home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
A versmondás vallomás
Tóth Lívia
2011.04.20.
LXVI. évf. 16. szám
A versmondás vallomás

''Árultam forgót, kenyeret és könyvet,újságot, verset - mikor mi volt könnyebb.Nem dicső harcban, nem szelíd kötélen,de ágyban végzem, néha ezt remélem.Akárhogyan lesz, immár kész a leltár.Éltem - és ebbe más is belehalt már.”(József Attila: Kész a leltár)
Költészet napi előzet...


''Árultam forgót, kenyeret és könyvet,
újságot, verset - mikor mi volt könnyebb.
Nem dicső harcban, nem szelíd kötélen,
de ágyban végzem, néha ezt remélem.
Akárhogyan lesz, immár kész a leltár.
Éltem - és ebbe más is belehalt már.”
(József Attila: Kész a leltár)

Költészet napi előzetesként csodálatos lelki ajándékot vihettek magukkal azok, akik a Szegedi Tavaszi Fesztivál keretében megnézték Földes László-Hobo Tudod, hogy nincs bocsánat... című József Attila-estjét. A Vedres István Építőipari Szakközépiskola dísztermében mintegy kétszáz néző - legtöbben a középkorosztályhoz tartoztak, de voltak közöttük középiskolások, egyetemi hallgatók és egészen idősek is, mint az az ősz hajú néni, aki az előttünk lévő sor szélén ült - lehetett részese a csodának, amely abban a pillanatban kezdődött, amikor a most már Kossuth-díjas előadóművész amúgy ''hobósan”, fekete farmerben, csíkos pólóban, hosszú ősz hajjal megjelent a színpadon.
A hetvenperces előadás 2005-ben, a költő születésének 100. évfordulója alkalmából meghirdetett József Attila-emlékévre készült. Az összeállításban több mint harminc vers hangzik el, többek között az Elégia, a Hazám, a Tudod, hogy nincs bocsánat, a Nem emel föl, a Nagyon fáj, az Óda, a Kései sirató, a Kész a leltár, a Levegőt!, a Hetedik.    
Hobót régóta foglalkoztatja József Attila költészete, melyről így vall: Verseit úgy olvasom, mint a szent könyveket és néha, mintha a saját gondolataimat látnám leírva. Én mindig úgy gondoltam, hogy József Attila költészetében van egy óriási szabadság, amit én a hatvanas és hetvenes években a rockzenében éreztem. Sajnos ez azóta a rockzenéből kiveszett, de József Attilából nem. Célom, hogy bevonjam és továbbgondolkodásra késztessem a nézőt, de azt is nagyon fontosnak tartom, hogy az estet minél több emberhez juttassam el nemcsak Magyarországon, hanem a határon túli magyar településeken is.
A művész kívánsága teljesülni látszik, hiszen a szegedi volt a 242. előadás, de a honlapján található beharangozó szerint azóta már máshol is tapsolhattak neki. Hobónak egyébként 1991 óta ez a harmadik József Attila-műsora, az elsőt Jordán Tamás, a másodikat Kiss Csaba, ezt a harmadikat pedig Vidnyánszky Attila rendezte. Elmondása szerint az elmúlt húsz évben majdnem nyolcszáz József Attila estet játszott.
A koncerteken már megszokottá vált a zenészek visszahívása, de sohasem gondoltam volna, hogy az irodalmi program végén is lehet ráadást követelni. A közönség azonban akkora lelkesedéssel fejezte ki tetszését és szeretetét, hogy Hobó kétszer is eleget tett a kérésünknek. Sőt, lejött a színpadról, odaállt a széksorok elé, és megosztotta velünk gondolatait a magyarországi művelődési életről. Többek között feltette azt a kérdést is: mi lesz akkor, ha azok a mostani fiatalok vezetik majd az országot 40-50 éves fejjel, akik már csak a virtuális kultúrát ismerik?
Mint ismeretes, az idén februárban, harminchárom évvel az együttes megalakulása után, Földes László hatvanhatodik születésnapján, dupla teltházas koncerttel búcsúzott el a közönségtől a Hobo Blues Band. Rajongóinak azonban nem kell lemondaniuk róla, hiszen az ország több színházában vannak irodalmi estjei. A József Attila költészetének szentelt estjein kívül volt műsora Villon, Jim Morrison, Vlagyimir Viszockij, Faludy György, Tom Waits és Allen Ginsberg szövegeiből, verseiből, emellett több monodrámát is írt. A Kossuth-díjat nagy megtiszteltetésnek tartja, annál is inkább, mert úgy érzi, hogy valóban a munkájáért kapta. å ugyanis mindig kritikus volt a hatalommal szemben és soha nem csatlakozott egyik politikai párthoz sem.
- A versmondás számomra egészen más dolog, nem színjátszás, hanem vallomás. Ezért választottam mindig József Attilát vagy Pilinszkyt, ezek az előadások általában rólam szólnak, illetve arról, ami engem foglalkoztat. Egyetlen kritérium létezik számomra: a hitelesség - állítja, és az estjeit látva, a lemezeit hallgatva, el is hisszük neki.


 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..