elismeréseként decemberben a szabadkai Körzeti Gazdasági Kamarától emlékérmet és oklevelet vehetett át. Az 1983-ban alakult vállalat a megvalósított forgalom, a foglalkoztatott személyek és az előállított mennyiség alapján az elmúlt három évben bejutott a nagyvállalatok csoportjába, országos szinten pedig a szerbiai vállalatok rangsorában a 257. helyet foglalja el. Az eladott mennyiséget és a forgalmat tekintve a tavalyi évben a Gebi bizonyult a legnagyobb takarmánykeverő cégnek Szerbiában, ami ékes bizonyítéka annak, hogy a díj megérdemelt kezekbe került.
Huszonhét évvel ezelőtt ékszíj- és futószalaggyártással és -forgalmazásával kezdte működését, majd egy svéd cégnek a termékeit (fogkrém, mosópor stb.) forgalmazta az országban. A 90-es évek végén és a 2000-es évek elején a Gebi szállította a legtöbb hallisztet az országba, s így került kapcsolatba a takarmánykeverő cégekkel. A tulajdonosok - Ozsvár Gellért és fiai: Zoltán és Tihamér - új lehetőséget láttak a takarmánykeverésben, s hamarosan megindult a gyártás és a forgalmazás. A takarmányon kívül a vállalat kutya- és macskatápot is előállít, a közelmúltban pedig Hódság mellett malmot vásároltak, ahol elindult az emberi étkezésre alkalmas 400-as és 500-as típúsú lisztnek a gyártása. A cég több termékcsaláddal van jelen a piacon.
- Az Energofeed a nagyobb árfekvésű, minőségi termékcsaládunk, az Uni pedig az alacsonyabb beltartalmú, olcsóbb takarmány - mondta Kőműves Dénes, a Gebi takarmánykeverő magánvállalat kereskedelmi igazgatója. - Az Energofeedet főleg azok a termelők, baromfitenyésztők használják, akik nagy figyelmet szentelnek annak, hogy a csirkék minél gyorsabban elérjék a megfelelő testtömeget, hiszen ők ebből élnek. Nem mindegy, hogy egy farmról egy év alatt öt vagy hat túra baromfi kerül-e a piacra - mondta az igazgató.
A Szerbiában működő 386 bejegyzett takarmánykeverő cégből tizenöt fedi a piac 80 százalékát, közülük a Gebi tizennégy százalékos piaci részesedéssel az első helyen áll. A vállalat 120 alkalmazottat foglalkoztat, harmincan kereskedelmi utazóként, tanácsadóként az értékesítésben tevékenykednek, harminchét nagykereskedővel vannak jelen a piacon, az országban pedig több mint 2000 kereskedelmi egységgel képviseltetik magukat. A vállalat az idénytől függően 350-600 tonna takarmányt állít elő naponta, de szükség szerint akár 700 tonnát is. Az előállított mennyiség tizennyolc százaléka külföldön - főleg az egykori jugoszláv tagköztársaságokban - talál gazdára.
A Gebire jellemző, hogy a profit 99 százalékát befektetésre költi, s évente több beruházást is megvalósít.
- Tavalyelőtt az uniós előírásoknak megfelelő új, 1500 négyzetméteres csarnokot építettünk, amely egy másik keverővonalat foglal magában, valamint egy 30 000 tonna kapacitású silóparkot is létesítettünk. A takarmánygyártás úgy fest, hogy beírjuk a számítógépbe, hogy például: csirke, egyes táp, majd a mennyiséget, és már érkeznek is a kész raklapok. Az alapanyagok automatikusan, egyenként mérődnek össze. A terméktől függ, mennyi ideig kell keveredni az alapanyagoknak ahhoz, hogy homogén keveréket kapjunk - tudom meg.
A sokat emlegetett világgazdasági válság a cégre két okból is kedvezően hatott.
- A nehéz gazdasági helyzet miatt az emberek rákényszerülnek, hogy újra állatokat tartsanak, amelyeket etetni kell. Ha a gazdának van is alapanyaga, de premixet, valamilyen előkeveréket vásárolnia kell. Korábban a középosztály megengedhette magának, hogy a bevásárlóközpontokban szerezze be a mélyhűtött húst. Nagy részük ezt már nem tudja megtenni, így otthon kénytelenek nevelni. Ez tükröződik eladásunkon is, hiszen takarmányaink iránt megnőtt boltjainkban a kereslet. A baromfitenyésztés az egyetlen ág Szerbiában, amely professzionálisan és nyereségesen működik. Több nagy farm is létesült, ahol a termelők megfelelő körülmények között dolgoznak, s el is tudják adni a végterméket. Nekünk az felel meg, ha a gazda nyereséggel dolgozik, mert akkor vásárolja a mi takarmányunkat. Amikor az eladási ár csökken, akkor spórolni kezd, hogy minél olcsóbb takarmányhoz jusson. Tudjuk, hogy olcsó húsnak híg a leve, így a gazda az olcsóbb, gyengébb minőségű takarmány vásárlásával könnyen ráfizethet - mondta Kőműves Dénes.
A tervekről szólva megtudtuk, hogy a kapacitás folyamatos növelése, a termelés bővítése, további modernizációja, automatizációja az egyik cél, valamint az, hogy a Gebi ne csak Szerbia területén, hanem regionálisan is egy ismert vállalattá legyen.
- Kapacitásunkat tovább szeretnénk növelni, hiszen ha az unióba igyekszünk, akkor az európai uniós előírásoknak nem megfelelő takarmánykeverők megszűnnek. Számításaink szerint az állatlétszám nem csökken olyan tempóban, mint amilyen tempóban kirostálódnak a kis takarmánykeverők. A piacok liberalizálódásával várhatólag megnyílik előttünk a horvát, a magyar, a román piac is, melyen nagyon jól tudnánk működni, de ennek a határ gátat szab - fejti ki véleményét az igazgató.
A vállalat februárban három hónapos nyereményjátékot indított útjára. Minden zsákon egy szelvény található, amivel pontokat lehet gyűjteni. Az összegyűjtött pontok alapján minden hónap végén fődíjként több tonna takarmányt sorsolnak ki a játékosok között.
A megfelelő szabványokkal (ISO 9002, HACCP) is rendelkező magánvállalat továbbra is - ahogy a szlogenben szerepel: a legjobb módon - a vásárlók szolgálatában áll. Erről mindazok meggyőződhetnek, akik a Gebi termékeit vásárolják.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..