home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
A vers és dal igazi otthona
Tóth Tibor
2006.05.24.
LXI. évf. 21. szám
A vers és dal igazi otthona

A közönségnek nagyon tetszett rendezvényZenta szabad királyi várossá nyilvánításának 500. évfordulója alkalmából a zentai önkormányzat és a zentai Thurzó Lajos Közművelődési Központ az idén is megszervezte, immár XI. alkalommal az Énekelt Versek Fesztiválját. Az énekelt versek fesztiválja a...

A közönségnek nagyon tetszett rendezvény

Zenta szabad királyi várossá nyilvánításának 500. évfordulója alkalmából a zentai önkormányzat és a zentai Thurzó Lajos Közművelődési Központ az idén is megszervezte, immár XI. alkalommal az Énekelt Versek Fesztiválját.
Az énekelt versek fesztiválja a zentai Zyntarew együttes és a Thurzó Lajos Közművelődési Központ kezdeményezésének eredményeképp jött létre 1995-ben a budapesti Kaláka együttes nagyfokú szakmai támogatásával. A fesztivál elsődleges célja a fiatalok lírai és zenei anyanyelvének az erősítése és fejlesztése, valamint a fiatalok figyelmének a felkeltése az igényes és értékes vajdasági magyar kortárs költészet és dallamok iránt.
A műsor vasárnap délután a Tűzoltólaktanya udvarában Gryllus Vilmos és a budapesti Kaláka együttes Gyermekfesztivál elnevezésű előadásával kezdődött. A Kaláka-koncerteknek a gyerekek nemcsak hallgatói, hanem résztvevői is egyúttal. Mivel a muzsikusok annak idején valamennyien a kodályi módszereket követő híres Lórántffy Zenei Általános Iskolába jártak, az ott tanult ismeretek tudatos használói. Gryllus Vilmos Kossuth-díjas előadó- és alkotóművész gyermekeknek készült színházi, rádiós és televíziós műsorok megálmodója, megteremtője, szereplője, óvodai, iskolai foglalkozásokon is tanított dalok elismert szerzője. Saját és alkotótársaival közösen létrehozott műsorai ma éppolyan fontos részei pályafutásának, mint a kalákás produkciók.
A zentai Művelődési Házban elsőnek a fesztivál vendégeként a tavalyi harmadik helyezett szabadkai Folton Folk együttes énekelt el három közismert dalt, majd megkezdődött a várva várt versenyprogram, amely során hét együttes járult a szépszámú közönség elé.
A sort a tavaly még Adaggio néven szereplő szabadkai Neutrina zenekar nyitotta meg, mely a Szótagolt alázatkereső című kötelező Sinkovits Péter-vers mellett két József Attila-költeményt is megzenésített. Az októberben alakult, de már Kaleidoszkóp-díjban részesült szegedi HeuRéka együttes után a hazai közönség nagy örömére a zentaiak közül elsőként az Apropó együttes lépett színpadra. A Hajnal Anna (ének, furulya), Mészáros Krisztina (ének, gitár, zongora) és Zsoldos Ervin (ének, gitár, klarinét) alkotta trió a kötelező versen kívül Csokonai Vitéz Mihály: Estbe jött a parancsolat, Verebes Ernő: A semmi ágán és Kosztolányi Dezső: Sanzon című versét adták elő nagy átéléssel. A doroszlói Hobby együttes Fehér Ferenc két versét zenésítette meg, majd következett a fesztivál legfiatalabbjainak csoportja, a zentai Csillagsugár együttes. A temerini Nonsence zenekar után immár tizenegyedszer lépett közönség elé a fesztivál legkitartóbb résztvevője, a zentai Szloboda Tibor, aki ezúttal Sinkovits Péter versén kivül?????????????????? a saját Pillanat cimű??????????? költeményét, valamint Nagy László: Vasban vagyok című versét adta elő gitárján.
A színvonalas produkciók hallatán igencsak főhetett a feje a zsűrinek, melynek tagjai: Bodor Anikó népzenekutató, Radványi Balázs énekes-zenész, a Kaláka együttes tagja, Sinkovits Péter költő, Skorutyák Veronika, az Újvidéki Rádió zenei szerkesztője és Verebes Ernő zeneszerző-költő volt, hogy vajon kit is hirdessen ki a fesztivál győztesévé.
A Lámpagyújtó énekel című esti gálaműsort az egyéni hangú, hazai és külföldi költők verseit megzenésítő budapesti Misztrál zenekar nyitotta meg, majd Gruik Ibolya újságíró az est díszvendégével, Sinkovits Péter zentai költővel beszélgetett el. Az érdekfeszítő eszmecsere után következett az eredményhirdetés. A zsűri döntése értelmében az Énekelt Versek XI. zentai fesztiválján az első helyet, s a vele járó 10 000 dináros pénzjutalmat a zentai Apropó együttes érdemelte ki, megelőzvén a szintén helybeli Csillagsugár együttest. A képzeletbeli dobogó harmadik fokára a szegedi HeuRéka együttes állhatott fel, de a többiek sem maradtak elismerés nélkül. Szloboda Tibor, a Neutrina, a Nonsence és a Hobby együttes is értékes ajándékban részesült, melyet Goldschmied József, az Égtájak Programiroda igazgatójától és Juhász Attila zentai polgármestertől vehettek át.
- A zsűri és a magam nevében mondhatom, hogy egy évig éreztük a verséneklő verseny hiányát. Tervekkel és költészetszeretettel telve érkeztek a versenyzők erre a színpadra, melynek különleges varázsereje is van. A tudást, a felkészültséget és a begyakorlottságot felerősíti, a kisebb erejű produkciót pedig gyengíti. A kötelező vers nem volt könnyű, elég nehéz volt megzenésíteni, súlyos kérdéseket tartalmaz. Néhány gondolatot mindenki jól értelmezett, voltak azonban olyanok, akik produkciójában a vers és a zene a párhuzamos egyenesekhez hasonlóan nem találkozott. Az a csapat győzött, amely megtalálta a választott versekben az elásott kincset. A vers és a dal, a költészet és a zene keresi a helyét a világban és Zentán évről évre megtalálja - mondta röviden értékelve a fesztivált Radványi Balázs énekes-zenész, a Kaláka együttes tagja.
Az est hátralevő részében Kátai Zoltán budapesti énekmondó-előadóművész rövid koncertje következett, végezetül a budapesti Kaláka együttes előadását élvezhette a közönség.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..