home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
A versek mint kis, vadóc házi kedvencek
Tóth Lívia
2018.11.29.
LXXIII. évf. 47. szám
A versek mint kis, vadóc házi kedvencek

A Jó Pajtás gyermeklap szervezésében nyolcadik alkalommal tartották meg a Szűcs Imre Gyermekvers- és Prózamondó Versenyt Törzsudvarnokon, a költő szülőfalujában. A megmérettetésre negyven általános iskolás diák érkezett Vajdaság tizenhat településéről.

Az ifjú versmondóknak és az őket kísérő pedagógusoknak, szülőknek köszönhetően ismét magyar beszédtől volt hangos a törzsudvarnoki Szent Száva Általános Iskola, ahol már évekkel ezelőtt megszűnt a magyar tannyelvű oktatás. A gyermekek vajdasági magyar írók, költők verseivel, prózáival készültek a vetélkedőre. 

— Nagy megelégedéssel tölt el bennünket, hogy a jelentkezők évről évre felfedezik a gazdag vajdasági magyar gyermekirodalmunk kincseit — mondta Sutus Áron, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöke. — Amíg van igény a magyar szóra, amíg vannak verskedvelő gyerekek és pedagógusok, akik felkészítik a diákjaikat a versenyekre, addig nagyon sokszor találkozhatunk még itt, Törzsudvarnokon, Szűcs Imre szülőfalujában. Örülünk, hogy a kialakult helyzet ellenére a falu folyamatosan fel tudja vállalni ezt az összejövetelt, hogy a könyvkiadók — az újvidéki Forum, a zentai zEtna, a szabadkai Életjel, a topolyai Solymosy Könyvesház — melléálltak, és az ajándékaikkal hozzájárulnak az esemény sikeréhez.   


Csík Mónika a gyerekek egy csoportjával

Az egybegyűlteket a házigazdák részéről Dejan Melar, a helyi közösség titkára, a szervezők nevében pedig Nagy Magdolna, a Jó Pajtás felelős szerkesztője köszöntötte, a versenyt a rendezvény díszvendége, Csík Mónika költő, író nyitotta meg.

— Bármilyen irodalmi mű esetében három fontos dolog van: az első, amikor megírják, a második, amikor valaki elolvassa, a harmadik, amikor valaki életre kelti, akár azáltal, hogy előadja, lerajzolja, megzenésíti, filmet készít belőle, vagy csak egy kicsit továbbgondolja. Én a verseket kis, vadóc házi kedvencekhez hasonlítanám, melyekkel nagyon sokat kell foglalkozni ahhoz, hogy megszelídíthessük őket — hallottuk Csík Mónikától, majd felolvasta a Kajla vers című költeményét, mely a versírás nehézségeiről szól.


Molnár Krekity Olga tanácsokat ad

A fellépők négy korcsoportban álltak a zsűri elé, melynek Molnár Krekity Olga, Barta Júlia és Kovács Jolánka volt a tagja.

Az értékelők döntésére várva Csík Mónika a Szekrénylakók című könyve segítségével játékos foglalkozásra hívta a gyerekeket, akik szívesen engedtek a csábításnak. Közösen gondolkoztak azon, milyen lehetett a mese főhősének az ágya alól előmászó szemétszörny, az elképzelt lényt a táblára is felrajzolták, sőt, még nevet is kerestek neki.

Az eredményhirdetés során kiderült, az első és a másodikosok mezőnyében a szabadkai Benák Lúcia bizonyult a legjobbnak, a második helyet a muzslyai Csiszár Richárd, a harmadikat a zentai Nagy Tamás szerezte meg.

A harmadikosok és a negyedikesek csoportjában két második és egy harmadik díjat osztottak ki a temerini Tóth Vilmosnak és a zentai Szarka Hannának, valamint a zentai Pribićević Tara Blankának. Az ötödikes és a hatodikos diákok közül az első helyen a zentai Szarka Kitti, a másodikon a temerini Zakinszky Regina, a harmadikon az óbecsei Horváth Kinga végzett, különdíjas a pacséri Alács Varró Emese lett.

A hetedik és a nyolcadik osztályos tanulóknál a muzslyai Kormányos Ákos teljesített a legjobban, őt követte a temerini Tóth Katarina és a tordai Sági Eléna, különdíjat Csincsák Bence kapott.

A verseny fődíját, a jövő évi Szép Szó táborban való részvételt Jaksa Dominika, a csókai Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület versmondója érdemelte ki Bogdán József Ima az elmenőkért című költeményének ihletett tolmácsolásáért.


A díjazottak

Molnár Krekity Olga, a zsűri elnöke kiemelte a szervezők és a felkészítő pedagógusok nagyszerű munkáját, valamint dicsérte a versenyzők kiváló helytállását ezen a hangulatos és izgalmas vetélkedőn, mely mindenki számára lelki feltöltődést nyújtott. Hozzátette, minden évben nagyon nehéz a legjobbakat kiválasztani, ezúttal a felsősök, az ötödik—hatodik és a hetedik—nyolcadik osztályosok mezőnye volt nagyon erős.

— Öröm ma itt körülnézni, amikor ilyen sok gyermek jött el tarsolyában a vajdasági magyar költők, írók verseivel, prózáival. A helybeliekkel nyolc évvel ezelőtt álmodtuk meg ezt a rendezvényt, és mára bebizonyosodott, volt értelme és létjogosultsága. A faluban továbbra is nagy veszélyben van a magyar nyelv, de a sok elhangzó vers talán hatással lesz az itt élőkre is — hangsúlyozta Pál Károly. A verseny ötletgazdájaként abbéli reményét fejezte ki, hogy Törzsudvarnokon ismét lesz szervezett magyar élet, és a következő évben sikerül majd leleplezni Szűcs Imre emléktábláját. 

Az esemény közben a Forum Könyvkiadó kedvezménnyel kínálta kiadványait az iskola előcsarnokában. A Szűcs Imre Gyermekvers- és Prózamondó Versenyt a Magyar Szó Kft., a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség, a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesülete és Begaszentgyörgy község támogatta.


Jaksa Dominika, Benák Lúcia, Szarka Kitti és Kormányos Ákos


A résztvevők 


A szerző és Pál Károly felvételei


 

CSÍK Mónika

Kajla vers

Ennek a kajla versnek a
szerelemről kellene szólnia,
de nehezen jönnek a rímek,
betűim összekeverednek,
szavaim is csámpásak, kuszák,
mosdatlanok és kócosak, előbb
meg kellene füröszteni őket,
rendbe szedni mindegyiküket,
megmosni a fogukat, jól kitisztítani
a fülüket is, mert az mindig csupa
szutyok, s akkor, ha már szép
tisztára sikálva, fénylő szemmel,
üde mosollyal állnak, várva,
hogy strófákba, csengő rímekbe
szedve sorra kerüljenek, és hosszan
mesélhessenek egy kislány szőke
hajáról, csak akkor lesz értelme
nekifogni, jól megírni ezt a verset.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..