home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
A vajdasági közoktatás negyvennégy kiváló hallgatóval bővült
Gyurkovics Virág
2015.10.11.
LXX. évf. 40. szám
A vajdasági közoktatás negyvennégy kiváló hallgatóval bővült

Húsz óvodapedagógus és huszonnégy tanító kezdte meg egyetemi tanulmányait október 1-jén a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karon (MTTK). Dr. Lepeš Josip megbízott dékán kiemelte: a vajdasági közoktatás kiváló egyetemistákkal bővült, hiszen a felvételi eredményei alapján látszik, hogy valóban jó képességűek a hallgatók.

A gólyákat a Sárga Házban is ünnepélyes keretek között fogadták.

Elsőként dr. Lepeš Josip megbízott dékán köszöntötte az elsőéveseket. Kifejtette, három nagy kötelezettség vár rájuk:

— Egyrészt a szülőknek, a családnak tartoznak, hiszen ők mindent megtettek annak érdekében, hogy idáig eljussanak, ezért kötelességük ezt jó tanulással megbecsülni. Másrészt az elmúlt tizenkét-tizennégy év alatt — melynek során számos pedagógussal találkoztak, akik a tudásuk legjavát adták át —, az oktatási intézményekben szerzett tapasztalatból kiindulva kötelesek túlszárnyalni tanáraikat. Harmadrészt a vajdasági magyar közösség irányában vár kötelezettség a hallgatókra, mert itt nyugodt, biztonságos légkörben adatott meg számukra a lehetőség, hogy  kibontakoztassák tehetségüket. A hallgatók az itt eltöltendő öt év alatt szerzett tudásukkal úgy tudják ezt visszaadni a közösségnek, hogy képesítésükkel — építőelemekként — beépülnek abba a védőbástyába, amelynek a vajdasági magyarságot kell megóvnia. A dolgunk, hogy a vándorokat kikísérjük, de mi itt maradjunk. Az itt maradás egyik előfeltétele pedig, hogy a leendő pedagógusok úgy oktassák diákjaikat, hogy azok megtalálják a szülőföldön való boldogulás szépségét és fontosságát, melyet ők is megkaptak a tanáraiktól — mondta Lepeš.

A tanári kart méltatta dr. Ivanović Josip dékánhelyettes, aki arra a kérdésre próbált meg válaszolni, hogy miért érdemes beiratkozni az MTTK-ra.

— A gyermekek iránt érzett szereteten és érdeklődésen kívül nem másodlagos az a tény sem, hogy ez egy minősített kar, mely akkreditálva van, és kiváló tanári gárdával büszkélkedhet. A tanársegédek a különféle konferenciákon sorra nyerik a díjakat és kapják a dicséreteket, a tanárok pedig a saját szakterületük elhivatott kiválóságai, legyen az a művészet, az alkalmazott tudomány, az életmód-egészség vagy a pedagógia — fejtette ki Ivanović.

Dr. Németh Ferenc gazdasági és külkapcsolatokkal megbízott dékánhelyettes a nemzetközi kapcsolatokról szólt. Előtte viszont hangsúlyozta, hogy az anyanyelven való tanulás fontossága az elért eredményekben is megmutatkozik majd. Kiemelte, hogy az infrastruktúra, valamint a gazdag szakkönyvtár lehetővé teszi, hogy a hallgatók sikeres tanulmányokat folytassanak:

— Itt nem csak a tanterv szerinti tevékenységek folynak, az egyetemisták bekapcsolódhatnak a Hallgatói Önkormányzat (HÖK) által szervezett hallgatói életbe és a szaktanárok műhelymunkáiba, melyek során kötetlen formában tudják fejleszteni tudásukat. A Tudományos Diákköri Konferencia keretében lehetőség adódik rá, hogy összemérjék tudásukat más egyetemek hallgatóival. A mobilitási programok és a pályázatok révén pedig bárki számára nyitva áll a lehetőség, hogy akár teljes szemeszteres részképzésen vegyen részt az anyaországban vagy külföldön — tájékoztatott Németh.

Dr. Czékus Géza a kar, illetve az épület történetét ismertette az elsőévesekkel. Arra is rámutatott, hogy a tanító nemcsak szakmaként tekint erre a pályára, hanem hivatásként is:

— Akik ide iratkoztak, azok mind elhivatottságot éreztek a településük nemzeti közössége iránt. A nevelés terén érezték fontosnak a szerepüket. A pedagógus nevelési tevékenysége pedig legalább olyan fontos, mint az oktatási tevékenysége.

A kari oktatásról a legfontosabb tudnivalókat ismertette. A hallgatók megtudhatták, hogy milyen képzési formákra számíthatnak, és kihez fordulhatnak segítségért.

Az új egyetemi generációt a HÖK elnöke, Bús Attila is köszöntötte, akinek közreműködésével a diákok letették a hallgatói esküt. Az első évfolyamosok fogadásán a Széchenyi István Általános Iskola tanulói működtek közre.

A hivatalos megnyitó után a hallgatók október 5-én kezdték meg a tanévet.


Most pedig tekintse meg a cikkhez kapcsolódó képgalériát is, melyet kicsit lejjebb megtalálhat!

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..